žena-savila-kolena-bol-u-stomaku

Da li ste znali da će svaka druga žena bar jednom u životu imati urinarnu infekciju? Upala bešike ili mokraćnih kanala ume da bude jako bolno i dosadno iskustvo, koje čak 10% žena doživi više od jednog puta. Iako od infekcija urinarnog trakta mogu patiti i muškarci, prema statistici  žene češće obolevaju.

Peckanje i bol tokom mokrenja, taman i zamućen urin i učestala potreba za mokrenjem neki su od očiglednih znakova koji upućuju na urinarne tegobe. U pojedinim slučajevima poremećaj mokrenja praćen povišenom temperaturom, otocima i intenzivnim bolom može ukazivati na ozbiljnije bubrežne probleme. Ispitivanje i lečenje bolesti bubrega vodi nefrolog, lekar specijalista koji obavlja opšti pregled urina, kao i ultrazvučni pregled i postavlja dijagnozu.

Neretko je uzrok pijelonefritisa upravo u nelečenoj urinarnoj infekciji. Stoga je veoma važno znati koje su to loše navike koje mogu da izazovu upalu mokraćnih organa, kao i preventivne mere koje možete sprovesti da zaštitite svoje zdravlje. Možda je baš neka od sledećih svakodnevnih rutina na koje ne obraćate pažnju uzročnik urinarnih problema.

Nošenje nekvalitetnog veša

Ukoliko ne vodite računa o kvalitetu veša koji kupujete i nosite, povećavate rizik od razvoja urinarne infekcije. Donji veš od različitih sintetičkih materijala ne dopušta koži “da diše”, ne dozvoljava protok vazduha i na taj način zadržava vlagu i bakterije na koži. Umesto toga uvek treba birati pamučan veš, od prirodnih materijala koji će sprečiti nakupljanje znoja i razvoj bakterija.

Osobe koje su sklone infekcijama urinarnog trakta smanjuju šanse da se razbole jednostavnom promenom ove navike. Redovna higijena intimne regije i nošenje čistog veša se svakako podrazumeva.

Zadržavanje urina

Svako se bar jednom našao u neprijatnoj situaciji da oseti potrebu za mokrenjem usred važnog poslovnog sastanka, na putovanju ili u gradskom prevozu. Zadržavanje urina je ponekad neizbežno i neophodno, ali jeste li znali da može biti i štetno?

Ukoliko vam pređe u naviku da stalno odlažete odlazak u toalet, rizikujete da se bakterije razmnožavaju u bešici i tako izazovu cistitis (upalu bešike), ali i upalu mokraćnih kanala.

Pogrešan način brisanja – brisanje od nazad prema napred

Jedna od loših navika kod žena koje mogu rezultirati urinarnom infekcijom jeste pogrešan način brisanja nakon mokrenja. Ukoliko se toalet papirom ili ubrusom brišete od nazad prema napred, možete uneti fekalne bakterije u mokraćnu cev.

Zbog toga obavezno promenite smer brisanja i kad god je to moguće održavajte intimnu regiju čistom pomoću bidea.

Česti seksualni odnosi

Verovali ili ne, osobe koje imaju previše seksa takođe rizikuju pojavu urinarnih infekcija. Ovu tvrdnju potkrepljuje specifična anatomija žena – blizina vaginalnog i analnog otvora skraćuju put bakterija do bešike. Usled seksualnog kontakta mogu nastati oštećenja kože i sluzokože genitalne regije što takođe olakšava širenje bakterija.

Ukoliko u kratkom vremenskom intervalu imate više puta odnose ili pak nakon duge apstinencije, obavezno se operite i mokrite nakon seksa.

Ne mokrite nakon seksa

Iako je pranje intimne regije nakon seksualnog odnosa poželjno da biste izbegli urinarnu infekciju, efikasnija preventivna mera je mokrenje. Mnoge žene greše, jer veruju da je dovoljno da se istuširaju nakon seksa. Zapravo, kada mokrite “ispirate” bakterije iz uretre i tako sprečavate pojavu upalnih procesa.

Korišćenje mirišljavih higijenskih uložaka

Bilo da govorimo o ulošcima, tamponima ili drugim proizvodima vezanim za menstrualni ciklus, korišćenje bilo čega sa mirisom nije uvek najbolja ideja. To je zbog toga što ovi proizvodi često sadrže parfeme i druge hemikalije, koje mogu da iritiraju intimnu regiju i potencijalno dovedu do mokraćnih infekcija.

Pametniji izbor će uvek biti neutralni ulošci i tamponi, bez mirisa. Ukoliko često imate upalu bešike i uretre, konsultujte se sa ginekologom koje proizvode je najbolje da koristite.

Ne pijete dovoljno vode

Da li i vi spadate u grupu onih koji ne piju dovoljno vode preko dana? Hidratacija tela je veoma važna za celokupno zdravlje, pa tako i za urinarni trakt. Kada konzumiramo dovoljno vode, toksini i bakterije mogu brže da izađu iz digestivnog sistema i urinarnog trakta, umesto da se zadržavaju u telu.

Ukoliko ne možete da se setite kada ste poslednji put natočili sebi čašu vode – vreme je da popijete jednu. Da biste stekli i razvili ovu naviku, možete instalirati na svom mobilnom telefonu neku od mnogobrojnih besplatnih aplikacija uz pomoć kojih možete pratiti dnevni unos vode.

Preterana upotreba antibiotika

Česta upotreba antibiotika izaziva bakterijsku rezistenciju i ubija„ dobre“ bakterije u telu koje pomažu u sprečavanju urinarnih infekcija. Zapravo, ako uzimate antibiotike na svoju ruku onda kad nisu neophodni, možete sebe učiniti još podložnijim infekcijama.

Pre nego što počnete da pijete antibiotike konsultujte se sa svojim lekarom ili uradite test urina kako biste potvrdili da je prisutna infekcija urinarnog trakta. Iako postoji velika verovatnoća da vam je antibiotska terapija potrebna, prekomerno upotreba definitivno može učiniti više štete nego koristi. Porazgovarajte sa urologom i potražite savet u vezi sa upotrebom nekih kućnih lekova protiv urinarnih infekcija.

brusnica-u-čaši

Šta ako do upale ipak dođe? Prirodni lekovi protiv urinarnih infekcija

Mnoge urinarne infekcije u početnom stadijumu mogu se izlečiti ili barem ublažiti uz pomoć prirodnih preparata i lekovitih biljnih čajeva. Kod upale bešike pomaže čaj koji se pravi od zove, lipe, kamilice, kantariona i cveta kupine. Blagotovorno dejstvo breze, žalfije, rastavića i belog sleza ubrzaće lečenje cistitisa, takođe.

Selen i kopriva su biljke koje su se pokazale kao efikasan lek za urinarne probleme. Brusnica je odlična za ublažavanje simptoma upale mokraćnih kanala i bešike. Može se konzumirati kao čaj ili kao sok, a bezbedna je i za decu i trudnice. Čaj se jednostavno priprema – u 2 dl vode treba 10 do 15 minuta kuvati šaku listova brusnice. Pošto se procedi, čaj se pije do pet puta dnevno. Pored brusnice možete isprobati i uvin čaj, kao i čaj od peršuna.

Umirite upalu bešike utopljavanjem. Osobama koje imaju tendenciju ka urinarnim infekcijama preporučuje se da uvek imaju topla stopala, da ne sede na hladnim podlogama i da se čuvaju promaje i hladnoće. Osim biljnim mešavinama i prirodnim lekovitim preparatima, isceljenje možete pomoći i izbalansiranom ishranom i brigom o imunom sistemu.

Oslobodite se loših navika i sa njima svih tegoba i bolova koje dolaze sa urinarnim infekcijama. Preventivnim merama sačuvajte zdravlje – bolje je sprečiti, nego lečiti.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply