List masline, koja se uzgaja od 3.500. godine pre nove ere, koristi se u tradicionalnoj medicini za snižavanje blago povišenog krvnog pritiska i kao diuretik, a novija naučna istraživanja ovim lekovitim osobinama nisu se ni bavila…

Po predanju maslinu (Olea europaea L., familija Oleaceae) je Grcima donela boginja mira i mudrosti Atina i zbog toga je, u znak zahvalnosti, novoizgrađeni grad na poluostrvu Atika dobio njeno ime. Za stare Grke, maslinovo drvo predstavljalo je simbol mira, mudrosti i pobede, tako da je od prvih Olimpijskih igara maslinov venac dodeljivan pobednicima.

Maslina je, inače, dugovečni žbun, ili drvo visine do 15 m. Rasprostranjena je u čitavom Mediteranu gde uspeva u obliku prirodnih, ili sadenih zasada sa oko 300 varijeteta. Stablo je masivno, grube, ispucale kore, krošnja nepravilna i razgranata, a listovi masline naspramno raspoređeni.Plod je, nema ko ne zna – mesnata koštunica.
Uzgajanje masline počelo je na Kritu, proširilo se u druge oblasti Grčke, kao i ostale zemlje Mediterana. Ova biljka se još od vremena Hipokrata koristi u medicini, a u pripremi jela karakterističnih za mediteransku kuhinju neozaobilazan je sa stojak.

Kao biljne lekovite sirovine u fitoterapiji koriste se list (Olivae folium) i masno ulje iz plodova (Olivae oleum). List je kožast, sa vrlo kratkom drškom, izdužen, eliptičnog oblika, a na vrhu manje, ili više zaobljen, ili zašiljen. Obod lista je ravan i savijen ka naličju, lice je tamno zeleno, naličje svetlosivo i gusto dlakavo. List masline se bere kada je potpuno razvijen i obiluje triterpenskim jedinjenjima, sekoiridoidima, glikozidima – od kojih je najvažniji oleuropein, flavonoidima… Najviše podataka ima o delovanju oleuropeina.

U eksperimentima na životinjama uočeno je da list masline snižava povišeni krvni pritisak, nivo glukoze u krvi i povišenu telesnu temperaturu, povećava izlučivanje mokraće, uspostavlja normalan ritam rada srca i povećava protok krvi kroz srčani mišić.

LIST masline upotrebljava se u tradicionalnoj medicini sam, ili kao sastojak čajnih mešavina koje se preporučuju za sniženje blago povišenog krvnog pritiska i za pospešivanje izlučivanja mokraće. U narodu se ranije koristio i kao sredstvo za snižavanje povišene telesne temperature i povišenog nivoa šećera u krvi. Prema mnogim autorima efikasnost lista masline u sniženju povišenog krvnog pritiska kod pacijenata sa ovim problemom nije dovoljno dokumentovana novijim naučnim istraživanjima.

Od neželjenih efekata može da dode do blagih gastrointestinalnih tegoba (bolovi u stomaku, nadutost, povraćanje, zatvor…), a dijabetičarima se preporučuje oprezna primena zbog mogućeg sniženja nivoa šećera u krvi.

MASLINOVO ULJE dobija se hladnim cedenjem iz plodova i sastoji se iz smeše glicerida oleinske, palmitinske i linolne kiseline. Tradicionalno se koristi kao sredstvo koje pospešuje lučenje žuči i deluje protiv zatvora, a služi i kao podloga za dermatološke i kozmetičke preparate.

Čaj protiv visokog pritiska

Pomešajte po 25 g lista masline, herbe rastavića, korena odoljena i cveta sa listom gloga, 1 kašiku ove mešavine prelijte 1 šoljom ključale vode, sačekajte 15 minuta, procedite i pijte tokom dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply