Šta su lojne žlezde ?

Lojne žlezde su male žlezde koje luče uljastu supstancu ili sebum, a prisutne su u koži sisara. Lojne žlezde su obično vezane za folikul dlake i izlučuju masnu supstancu (sebum) kroz kanal folikula i otuda na površinu kože.

Gde se nalaze lojne žlezde  ?

Lojne žlezde su raspoređene po celom telu, izuzimajući dlanove i tabane; one su najrasprostranjenije na glavi i na licu. Lojne žlezde su veoma rasprostranjene i na leđima, kao i ispod pazuha. Lojne žlezde luče mešavinu masti (triglicerida, parafinski estri, skvaleni i holesterol) i ćelijske ostatke koji se izlučuju kao sebum kroz lojni tunel koji spaja žlezdu sa folikulom dlake. Sebum pomaže da se formira masni sloj na površini kože, te na taj način pomaže da koža bude elastična i sprečava gubitak apsorpcije velike količine vode preko kože.

Lojne žlezde počinju da se formiraju od folikula embriona tokom četvrtog meseca trudnoće i već su velike i dobro razvijene pri rođenju. One se smanjuju tokom detinjstva, ali se opet uvećavaju sa početkom puberteta. Sazrevanje lojnih žlezda izgleda zavisi od cirkulacije nivoa muških hormona, posebno testosterona.

lojne zlezde

Lojne žlezde su uključene u razvoj uobičajenog poremećaja kože kod adolescenata, poznatog kao akne vulgaris. Akne se javljaju kada se zapuši izlaz lojne žlezde na površini kože, omogućavajući tako da se sebum akumulira u folikulu i lojnom kanalu. Hemijsko razbijanje triglicerida u sebumu, pod bakterijskim uticajem, oslobađa slobodne masne kiseline, što zauzvrat aktivira inflamatorne reakcije koje proizvode tipične lezije (bubuljice) od akni.

 Zapušene lojne žlezde

Zapušene lojne žlezde se javljaju kada se određene supstance akumuliraju ispod spoljašnjeg sloja kože. Ovo stanje se uglavnom javlja zbog nakupljanja ljuspica keratina, koji inače izgrađuje kožu, pa se zapušene lojne žlezde takođe nazivaju i keratinske ili epidermalne ciste. Lojne žlezde su odgovorne za lučenje masne supstance koja pomaže da se podmazuju koža i dlake, a kada se ova žlezda blokira ili zapuši – formiraće se cista. Simptomi ovog stanja mogu uključivati:

 • otok i osetljivost na dotičnom području
 • žućkasta materija koja je gusta i ima neprijatan miris, a koja ponekad dolazi iz ciste
 • izraslina, uglavnom mala i okrugla, ispod kože.

Upala lojne žlezde

 Upala lojne žlezde je posledica bakterijske infekcije zapušene lojne žlezde. U tom slučaju se javljaju očigledni simptomi, poput otoka, crvenila, gnoja i bola na mestu upale. Ovde zapravo govorimo o upaljenoj lojnoj cisti. Ukoliko se ne leči na vreme, ovo stanje može dodatno da se pogorša.

Lojne ciste

 Lojne ciste (negde se nazivaju i ateromi) su uobičajene nekancerogene ciste koje zahvataju kožu. Ciste su generalno abnormalnosti u telu koje mogu da sadrže tečni ili polutečni materijal.

Lojne ciste se uglavnom nalaze na licu, vratu ili torzou. One polako rastu i nisu opasne po život, ali mogu postati neprijatne ako se nekontrolisano razvijaju.

Lojne ciste se mogu razviti ako lojna žlezda ili njen kanal postanu oštećeni ili blokirani. To se obično dešava zbog traume date oblasti. Trauma može biti ogrebotina, hirurška rana ili stanje kože, kao što su akne. Lojna cista polako raste, tako da trauma možda potiče mesecima ili nedeljama pre nego što ste primetili lojne ciste.

Ostali uzroci lojnih cisti su:

 • izobličen ili deformisan kanal lojne žlezde
 • oštećenje ćelija tokom operacije
 • genetski uslovi, kao što su Gardnerov sindrom ili sindrom nevus bazalnih ćelija

Male lojne ciste obično nisu bolne. Velike ciste mogu da variraju od neugodnosti do značajno bolnih. Velike lojne ciste na licu i vratu mogu izazvati pritisak i bol. Većina cisti su meke na dodir.

Oblasti na telu gde se obično nalaze lojne ciste uključuju:

 • skalp
 • lice
 • vrat
 • leđa

Lojna cista se smatra neobičnom – i verovatno kancerogenom – ukoliko ima sledeće karakteristike:

 • prečnik joj je veći od pet centimetara
 • brza stopa ponavljanja nakon što je uklonjena
 • znaci infekcije, kao što su crvenilo, bol ili gnojno pražnjenje.

Lojne ciste se obično uklanjaju drenažom ili hiruškom intervencijom. Uklanjaju se iz estetskih razloga, a ne zato što su opasne po zdravlje (osim u slučaju kancerogenih cista).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply