O cvetovima ljubičice Viola tricolor (dan i noć) u Medicinskom leksikonu iz 1662. godine piše: “… izuzetno korisne za izbacivanje gustog šlajma iz pluća…”, a danas znamo njeno terapeutsko dejstvo u lečenju ekcema, u pospešivanju izbacivanja šlajma i mokrenja. Od aktivnih supstancija koje povoljno utiču na ljudsko zdravlje ova biljka, između ostalih, sadrži salicilnu kiselinu i njena vezivanja, eterična ulja, karotinoide, minerale sa sadržajem kreča i magnezijuma.

Saveti za primenu ljubičice

Za bolje zarastanje rana
Smesa meda i cvetova (vidi dole navedene recepte) pokazala se odličnim sredstvom za brzo zarastanje rana. Na ranu nanesite tanak sloj ove mešavine. Isperite mlakom vodom posle dva do tri sata. Kada se rana potpuno osuši ponovite postupak.Ovaj način lečenja primenite tri puta dnevno.

Nečista koža
Redovno pranje lica sa čajem od cvetova ljubičice pomaže u tretmanu akni (bubuljica) i mitesera. Ovlažite kritična mesta na licu dva puta dnevno sa čajem i ostavite 10 minuta da se osuši, pa isperite čistom mlakom vodom.

Ekcemi kod novorodjenčadi
Kod odojčadi i male dece često se javljaju alergijske reakcije na koži, kao odgovor na nepodnošenje nekih od sastojaka u ishrani. I u ovim slučajevima je ispiranje čajem od cvetova biljke “noć i dan” od velike koristi. Neprijatne promene na koži ubrzo će biti znatno ublažene, a u vrlo kratkom roku doći će i do potpunog izlečenja.

Recept za čaj: prelijte dve kafene kašičice suve biljke sa četvrt litre vrele vode, pokrijte i ostavite da stoji oko 10 minuta, zatim procedite i tim rastvorom isperite kritična mesta na koži. Ostavite da deluje desetak minuta, pa isperite mlakom vodom, Kod ekcema glave i lica koristi se čaj koji se doda dečjoj hrani umesto vode. Prelijte jednu kašičicu sušenih cvetova sa četvrt litre vrele vode, poklopite i ostavite 8 minuta da odstoji, zatim procedite i upotrebite na gore opisani način.

Reuma i giht
Tretman sa redovnim uzimanjem čaja u trajanju od tri do četiri nedelje veoma je korisna pomoć pri lečenju gihta i reumatskih oboljenja, ali i u cilju bržeg izlečenja zapaljenjskih procesa nerava. Pripremljen čaj treba piti dva puta dnevno, najbolje ujutro i uveče.

Za brže izlučivanje mokraće
Da bi se tečnost iz tkiva, koja se skuplja u toku noći, što brže odstranila iz tela, savetujemo da svako jutro na prazan želudac popijete po šolju čaja pripremljenog od suvih listova biljke Viola tricolor (dan i noć).

Ateroskteroza, nervozno srce
Pripremljen čaj pijte u malim gutljajima u dužem vremenskom intervalu i to dva puta dnevno, najbolje ujutro i uveče.

Odstranjivanje štaljma

Pripremite čaj, zasladite medom i, pijte polako, dok je još topao, četiri šolje u toku dana.

Recepti za čajeve od ljubičice

Cvetići sa medom
Usitnite među prstima sušene cvetove biljke, tako da dobijete prašak, pa pomešajte sa kašikom meda.

Čaj od cvetova ljubičice

Prelijte 4 kašike sušenih cvetova sa četvrt litre vrele vode, pokrijte i ostavite 10 minuta, procedite i popijte.

Mleko sa cvetovima
Napunite šolju do pola sa sušenim cvetićima, prelijte vrelim mlekom, tako da su cvetovi pokriveni, sačekajte 15-20 minuta uz povremeno mešanje, procedite i popijte.

Čaj od ljubičice protiiv reume

Dve vrhom pune kašičice cvetova prelijte sa četvrt litre vrele vode, pokrijte, sačekajte deset minuta, procedite i popijte.

Čaj od cvetova ljubičice za uriniranje
Prelijte kašičicu suvih cvetova sa velikom šoljom vrele vode, pokrijte, sačekajte desetak minuta, procedite i popijte.ljubicica cajevi

Čaj za od cvetova ljubičice zasrce i krvne sudove

Prelijte dve pune kašičice cvetova sa velikom šoljom hladne vode (oko 150 ml), ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 8 časova, procedite, zagrejte da bude mlako, dodaje malo meda i popijte. Ukoliko ovaj čaj pripremite uveče za ujutro, cvetići mogu da ostanu u vodi i duže od 8 časova.

Čaj od ljubičice za izbacivanje šljama
Dve vrhom pune kašičice suvih cvetova ljubičice prelijte velikom šoljom vruće vode, pokrijte i ostavite da stoji desetak minuta, procedite i popijte.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply