Čajevi protiv kandide – koji je dobar čaj za kandidu ?

kandida caj

Infekcija gljivom kandidom se u medicini naziva kandidijaza. Iako postoji dosta vrsta kandide, kandidijaza najčešće nastaje kao posledica infekcije kandidom albikans. Ova gljiva se , u fiziološkim uslovima, nalazi na koži, u digestivnoj cevi, kao i u grlu i u genitalnim putevima. U trenutku kada se kandida razmnoži brže nego što organizam može da blagovremeno stopira razmnožavanje.

Medicinski su značajne sledeće bolesti: kandidijaza kože, noktiju, usne šupljine i polnih organa. Najveći broj pacijenata jesu žene, čak tri četvrtine, dok kod 10 % žena kandidijaza može izazvati ozbiljnije posledice.

Šta uzrokuje kandidu?

Kandidijaza se javlja u situacijama kada je organizam oslabljen, a razlozi slabljenja organizma jesu bolesti ili zloupotreba lekova. Među njima se izdvajaju:

trudnoća – usled promene u koncentraciji hormona

menstruacija – usled ogoljavanja sluzokože materice, materica biva podložna uticaju štetne kandide

zloupotreba lekova – najčešće se radi o antibioticima, kandidijaza nastaje kada usled dugotrajne upotrebe antibiotika, organizam postaje otporan na bilo koje medikamente, što uzrokuje pad imuniteta i nastanak kandidijaze

upotreba kontracepcije – kontraceptivne pilule menjaju odnos hormona i podlažu organizam dejstvu kandide

manično pranje polnog organa – ovo se često dešava kod osoba sa opsesivno kompulsivnom sindromom po nekoliko puta dnevno pere genitalije sapunom. Sapun uništava zdrave mikroorganizme koji su zaštitni i sprečavaju genitalije da obole od parazita.

dijabetes – kao kasnija komplikacija, javlja se pad imuniteta, a velika količina šećera u organizmu predstavlja odličnu sredinu za razvoj mikrobioloških infekcija ( paraziti i bakterije se hrane glukozom )

Gojaznost – odnosi se na osobe koje imaju pregibe masnih naslaga, između tih naslaga nema kiseonika, tako da se mikroorganizmi pospešuju da stvaraju infekcije. Kandidijaza pregiba sala se karakteriše otokom i velikom vlažnošću.

kandida caj

Simptomi infekcije kandidom

Simptomi mogu biti izraženi manje ili više u odnosu na stanje imunog sistema. Na ženskom urinarnom traktu, najčešće se javlja:

– svrab i iritacija vagine i tkiva oko vagine ( vulve )

– osećaj gorenja i žarenja, posebno tokom seksualnog odnosa ili tokom mokrenja

– crvenilo i otok vulve

– bol u vagini i curenje gnoja

– pojava tačkica po vagini

– povećana količina sekreta

– jak, oštar, neprijatni miris nalik na sir

Ukoliko se kandidijaza javi kod muškarca, bolest često prolazi bez simptoma. Simptomi u blažem obliku koji se mogu javiti jesu bele tačkice na glaviću polnog organa i curenje sekreta, pogotovo nakon čina mokrenja.

Kada se kandidijaza javi na koži prstiju – prostori između prstiju su crveni, sa belim naslagama, vlažna je, oporog mirisa i jako svrbi.

Ukoliko je kandida zahvatila jezik, karakteriše se nastankom krasti, beličastih naslaga i oteklina.

U odnosu na organizam u celini, kandidijaza može izazvati niz opštih simptoma i ukazati na postojanje infektivnog procesa u organizmu: osećaj umora, depresija, nedostatak snage, osetljivost prema hemijskim supstancama, nadutost, učestali zatvor i prolivaste stolice, pojava grčeva u stomaku, učestali kašalj, bol u grlu, sklonost ka prehladama i napadima astme.

Saznajte više>>> Čajevi za kandidu u crevima

Opasnosti od kandide

Ukoliko se adekvatno ne prepozna i ne leči, u nešto manjem broju slučajeva, kandidijaza može izazvati ozbiljne probleme. Posebno je opasna u trudnoći, kada izaziva veće infekcije ( usled raširenosti genitalnih organa ).

Ukoliko se radi o osobi sa kompromitovanim imunskim sistemom ( osobe obolele od HIVa i hepatitisa ), kandidijaza može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Invazivna kandidijaza predstavlja komplikovani tip kandidijaze, koji može zahvatiti pluća, jetru i srčane zaliske, i može izazvati ozbiljnija oštećenja ovih organa.

Lečenje kandide

Pre svega, potrebno je lečiti ili odstraniti faktori koji do razvoja ove infekcije dovode. Lokalno lečenje se primenjuje kod oralne kandidijaze, kožne kandidijaze, zahvaćenih noktiju i vaginalne kandidijaze. Na promene se stavlja nistatin ili preparati imidazola, u zavisnosti od uzrokovača i težine bolesti. Kod suvih promena, u pregibe se stavljaju puderi, oralno se stavljaju oralni gelovi i suspenzije, a kod kandidijaze vagine, lek se primenjuje u vidu vaginalete. Nistatin se stavlja 1 – 3 puta dnevno, a terapiju treba nastaviti 7 dana nakon što se infekcija umirila. Ukoliko su zahvaćeni prostori između prstiju, posebnu pažnju treba usmeriti ka održavanju lične higijene.

Ako lokalna terapija nije imala efekata, daje se oralna terapija: ketokonazol, itrakonazol ili flukonazol. Ketokonazol se sve ređe daje jer je naučno dokazano da dovodi do ozbiljnijeg oštećenja jetre. Za vaginalnu kandidijazu, daje se iflukonazol 5 dana ili itrakonazol u jednoj dozi od 400 miligrama. Kod hronične infekcije kandidom, upotrebljavaju se isti lekovi ali u dužem vremenskom periodu, duži niz godina.

Čajevi protiv kandide – koji je dobar čaj za kandidu ?

Čajevi se mogu koristiti za otklanjanje simptoma kandidijaze, ukoliko je infekcija mala, čajevi mogu u potpunosti ukloniti infekciju.

Lekovito bilje protiv kandide se nalazi svuda oko nas, a pripremom čaja od njih, doprinosite opštem stanju organizma.

Čaj koji se često koristi u lečenju ove infekcije jeste čaj od žalfije. Ovim čajem, može se ispirati vagina, ali i koristiti oralno ukoliko se radi o infekciji digestivne cevi ovim parazitom.

U kombinaciji sa uljem čajevca, čaj od žalfije je nepogrešiv u uklanjanju simptoma kandidijaze vagine.

Šolja toplog čaja od kantariona doprinosi jačanju imuniteta i borbi protiv ove uporne infekcije. Čaj se priprema veoma lako: supenu kašiku kantariona ubacite u ključalu vodu, procedite i pijte do 3 puta dnevno.

Čajevi koji su odlični probiotici i utiču na zdravu bakterijsku floru jesu čaj od maslačka i čaj od koprive. Čaj od koprive, pored dejstva na dizanje imuniteta, utiče i na očuvanje nivoa bakra u krvi.

U poslednje vreme, svojom lekovitošću se izdvaja i čaj od bršljana, ovaj čaj je idealan za hronične infekcije.

Od prirodnih lekova, mogu se koristiti i ulje od jagorčevine, kefir, jogurt, ekstra devičansko maslinovo ulje i kurkuma.

Beli luk protiv kandide

Beli luk je odličan prirodni lek koji ima antiparazitno i antibakterijsko dejstvo. Prednost belog luka leži u brzom dejstvu, a može se koristiti u svežem obliku, što se preporučuje, ali i u kapsulama, pogotovo ako Vam je ukus belog luka previše jak ili imate osetljiv želudac. Usled svog antioksidantnog dejstva, beli luk uništava toksine koje je kandida proizvela i sprečava dalju sintezu toksina.

Beli luk se može koristiti i vaginalno, tako što se na vaginaletu nanese malo soka od belog luka, kako bi ubrzala proces lečenja.

loading...
Loading...