celer list i zdravlje

Celer je bazna namirnica koja sadrži dosta dobrih minerala i antioksidanasa, važnih za ljudsko zdravlje. Celer je posebno dobar za kosti, zglobove i ligamente. Sadrži minerale koji su odlični u očuvanju kostiju, ligamenata, tetiva i zglobova zdravim. Celer ima sjajnu ravnotežu kalcijuma, magnezijuma i fosfora.

Ono što većina ljudi ne zna je da je i list celera dobar za jelo i da čak ima brojna lekovita svojstva. Zato se listovi često „preskaču“ i bacaju, iako sadrže i do pet puta više nutrijenata od stabljka. List celera možete ubaciti u salatu, smuti ili sok i tako uneti i do 500% više kalcijuma, magnezijuma, vitamina C i fenolnih komponenti, nego ako jedete samo stabljiku celera. Jedite list celera u bilo kojoj varijanti kako biste u svoju ishranu ubacili više nutrijenata.

Sledeći put kada kupite celer, sačuvajte lišće kako biste ga jeli sirovo ili u nekom jelu. List celera je veoma hranljiv i može doprineti vašem zdravlju. List celera je odličan izbor i ako želite da smršate, jer ima malo kalorija, a mnogo vitamina, minerala, vlakana i makronutrijenata.

list celera

Kalorije i masnoće

List celera na sto grama  ima 34.8 kalorija. Ako se trudite da tokom dana ne jedete više od 2.000 kalorija, ova porcija lišća celera čini samo 1.7% od ukupnog dnevnog unosa. Sto grama celerovog lista sadrži samo 0.3 grama masnoća. Masnoće u celerovom listu su uglavnom polinezasićene – reč je o zdravim masnoćama koje pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi i mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Ugljeni hidrati i vlakna

Pošto list celera sadrži malo kalorija, logično je da sadrži i malo ugljenih hidrata. Porcija od 100 grama celera ima 8.2 grama ugljenih hidrata, što je veoma mali procenat od 130 grama ugljenih hidrata, koliko je vašem organizmu potrebno svakog dana. Ova količina sadrži i 3.9 grama vlakana, što doprinosi od potrebnoj količini od 25-38 grama vlakana na dan.

Kalcijum

Listovi celera su odličan izvor kalcijuma – pomenuta porcija od 100 grama ima čak 325 mg kalcijuma. Ovo je veoma značajan udeo u 1.000-1.200 mg kalcijuma, koliko je svakodnevno potrebno ljudskom organizmu kako bi se kosti održavale zdravim. Kalcijum iz listova celera odlično utiče i na zdravlje nerava i na funkciju mišića.

Vitamin E

Ako želite da poboljšate svakodnevni unos vitamina E, lišće celera je odličan izbor. Porcija od sto grama lišća celera ima 2.7 mg vitamina E, a preporučen dnevni unos vitamina E je 15 miligrama dnevno. Vitamin E u celeru je izvrstan antioksidans koji će zaštititi vaše ćelije od oštećenja.

Jod

Ako pojedete porciju celera, unećete 10 mikrograma joda. Ovo je relativno mala količina – potrebe organizma za jodom su oko 150 mikrograma na dan. Povećajte unos joda tako što ćete lišće celera jesti sa još nekim namirnicama koje su bogate ovim mineralom – brancinom, smuđem ili bakalarom.

Lišće celera se često jede kao tretman za dijabetes, posebno zato što je bogato vlaknima, za koje je dokazano da pomaže u ublažavanju simptoma dijabetesa.

Čaj od lista celera kao lek

Čaj od lista celera se koristi za čišćenje jetre.Priprema se veoma prosto, samo svež list celera dodajte u proključalu vodu i kuvajte oko 5 minuta, pasklonite sa vatre, poklopite i ostavite dok se potpuno ne ohladi.Čaj od lista celera se pije tri puta na dan, pre jela.
Predlozi za serviranje

U salati: ubacite naseckano lišće celera u salatu, ili ga poslužite sa mesom po izboru. Posolite po ukusu. Prelijte salatu limunovim sokom i maslinovim uljem.

Voćna salata: izmešajte naseckane jabuke i koštunjavo voće sa naseckanim lišćem celera. Izmešajte sok od pomorandže sa malo majoneza i prelijte time voćnu salatu.

Čorbe i supe: ubacite lišće celera kao začin u supe i čorbe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply