Limunova trava (Cymbopogon citratus) je biljka koja se uobičajeno koristi u azijskoj kuhinji ali koja obezbeđuje i terapeutske i medicinske blagodeti.Kod nas se često meša azijska biljka limun trava sa matičnjakom.Njena antibakterijska, antimikrobska, antioksidantna i terapeutska svojstva čine je korisnom alternativnim ili dopunskim lekom za širok spektar oboljenja.Bez obzira da li se koriste suvi listovi za čaj ili izdvojeno eterično ulje, limunova trava je od velike koristi za zdravlje.

Narod u Indoneziji i Maleziji vekovima koristi limunovu travu za lečenje brojnih oboljenja, prvenstveno tumora, a blagotvorno dejstvo ove biljke i naučno je dokazano. Nedavne studije pokazale su da vrlo efikasno otklanja tegobe izazvane hemoterapijom i zračenjem, poput mučnine, slabosti i nedostatka apetita. Konzumira se oko litar i po soka usitnjene limunove trave, mada dobre rezultate pokazuju i čaj i etarsko ulje ove biljke. Limunova trava može se kombinovati s belim lukom, čilijem, karijem i supom od morskih plodova”, dodaje se i osvežavajućim napicima i čest je sastojak parfema.

Šta je Limunova trava?

Limunova trava je višegodišnja biljka sa tankim, dugim listovima, poreklom je iz Indije ali je dospela i u druge oblasti azijskog kontinenta, uključujući Kambodžu, Indoneziju, Maleziju, Tajland i Vijetnam. Takođe je uobičajena u Cejlonu, Centralnoj Americi, Kini, Gvatemali, Indiji, Javi, Madagaskaru, Šri Lanki, zapadnim indijskim ostrvima i Zambiji. Postoji više od pedeset sorti limunove trave, ali nisu sve pogodne za ishranu ili medicinsku upotrebu. Limunova trava je biljka koja obično dostiže visinu od jednog metra i uglavnom se nalazi u divljini.

Limunova trava je dugo u upotrebi kao aroma u azijskoj kuhinji. Kada se doda receptima, citrusni ukus limunove trave u prahu ili suvi list dodaje jedinstveni element svakom obroku. Iako je limunova trava više poznata po svojoj upotrebi kao čaj, može se dodati u kari, govedini, ribi, piletini, morskim plodovima i supama.

Limun trava ima nebrojeno mnogo terapeutskih i drugih zdravstvenih blagodeti. Rasprostranjena je njena upotreba za ublažavanje određenih disajnih problema uključujući upalu grla.Limunova trava je stekla reputaciju lekovite biljke zbog svojih anti-piretičkih svojstava (snižava visoku temperaturu). U nekim kulturama je nazivaju i “fevergrass” (trava protiv temperature) para se inhalira, što dovodi do povećanja znojenja i eventualno potpunog uklanjanja groznice.

Limunova trava ublažava bolove. Pomaže da se ublaže grčevi u mišićima, opušta mišiće što dovodi do smanjenja simptoma povezanih sa bolom. Zato je korisna za sve vrste bolova, uključujući bol u trbuhu, glavobolje, bolove u zglobovima, bol u mišićima, bolesti digestivnog trakta, grčeve u mišićima, stomaku i dr. Ovaj lek takođe ima značajnu ulogu u povećanju sposobnosti organizma da popravi oštećeno vezivno tkivo kao što su hrskavice, ligamenti i tetive te se zato preporučuje za ove vrste povreda. Još jedna prednost vezana je za poboljšanje krvotoka.

Kao antigljivična i antibakterijska, limunova trava inhibira rast bakterija i gljivica. To je korisno kod gastrointestinalnih infekcija a može se primeniti i na eksterne (spoljašnje) rane jer uništava mikrobe. Kao antioksidant, limunova trava, doprinosi zdravlju jetre i pankreasa ,pomažući telu da brže ukloniti toksine. Takođe ima uticaj na smanjenje ili normalizaciju nivoa holesterola. Takođe tretira probavne probleme i pomaže kod ublažavanja zatvora.

Neki izvori sugerišu da limunova trava poseduje antidepresivna svojstva i može biti od pomoći kod ublažavanja simptoma depresije i anksioznosti.

Limunova trava snižava holesterol

Visok nivo holesterola u krvi problem je koji može ugroziti zdravlje i povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja, visokog krvnog pritiska i moždanog udara. Kako biste održali nivo holesterola u granicama normale, stručnjaci preporučuju zdravu ishranu i redovne fizičke aktivnosti. Rezultati istraživanja sprovedenog u Brazilu 2011. godine, objavljeni u časopisu “Food and Chemical Toxico-logy” pokazala su da limunova trava snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Istraživanje je sprovedeno na laboratorijskim miševima, koji su tokom 21 dan dobijali eterično ulje limunove trave. Nakon tri nedelje, pokazalo se da im je holesterol u krvi redukovan i to bez neželjenih efekata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply