vranilova trava kao lek

Vranilova trava ili vranilovka biljka

Šta je to vranilova trava?

Vranilova trava ili vranilovka se drugačije zove divlji origano (na latinskom Origanum vulgare). Ona spada u zeljaste višegodišnje bijke. Može da poraste i do pola metra visine. Ima crvene cvetove, a listovi su joj zaoštreni. Vranilovu travu možete naći svuda ‒ pored puta, u šumama, pa čak i u kamenitim planinskim područjima. Vranilovu travu možete prepoznati i po njenom prepoznatljivom mirisu.

Vranilova trava ili divlji origano predstavlja ključni sastojak mediteranske kuhinje. Ona je, dakle, pre svega začin. Sigurno Vam je poznato to da je origano jedan od glavnih začina koji daje poseban ukus mnogim tradicionalnim italijanskim jelima. Pored toga, možete li zamisliti grčku salatu bez origana? Mnogi grčki recepti uključuju origano kao začin. Vranilova trava se kao začin koristi sveža ili osušena, a od nje možete napraviti i čaj.

vranilova trava kao lek

Vranilova trava kao lek

Vranilova trava je veoma popularna kao prirodni lek. Znanje o njenim lekovitim svojstvima je staro vekovima. Sadrži visok procenat omega-3 masnih kiselina, gvožđe, mangan, a takođe je i sjajan antioksidans. Esencijalno ulje vranilove trave je dobro poznato kao prirodni lek.

Antibakterijska svojstva ulja od vranilove trave se proučavaju od strane raznih medicinskih zajednica zbog svojih potencijalnih koristi. Smatra se da ima antibakterijsko, antiparazitsko, antiseptičko, antivirusno dejstvo, kao i da je odličan imunostimulans. Istraživanja su takođe pokazala da je divlji origano sadržatelj mnogih jedinjenja koja predstavljaju odličan antioksidans. Antioksidanti pomažu Vašim ćelijama da se oslobode slobodnih radikala i tako Vas zaštite od loših spoljnih uticaja kojima ste svakodnevno izloženi, kao što je dug boravak na suncu ili dim od cigareta. Vremenom, slobodni radikali mogu oštetiti Vaše ćelijske komponente i tako povećaju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, pa čak i raka, a vranilova trava ih sprečava u tome.

Vranilova trava je dobra za borbu protiv raka. Brojne studije sprovedene u raznim laboratorijama dokazuju da bi jedinjenja koja sadrži vranilova trava mogla prevenirati nastanak kancera. Ovi laboratorijski nalazi su veoma ohrabrujući i potrebna je njihova potvrda u primenjenoj medicini.

Vranilovka ima značajna antiseptička svojstva i pomaže u prevenciji i sprečavanju pojave raznih mikroorganizama koji nepovoljno utiču na Vaše zdravlje. Studija objavljena u časopisu „Journal of Food Science” pokazuje kako jedinjenja koja sadrži vranilova trava (divlji origano) imaju čak i antimalarijska svojstva i usporavaju rast i širenje mikroorganizama koje uzrokuje malarija. Još jedna studija objavljena 2010. godine u časopisu „Brazilian Journal of Microbiology” otkriva da divlji origano zaustavlja kandidu (gljivice koje uzrokuju vaginalne infekcije).

Vranilova trava dokazano uništava mikroorganizme kao što su kandida, ešerihija koli, stafilokoke, streptokoke, salmonelu, helikobakter. Takođe, vranilovka predstavlja najjači biljni antiseptik i pomaže kod zdravstvenih tegoba kao što su razne alergije, polenska groznica, bronhitis, kašalj, zgrušavanje krvi, cistična fibroza, nazalni polipi, tuberkuloza, upala pluća, upala sinusa, grla, krajnika. Vranilova trava je pre svega sjajna za jačanje imunog sistema.

Vranilova trava ‒ čaj

Vranilova trava, koja se još zove i divlji origano, najprepoznatljivija je u kuhinjskoj upotrebi u vidu začina i predstavlja veoma ukusnu biljku iz porodice mente. Međutim, stotinama godina unazad, poznat je i čaj od vranilove trave koji se pokazao kao sjajan prirodni lek. Savremena istraživanja su pokazala da vitamini i minerali koje sadrži ovaj čaj predstavljaju idealno oružje u borbi protiv mnogih zdravstvenih tegoba. Vranilovka sadrži vitamine A, C i K, kao i minerale kao što su gvožđe, mangan i kalcijum. Takođe, vranilova trava sadrži i omega-3 masne kiseline koje su veoma važne za što bolje funkcionisanje našeg organizma.

Koja lekovita svojstva ima čaj od vranilove trave?

 • Antibakterijska ‒ Jedna šolja čaja od vranilove trave dnevno je savršena antibakterijska doza za čitav dan. Ova specifična planinska biljka sadrži timol i karvakol (moćne hemikalije koje imaju značajno antibakterijsko dejstvo, čak i protiv nekih otpornijih bakterija). Najnovija istraživanja su pokazala da Vam čaj od vranilove trave kao prirodni lek pomaže da se borite protiv raznih bakterijskih infekcija. Redovno konzumiranje čaja od vranilove trave Vam pomaže u prevenciji razvoja raznih bakterijskih infekcija u Vašem organizmu.
 • Omega-3 masne kiseline ‒ Čaj od vranilove trave je prirodni sadržatelj omega-3 masnih kiselina. One se smatraju esencijalnim masnim kiselinama koje imaju različite prednosti kada je Vaše zdravlje u pitanju. Omega-3 masne kiseline umanjuju upale na i u Vašem telu. Posebno su značajne u smanjenju šanse za nastanak srčanih oboljenja i artritisa.
 • Ublažava astmatične napade ‒ Čaj od vranilovke takođe može pomoći kod smanjenja astmatičnih napada. Zasladite čaj medom i pijte ga dok je topao. Udisanje pare koju ispušta čaj od vranilove trave pomoći će Vam da pročistite nazalne kanale. Da biste videli rezultate, ovo morate raditi najmanje 4 do 5 puta u toku dana.
 • Kontroliše Vašu telesnu masu ‒ Čaj od vranilove trave je dobro poznat kao obilan izvor vlakana. Konzumiranje vlakana pomaže Vam da kontrolišete svoju telesnu masu, održite svoje telo da bude fit i tako umanjite šansu za nastanak brojnih zdravstvenih tegoba.
 • Povoljno delovanje na Vaš digestivni trakt ‒ Mnogi travari će Vam preporučiti da pijete čaj od vranilovke kako biste doprineli što boljem stanju Vašeg sistema organa za varenje. Ulja koja sadrži čaj od vranilove trave pomažu opuštanju Vaših organa za varenje. Čaj od vranilove trave možete piti posle obilnog i teškog obroka.

Čaj od vranilovke ‒ priprema

Od vranilovke ili divljeg origana se, pored čaja, mogu praviti razni prirodni lekovi u vidu melema, a priprema čaja od vranilove trave je veoma jednostavna. Sve što Vam je potrebno jeste da sveže ili osušene listove vranilove trave prelijete vrućom vodom, to procedite nakon što odstoji nekoliko minuta  i čaj je gotov. S obzirom na to da je ovaj čaj dosta jak, možete ga zasladiti kašičicom meda. Sjajan je za kašalj, prehladu i u borbi protiv bakterija kao što je ešerihija koli, a dobar je i za kandidu.

Čaj od vranilovke ‒ upotreba

Za šta se sve upotrebljava čaj od vranilovke?

Upotreba čaja od vranilovke je veoma široka. Čaj od vranilove trave ne samo da eliminiše bakterije iz Vašeg organizma, već i pomaže kod lečenja kožnih bolesti, ekcema i herpesa. Vranilovu travu možete kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane.

Koje još tegobe umiruje čaj od divljeg origana?

 • Ublažava menstrualne bolove, grčeve i nadimanje
 • Poboljšava varenje hrane
 • Kao odličan izvor vitamina C, pomaže Vašem organizmu da izgradi štit u borbi protiv virusa gripa i drugih bolesti
 • Pomaže kod respiratornih problema
 • Umanjuje grčeve u mišićima
 • Možete i napraviti toplu kupku sa lišćem vranilovke i tako se opustite
 • Šolje čaja od vranilove trave je odličan lek za nesanicu
 • Umiruje nerve
 • Pomaže osobama koje boluju od reume
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply