Malo se zna o lekovitom dejstvu trobojne ljubičice koja je uglavnom rasprostranjena kao korov u vinogradima, na pašnjacima i oranicama, kako u niskim tako i u visokim predelima. Domaćice je sade na terasama zbog specifične lepote, ali treba znati da se za lek ne koriste cvetovi i biljka koja se uzgaja u vrtovima i parkovima. Beru se cvetovi samo divlje, poljske podvrste ove biljke. Njeni cvetovi su sitni, 8—14 mm dugački, žuti ili be-lo žućkasti sa jačim ili slabijim ljubičastim prelivom.

– Zbog prisustva salicilne kiseline koristi se spolja kod psorijaze, ekcema, akni, dermatitisa tako što se čajem ispiraju obolela mesta, a gusta masa (talog) se stavlja kao oblog.
– Koristi se kao laksativ (pospešuje izlučivanje mokraće i znoja) i protiv upale mokraćne bešike, kod katara
disajnih organa (obavezni je sastojak sirupa za iskašljavanje), kod grozničavih stanja i reumatskih bolesti.

– Primenjuje se u obliku čaja, sirupa, obloga i tečnosti za ispiranje.
– Preporučuje se u lečenju gihta i reumatizma, zakrečenja krvnih sudova, bolesti mokraćnih organa, noćnog mokrenja, peska u mokraći, slabosti bubrega i živaca, iscrpljenosti, histerije i grčeva kod male dece.

– Veoma je cenjena kao lek kod svih vrsta kožnih osipa, ekcema, krasta, vlažnog kožnog osipa, bubuljica, gnojnih mehurova, svraba kože…

OPREZ
Kod povećanih doza i upotrebe duže od 4-6 nedelja može da se javi mučnina.

Za bolji metabolizam

– kašika sušenih cvetova 200 ml hladne vode
Cvetove preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji poklopljen preko noći. Procediti čaj i zagrejati ga tako da bude mlak. Piti po jednu solju pet-šest puta na dan u malim gutljajima.

Salata

– 250 g mešanih listova salate
– 100 g cvetova
– 2 kašike vinskog sirćeta
– 1/2 kašičice senfa
– 5 kašika ulja
– so, biber
Salatu dobro oprati i prosušiti. Cvetove pažljivo oprati i osušiti. U činiji za salatu pomešati sirce, senf, šećer, so i biber. Dodati ulje i mešati žicom za mućenje. Dodajte salatu, pažljivo promešati i na kraju odozgo rasporediti cvetove.

Vodica protiv akni

– 50 g suvih cvetova i listova
– litar vode
Staviti cvetove u vodu i ostaviti da odstoji 10 minuta. Delove kože, obolele od akni, dva puta dnevno mazati ovom “vodicom”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply