kandida caj

Infekcija gljivom kandidom se u medicini naziva kandidijaza. Iako postoji dosta vrsta kandide, kandidijaza najčešće nastaje kao posledica infekcije kandidom albikans.

Ova gljivica se, u fiziološkim uslovima nalazi na koži, u digestivnoj cevi, kao i u grlu i u genitalnim putevima. U trenutku kada se kandida razmnoži brže nego što organizam može da blagovremeno stopira razmnožavanje.

Medicinski su značajne sledeće bolesti:

 • kandidijaza kože,
 • kandidijaza noktiju,
 • kandidijaza usne šupljine i
 • kandidijaza polnih organa.

Najveći broj pacijenata jesu žene, čak tri četvrtine, dok kod 10 % žena kandidijaza može izazvati ozbiljnije posledice.

Svako ko ima problema sa kadidom (Candida Albicans) trebalo bi da bude izuzetno pažljiv po pitanju uzimanja hrane i pića; prvenstveno zbog toga što mnogo hrane i pića sadži skrivene ugljene hidrate i što je najbitnije, oni često sadrže šećere.

U stvari, komercijalna zapakovana hrana i piće sadrže uopšteno mnogo skrivenih opasnosti kao što su različite hemikalije i boje.

Mnogi čajevi sadrže kofein, a kofein u stvari smanjuje uspeh u vašoj dijeti za kandidu. Kofein može uzrokovati dodatnu upalu, i jedan od najgorih podstrekača stresa je kofein, a stres je jedan od glavnih uzroka “kraha” adrenalnih žlezda, što rezultira smanjenjem sposobnosti imunog sistema da se bori sa kandidom.

Šta uzrokuje kandidu?

Kandidijaza se javlja u situacijama kada je organizam oslabljen, a razlozi slabljenja organizma jesu bolesti ili zloupotreba lekova.

Među njima se izdvajaju:

 • trudnoća – usled promene u koncentraciji hormona
 • menstruacija – usled ogoljavanja sluzokože materice, materica biva podložna uticaju štetne kandide
 • zloupotreba lekova – najčešće se radi o antibioticima, kandidijaza nastaje kada usled dugotrajne upotrebe antibiotika, organizam postaje otporan na bilo koje medikamente, što uzrokuje pad imuniteta i nastanak kandidijaze
 • upotreba kontracepcije – kontraceptivne pilule menjaju odnos hormona i podlažu organizam dejstvu kandide
 • manično pranje polnog organa – ovo se često dešava kod osoba sa opsesivno kompulsivnom sindromom po nekoliko puta dnevno pere genitalije sapunom. Sapun uništava zdrave mikroorganizme koji su zaštitni i sprečavaju genitalije da obole od parazita.
 • dijabetes – kao kasnija komplikacija, javlja se pad imuniteta, a velika količina šećera u organizmu predstavlja odličnu sredinu za razvoj mikrobioloških infekcija ( paraziti i bakterije se hrane glukozom )
 • gojaznost – odnosi se na osobe koje imaju pregibe masnih naslaga, između tih naslaga nema kiseonika, tako da se mikroorganizmi pospešuju da stvaraju infekcije. Kandidijaza pregiba sala se karakteriše otokom i velikom vlažnošću.

kandida caj

Simptomi infekcije kandidom

Simptomi kandide mogu biti izraženi manje ili više u odnosu na stanje imunog sistema.

Na ženskom urinarnom traktu, najčešće se javlja:

 • svrab i iritacija vagine i tkiva oko vagine ( vulve )
 • osećaj gorenja i žarenja, posebno tokom seksualnog odnosa ili tokom mokrenja
 • crvenilo i otok vulve
 • bol u vagini i curenje gnoja
 • pojava tačkica po vagini
 • povećana količina sekreta
 • jak, oštar, neprijatni miris nalik na sir

Ukoliko se kandidijaza javi kod muškarca, bolest često prolazi bez simptoma. Simptomi u blažem obliku koji se mogu javiti jesu bele tačkice na glaviću polnog organa i curenje sekreta, pogotovo nakon čina mokrenja.

Kada se kandidijaza javi na koži prstiju – prostori između prstiju su crveni, sa belim naslagama, vlažna je, oporog mirisa i jako svrbi.

Ukoliko je kandida zahvatila jezik, karakteriše se nastankom krasti, beličastih naslaga i oteklina.

U odnosu na organizam u celini, kandidijaza može izazvati niz opštih simptoma i ukazati na postojanje infektivnog procesa u organizmu:

 • osećaj umora,
 • depresija,
 • nedostatak snage,
 • osetljivost prema hemijskim supstancama,
 • nadutost,
 • učestali zatvor i prolivaste stolice,
 • pojava grčeva u stomaku,
 • učestali kašalj,
 • bol u grlu,
 • sklonost ka prehladama i
 • napadima astme.

Opasnosti od kandide

Ukoliko se adekvatno ne prepozna i ne leči, u nešto manjem broju slučajeva, kandidijaza može izazvati ozbiljne probleme. Posebno je opasna u trudnoći, kada izaziva veće infekcije ( usled raširenosti genitalnih organa ).

Ukoliko se radi o osobi sa kompromitovanim imunskim sistemom ( osobe obolele od HIVa i hepatitisa ), kandidijaza može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Invazivna kandidijaza predstavlja komplikovani tip kandidijaze, koji može zahvatiti pluća, jetru i srčane zaliske, i može izazvati ozbiljnija oštećenja ovih organa.

Lečenje kandide

Pre svega, potrebno je lečiti ili odstraniti faktori koji do razvoja ove infekcije dovode. Lokalno lečenje se primenjuje kod oralne kandidijaze, kožne kandidijaze, zahvaćenih noktiju i vaginalne kandidijaze.

Na promene se stavlja nistatin ili preparati imidazola, u zavisnosti od uzrokovača i težine bolesti. Kod suvih promena, u pregibe se stavljaju puderi, oralno se stavljaju oralni gelovi i suspenzije, a kod kandidijaze vagine, lek se primenjuje u vidu vaginalete.

Nistatin se stavlja 1 – 3 puta dnevno, a terapiju treba nastaviti 7 dana nakon što se infekcija umirila. Ukoliko su zahvaćeni prostori između prstiju, posebnu pažnju treba usmeriti ka održavanju lične higijene.

Ako lokalna terapija nije imala efekata, daje se oralna terapija: ketokonazol, itrakonazol ili flukonazol.

Ketokonazol se sve ređe daje jer je naučno dokazano da dovodi do ozbiljnijeg oštećenja jetre. Za vaginalnu kandidijazu, daje se iflukonazol 5 dana ili itrakonazol u jednoj dozi od 400 miligrama. Kod hronične infekcije kandidom, upotrebljavaju se isti lekovi ali u dužem vremenskom periodu, duži niz godina.

Čajevi protiv kandide – koji je dobar čaj za kandidu ?

Čajevi se mogu koristiti za otklanjanje simptoma kandidijaze, ukoliko je infekcija mala, čajevi mogu u potpunosti ukloniti infekciju.

Lekovito bilje protiv kandide se nalazi svuda oko nas, a pripremom čaja od njih, doprinosite opštem stanju organizma.

Čaj koji se često koristi u lečenju ove infekcije jeste čaj od žalfije. Ovim čajem, može se ispirati vagina, ali i koristiti oralno ukoliko se radi o infekciji digestivne cevi ovim parazitom.

U kombinaciji sa uljem čajevca, čaj od žalfije je nepogrešiv u uklanjanju simptoma kandidijaze vagine.

Šolja toplog čaja od kantariona doprinosi jačanju imuniteta i borbi protiv ove uporne infekcije. Čaj se priprema veoma lako: supenu kašiku kantariona ubacite u ključalu vodu, procedite i pijte do 3 puta dnevno.

Čajevi koji su odlični probiotici i utiču na zdravu bakterijsku floru jesu čaj od maslačka i čaj od koprive. Čaj od koprive, pored dejstva na dizanje imuniteta, utiče i na očuvanje nivoa bakra u krvi.

U poslednje vreme, svojom lekovitošću se izdvaja i čaj od bršljana, ovaj čaj je idealan za hronične infekcije.

Od prirodnih lekova, mogu se koristiti i ulje od jagorčevine, kefir, jogurt, ekstra devičansko maslinovo ulje i kurkuma.

Neki od najkorisnijih čajeva koje možete piti za vreme lečenja kandide su:

1. Čaj od cikorije za kandidu

I čaj i kafa od cikorije preporučuju se u dijeti i tretmanu kandide; prvo zbog toga što cikorija ne sadrži kofein pa zbog toga predstavlja odličnu zamenu za kafu u dijeti za kandidu, ali što je najvažnije, ona je veoma moćan prebiotik što znači da je sposobna da pospeši nastanak korisnih bakterija koje pokušavate da obnovite u crevima ukoliko patite od prekomerne količine kandide.

Cikorija je takođe odličan izvor vitamina A i K; pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi, pomaže kod varenja hrane, čisti krv, deluje kao prirodni sedativ i ima antiinflamatorna svojstva.

2. Čaj od maslačka protiv kandide

Čaj od korena maslačka je još jedan odličan prebiotik (hrana za crevnu floru), a isto tako je odličan tonik za jetru koji će vam pomoći da je zaštite od različitih otrova umirućih i živih kandida.

Takođe potpomaže varenje i smanjuje nadimanje, leči infekcije urinarnog trakta, a deluje i kao čistač krvi što ga čini odličnim u detoksikaciji otrova koje proizvodi kandida.

3. Čaj od koprive za lečenje kandide

Čaj od lista koprive je jedan od čajeva koji se preporučuju u lečenju kandide. Ima raznovrsne upotrebe, ali uglavnom služi za očuvanje nivoa bakra tokom infekcije kandidom i pomaže u detoksikaciji organizma.

Čaj od lista koprive može se koristite kroz tretman lečenja kandide.

4. Čaj od sladića је odličan protiv kandide

Čaj od korena sladića je jedan od omiljenih čajeva za borbu protiv kandide; delimično zbog toga što mi se sviđa njegov ukus i nije potrebno ništa dodavati u njega kako bi bio ukusan, a najviše zbog toga što je odličan prirodni prebiotik, što znači da je on vrsta hrane koja će obnoviti korisne bakterije u crevima.

5. Čaj od pelina protiv za lečenje kandide

U borbi protiv ove uporne i dosadne gljivice fitoterapeuti preporučuju čaj od pelina, koji se pokazao kao veoma delotvoran.

Napraviti mešavinu od po 50 g pelina i orahovog lista i po 100 g bršljana i žalfije. Potom 3 kašike mešavine preliti sa 5 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan sat. Čaj piti dva puta dnevno, nezaslađen.

U tretmanu kandide prihvatljivi su i drugi biljni čajevi, a njihove druge koristi možete pročitati u nastavku.

 • Kardamon: Potpomaže varenje i čisti od otrova.
 • Kamilica: Pomaže kod nesanice, ima umirujući efekat kod uznemirenosti.
 • Cimet: Ima antigljivična svojstva, bori se protiv ešerihije koli, smiruje napetost nerava.
 • Ehinacea: Leči urinarne infekcije, poboljšava imuni sistem i stimuliše nadbubrežne žlezde.
 • Đumbir: Potpomaže varenje, smanjuje upale, poboljšava funkciju imunog sistema, oslobađa stresa, a sadrži i minerale i amino kiseline.
 • Matičnjak: Ima antigljivična, antibakterijska i antivirusna svojstva, deluje umirujuće.
 • Limunova trava: Čisti jetru, smanjuje mokraćnu kiselinu i nivo holesterola.
 • Neven: Odlična pomoć kod varenja.
 • Nana: Leči uznemiren stomak.
 • Ruzmarin: Poboljšava varenje, posebno pomaže kod lečenja sindroma nervoznih creva.
 • Timijan: Antigljivična svojstva, leči nadutost, pomaže kod depresije i nesanice.

Beli luk protiv kandide

Beli luk je odličan prirodni lek koji ima antiparazitno i antibakterijsko dejstvo. Prednost belog luka leži u brzom dejstvu, a može se koristiti u svežem obliku, što se preporučuje, ali i u kapsulama, pogotovo ako Vam je ukus belog luka previše jak ili imate osetljiv želudac. Usled svog antioksidantnog dejstva, beli luk uništava toksine koje je kandida proizvela i sprečava dalju sintezu toksina.

Beli luk se može koristiti i vaginalno, tako što se na vaginaletu nanese malo soka od belog luka, kako bi ubrzala proces lečenja.