Zašto je dobro piti liker od dunja

Dunja je prilično neobično voće koje je usko povezano sa jabukama i kruškama. Njeno naučno ime je Cidonia oblonga, a to je jedini član roda Cidonia. Drvo dunje je listopadno i prilično malo, dok su vredni sazreli plodovi žućkasto-zlatne boje i nešto su slični kruškama po obliku i koenzistenciji. Vrednost plodova dunje u ishrani poznata je i cenjena unazad dugo vremena, ali se ovo malo drvo često gaji zbog svojih ukrasnih kvaliteta, kao i zbog svojih atraktivnih svetlo-roze cvetova.

Dunja je poreklom sa evroazijskog prostora, uključujući i Uzbekistana, Jermenije, Turske, Mađarske, Makedonije, i drugih obližnjih regiona.

Možda vam zvuči čudno da konzumiranje nekog likera, koji je vid alkoholnog pića, može da ima pozitivan uticaj na zdravlje – ali kada pročitate koliko je liker od dunja zdrav i lekovit – sigurno ćete početi sa zadovoljstvom da konzumirate ovaj alkoholni napitak.

Postoji zaista veliki broj razloga zašto je dobro piti liker od dunja. Naravno, to ne znači da treba da preterate u njegovom konzumiranju. Preporučuje se da konzumirate jednu rakijsku čašicu ovog blagotvornog likera dnevno, a pijte ga isključivo ujutru na prazan stomak. Ako niste navikli da pijete alkohol i smeta vam njegov ukus, slobodno ga možete razrediti sa vodom.

recept za liker od dunja

Liker od dunja ima niz zdravstvenih prednosti koje potiču, naravno, od dunja. Evo neke od njih:

 • Pomaže kod problema sa varenjem
 • Deluje preventivno protiv raka
 • Pomaže u mršavljenju
 • Deluje pozitivno na kožu
 • Održava pritisak u granicama normale
 • Sprečava i štiti od alergija
 • Odličan za brži rast kose
 • Odličan prirodni lek za jači imunitet i celokupno zdravlje.

Kako napraviti lker od dunja – recept

Potrebni sastojci:

 • 1 kg dunja
 • 1 l domaće rakije
 • 350 g šećera
 • 1 štapić cimeta
 • 400 ml vode ( da se rastopi šečer)

Liker od dunja – recept:

Dunje treba da obrišete papirnim ubrusom, a nemojte ih prati.

Oljuštite ih pažljivo (jer se koristi samo njihova kora) i korice stavite u veću teglu u kojoj ste prethodno stavili domaću rakiju. Ovo zatvorite hermetički i ostavite da stoji na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi, nekih 6-7 nedelja.

Kada prođe ovo vreme, treba da otvorite teglu. Stavite šećer u 400 ml vode i neka ključa na šporetu. Dodajte štapić cimeta i neka ključa još 10-ak minuta. Zatim izvadite štapić i ohladite dobijeni sirup.

Ohlađen sirup sipajte u čistu staklenu teglu, promešajte dobro i onda ga procedite. Sipajte dobijeni liker od dunja u manje flaše.

Recept za liker od dunja sa medom

Potrebni sastojci:

 • 1 kg dunja
 • 1 l rakije
 • 400 g bagremovog meda

Priprema:

Najpre obrišite dunje čistom krpom ili papirnim ubrusom i uklonite delove koji su truli. Zatim ih isecite na kriške i uklonite središnji deo koji sadrži semenke. Ubacite dunje u čistu staklenu teglu, a onda preko njih sipajte rakiju. Neka odstoji ovako 5-7 nedelja, na tamnom mestu.

Kada prođe navedeno vreme, procedite tečnost kroz cediljku ili gazu, a zatim dobijenoj tečnosti dodajte bagremov med, promešajte i opet ostavite da stoji oko 6 nedelja. Tokom ovog perioda, treba da promućkate teglu s vremena na vreme. Po isteku navedenog vremena, procedite liker od dunja sa medom u čiste staklene flaše.

Šta sve možemo napraviti od dunja

Možete iskoristiti dunje za pravljenje džemova, želea i pudinga; a možete ih iskoristiti i za pravljenje likera. Različite zemlje koriste dunje na različite načine, često koristeći sok od dunja kao agens za aromatizovanje. Međutim, stvarna korist od dunja se dobija ukoliko jedete njenu koru i mesnato voće, jer je opremljena sa hranljivim materijama, uključujući: vitamine, minerale, fenolna jedinjenja, antioksidante i vlakna.

Dunje i zdravlje

Pored toga što je lako dostupno i ukusno voće, dunja se takođe ceni zbog važnog mesta koje ima u ljudskom zdravlju. Dunja je bogat izvor vitamina C, cinka, kalijuma, bakra, gvožđa i dijetetskih vlakana. Isto tako, dunja je bogata određenim organskim jedinjenjima kao što su katehin, epikatehin, limonen i raznih drugi fitonutrijenti, od kojih svi doprinose zdravstvenim koristima od dunja.

Kako su dunje i zdravlje povezani? Neke od zdravstvenih prednosti dunja obuhvataju njihovu sposobnost da pomažu u sprečavanju nastanka raka , pomažu u zdravom gubitku težine, poboljšavaju digestivno zdravlje, snižavaju holesterol u krvi, jačaju snagu imunog sistema, omogućavaju prevenciju gastrointestinalnih bolesti, smiruju upalu, poboljšavaju zdravlje vaše kože, snižavaju krvni pritisak, sprečavaju alergijske reakcije i stimulišu cirkulaciju u kardiovaskularnom sistemu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply