[icegram campaigns=”13765″]

Svi ste do sada hiljadu puta čuli da je voda sa limunom “magična” jer skida neviđeni broj kilograma za jako mali broj dana. Nažalost, dobar deo toga ili jednostavno nije istina ili je preuveličano – jer, čak i da vam pomogne u mršavljenju, sigurno od vas neće napraviti Džesiku Albu za nedelju dana kao, uostalom, nijedan drugi “čarobni napitak”. Međutim, činjenica je da voda sa imunom ima pozitivna dejsta na telo i, dok svi pričaju o tome kako je treba piti ujutro na prazan stomak, istina je da je podjednako zdravo popiti čašu ovog osvežavajućeg napitka i uveče, pred spavanje.

Ako večeras rešite da popijete vodu sa limunom pred spavanje, vaš organizam će vam biti i te kako zahvalan – i to zbog četiri stvari.

1. Bolji san

Hidratacija je jako, jako bitna za pravilan san, a čaša vode sa limunom je idealan napitak – jer, em nećete preterati (jer nalivanje vodom uveče takođe nije preporučljivo) em ćete uz vodu uneti i vitamine koji su neophodni za uspostavljanje ravnoteže u organizmu. Tokom dana se jako trošimo, pa nam je uveče više nego potrebna jedna vitaminska bomba da nadoknadi sve to. Dugoročno, ovaj mali ritual može da vam pomogne da dovedete hormone u red i generalno je dosta prijatno, posebno u ovim vrelim danima.

2. Sagorevanje kalorija

Ne, nećete smršati pet kilograma preko noći, ali čaša ledeno hladne vode sa limunom pred spavanje može da vam pomogne da sagorite koju kaloriju više. Hladna voda je sama po sebi dobar način da sagorevanje kalorija, jer organizam mora da utroši energiju (dakle, kalorije) kako bi je zagrejao. Kad vodi dodate limunov sok, telo mora da radi malo jače kako bi je zagrejalo, što urbzava metabolizam i na neki način čini da trošite više kalorija tokom samog sna.

3. Brži metabolizam

Ovo je posebno važno za sve vas koji volite male noćne šetnje do frižidera – voda sa limunom može da vam pomogne da lakše svarite hranu i, samim time, da bolje spavate noću. S druge strane, ako imate probleme sa probavom, čaša vode sa limunom pred spavanje može za nekoliko nedelja da reši stvar.

4. Detoks

Da se razumemo, jedini detoks koji je vašem telu zaista neophodan se zove jetra. I eventualno bubrezi. Sve ostale stvarčice, poput šejkova i tableta, služe samo da vam pokupe pare, a ne urade apsolutno ništa, osim što će možda malo pomoći jetri da obavi svoj posao. Umesto da bacate novac, jednostavno pred spavanje popijte (pogađate) čašu vode sa limunom. Telo vam se neće preko noći rešiti svih toksina, ali zato će vitamini u vodi dati vašim organima mali boost za ono što treba da odrade.