Svedoci smo širenja upotrebe egzotičnih biljnih vrsta, kao što su aloja, ehinacea, astragulus, žen-šen i druge, koje se koriste kao lekovite sirovine u lečenju. U poslednje vreme sve je prisutnija nova biljna lekovita sirovina – mačja kandža (Uncaria tomentosa Wild D. C. Rubiaceae). Devedesetih godina prošlog veka ova biljka je na kongresu Svetske zdravstvene organizacije zvanično uvršćena u lekovito (medicinsko) bilje. Mnogi naučnici u svojim eksperimentima potvrdili su izuzetna lekovita svojstva mačje kandže.

Poreklo Mačje kandže

Mačja kandža je poreklom iz Južne Amerike – Perua. U pisanim tragovima drevnih indijanskih plemena Inka, koji datiraju od pre više od dve hiljade godina, pronađene su recepture za lečenje mačjom kandžom. Plemena Ašaninke i Konibe koristile su list, koru i koren ove biljke za spravljanje melema, čajeva i tinktura. I danas
je Ašaninke koriste za oporavak posle porođaja, čišćenje bubrega, zaceljenje dubokih rana, lečenje astme, artritisa i dr. Takođe, plemena iz Perua mačjom kandžom isceljuju dijabetes, urinarne tumore, hemoroide, čireve i sve upale.

Mačja kandža je lijana, puzavica koja raste u amazonskim šumama. Ime je dobila po svojim neobičnim bodljama u obliku mačjih kandži, pomoću kojih se kači za stabla tropskog drveća i raste prema svetlosti, dostižući visinu od 30 metara. Kora joj je smeđe boje, sa pukotinama po dužini. Listovi su jednostavni, kopljastog oblika. Cvetovi su sitni, žućkasto-beli, a plod je suva bobica.

Mačja kandža u medicini

U savremenu medicinu uveo je austrijski prirodnjak Keplinger, koji je uspeo da izdvoji više od 20 raznih prostih i složenih jedinjenja. U mačjoj kandži otkriveni su alkaloidi sa imunostimulativnim i antilekuemijskim delovanjem. Alkaloidi izolovani iz ove biljke daju snagu belim krvnim zrncima da se izbore sa opasnim mikroorganizmima. Pojedine hemijske komponente, kao što su karboksilni alkalni estri, antioksidanti (tanini, kateini i procijanidini) i biljni steroli (beta, stigma i kampesteroli) ispoljavaju imunostimulativno, antiinflamatorno i antikancerogeno dejstvo.

Novija istraživanja pokazuju da upotreba mačje kandže ima regerenerativni efekat – pomaže organizmu u obnavljanju obolelih ćelija. Takođe se povećava sposobnost čišćenja organizma od kancerogenih supstanci kod zavisnika od cigareta.

Prilikom upotrebe većih doza mačje kandže (3-4 grama) može doći do abdomenalnih i gastrodigestivnih problema, uključujući dijareju i probleme sa bubrezima. Mačju kandžu ne treba uzimati u kombinaciji sa mlečnim proizvodima.

Prema preporukama farmaceuta, mačja kandža može se koristiti kod raznih bolesti, a najčešće je koriste pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, šećerom u krvi, ginekološkim problemima (gljivice, bakterije, ciste…), reumom, tumorima dojke, sa upalama urinarnog trakta sa stomačnim i crevnim oboljenjima. Koristi se za jačanje imuniteta kao prirodni antibiotik i uspostavlja normalno stanje u organizmu posle bolesti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply