Ljuštenje kože predstavlja proces gubitka mrtvih ćelija površinskog sloja kože ispod kog se nalazi slog regenerisanih slojeva kože. Ljuštenje kože predstavlja estetski problem velikog broja ljudi. Proces ljuštenja može stvoriti nervozu kod osoba, jer su svrab i suvoća kože redovni pratioci ljuštenja, a u isto vreme mogu biti i simptom određenih zdravstvenih problema, tako da se upoznavanjem sa ovim procesom, bolje upoznajemo sa uzrocima nastanka, adekvatnom prevencijom i efikasnom terapijom.

ljustenje koze

Ljuštenje kože na dlanovima – mogući uzroci

Uzroci ljuštenja kože su mnogobrojni.  Ljuštenje kože nastaje usled izlaganja štetnim faktorima, a nasleđe takođe ima bitan uticaj.

  1. Osobina nervoznih osoba jeste svakako grickanje noktiju. Grickanjem noktiju vlaži se okolno kožno tkivo, površni sloj kože (epidermis) se odvaja od prsta i nastaje ljuštenje kože na prstima ruke. Kod male dece, sisanje palca i prstiju dovodi do guljenja kože na jagodicama prstiju.
  2. Mnogi ljudi zapažaju da isti problem sa ljuštenjem kože imaju i članovi njihove porodice. Studije su pokazale da postoji genetski “akralni kožni sindrom” kod koga se nasledno prenosi ljuštenje površinskog sloja kože.
  3. Sunčanje takođe predstavlja bitan faktor u razvoju ljuštenja kože, a javlja se pri neadektvatnoj zaštiti, te se kod osoba osetljivih na sunce preporučuje krema sa visokim faktorom zaštite.
  4. Preterano izlaganje hladnoći
  5. Alergije
  6. Bakterijske i giljivične infekcije
  7. Nedostatak vitamina B
  8. Ekcem (atopični dermatitis) – čije su osnovne karakteristike svrab i suva koža. Ekcem je nasledni poremećaj i u osnovi ima imunološki poremećaj. Osobe sa ekcemom stalno osećaju hladnoću a koža je izrazito suva sa povećanom pH vrednošću. Ekcem često provocira iritacija sapunima, vunom, znojem, infekcije, klima uređaji i alergija na polen. Ekcem nа prstima ruke je čest kod stručnih radnika – kod zdravstvenih radnika, bravara, ugostitelja i čistača.
  9. Hiperhidroza, psorijaza, pemfigus

ljustenje koze na jagodicama prstiju

Ljuštenje kože na nogama

Glavni uzrok ljuštenja kože na nogama jeste atletsko stopalo (tinea pedis). Atletsko stopalo predstavlja gljivičnu infekciju stopala koja se karakteriše upornim svrabom, bolom, peckanjem i ljuštenjem kože. Bitno je napomenuti da je prenosivo i da se preko kontaminiranih predmeta kao što su peškir, obuća i čarapa može preneti sa osobe na osobu, a najčešće se prenosi gaženjem podloge bosim stopalom kojim je hodao neko sa atletskim stopalom. Karakteriše ga perutanje kože na nogama. Atletsko stopalo se može širiti vertikalno, pored kože prstiju i prostora između prstiju, može zahvatiti dlanove, cela stopala, prepone i druge delove tela.  Osetljivu grupu predstavljaju sportisti i pripadnici oružanih snaga koji nose čizme i pri izrazito visokim temperaturama. Preventiva atleskog stopala se sastoji u nošenju pamučnih čarapa, udobne obuće i truda da stopala uvek ostanu suva i bez znoja.

Ljuštenje dlanova i kože na prstima nogu kod dece

Kod male dece, roditelji često primete ljuštenje kože prstiju ruku i nogu, međutim, razlog je uglavnom prisustvo kontaktnog dermatitisa (naravno, treba se uputiti dermatologu za svaki slučaj da bi se dijagnoza dermatitisa potvrdila). Kontaktni dermatitis je akutno stanje kože koje uključuje simptome poput upale, svraba, iritacije i peckanja. Kontaktni dermatitis nastaje u dodiru s alergenima  kao što su sapun, deterdžent, sintetički mirisi i kozmetika, tako da se koža deteta najverovatnije oljuštila zbog kontakta deteta sa tim hemikalijama. Terapija se sastoji u primeni kortikosteroidnih krema.

Ljuštenje kože –  lečenje

Ukoliko ste primetili ljuštenje kože nogu i ruku, evo par praktičnih saveta koji će Vam pomoći da mrtvu kožu na što bolji način očistite:

Svakog dana potopite ruke na nekoliko minuta u zagrejanu vodu. Ova metoda ima dvostruki efekat: savršeno ćete odraditi piling mrtve kože, a u isto vreme vršiti hidraciju ostalog dela kože ruku. Za bolji efekat dodajte malo limunovog soka i meda da biste što bolje hidrirali ruke. Nakon potapanja ruku u toplu vodu, namažite ruke hidratantnom kremom, uljem bogatim vitaminom E ili maslinovim uljem.

Magična moć krastavca. Nasecite krastavac na sitne komade pa njima lagano trljajte osetljive predele dok koža ne upije zdrav sok od krastavca. Možete i narendati krastavac i držati na osetljiv predeo. Ceo proces traje oko 30 minuta, a nakon tretmana, ruke isperite toplom vodom.

Ovas. Šaku ovsenih pahuljica pomešajte sa toplom vodom u većoj činiji, zatim potopite ruke u činiju na oko 20 minuta, osušite i uvijte u mekani peškir. Potom ruke namažite hidratantnom kremom. Ovaj tretman se preporučuje pred spavanje dok proces ljuštenja kože traje.

Svemoćno kokosovo ulje. Kokosovo ulje, osim što će vam pomoći u pilingu, učiniće Vašu kožu mekom i glatkom. Bogato je masnim kiselinama koje brzo prodiru u kožu. Ima i antibakterijsko i antifungicidno dejstvo tako da Vašu kožu štiti od infekcija. Za bolji efekat, izmažite se kokosovim uljem pred spavanje i ujutru istuširajte.

Masaža mlekom sa dodatkom meda. Mleko je poznato po tome što pruža prirodnu hidrataciju kože, a za bolji učinak koristite mleko sa više mlečne masti. Osim masaže, mleko možete iskoristiti tako što ćete ga zagrejati, presuti u veliku činiju, potopiti noge i odraditi odličan piling stopala.

Ukoliko ste skloni ljuštenju i želite da primenite onda obavezno:

Uklanjajte zanoktice. Zanoktice su meta bakterija koja mogu da stvore ljuštenje kože. Redovna higijena noktiju svakako je odlična preventiva.

Mažite se hidratantnim losionina tokom dana a za noć koristiti kreme veće gustine za intenzivnu hidrataciju, ali imajte na umu da su ove kreme dosta masne, tako da bi trebalo pripaziti na posteljinu.

Maslinovo ulje i ulje lavande možete koristiti za intenzivniju hidrataciju.

– Izbegavajte grickanje noktiju i zanoktica.

– Uvek pružajte dodatnu zaštitu kože tako što ćete je štititi od isušivanja, pogotovo zimi i leti.

Prilikom pranja sudova, trudite se da je voda kojom perete mlaka, da ne budete predugo u   kontaktu sa vrućom vodom, i ako ste u mogućnosti, pribavite gumene rukavice za pranje.

– Možete isprobati i tretman toplim voskom koji se danas sve češće koristi za piling.

Atletsko stopalo je čest uzrok za ljuštenje kože na stopalima.Što se  atletskog stopala tiče, postoji par namirnica iz prirode koja će Vam za kratko vreme pomoći da se oslobodite ovog problema.

Sa izrazitim antiseptičkim svojstvima, izdvaja se beli luk. Možete ispasirati par čenova belog luka, istrljati na stopala a zatim obuti pamučne čarape. Ovaj tretman belim lukom traje oko 7 dana.

Ukoliko Vam je miris belog luka previše jak, možete koristiti sodu bikarbonu. Soda bikarbona je dobar izbor, takođe, jer uklanja sve gljivične infekcije stopala. Na obuću sipajte po kašičicu sode, i ostaviti da prenoći. Ujutru istresite obuću a uveče postupak ponovite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply