[icegram campaigns=”14081″]

Majčina dušica efikasan je lek kod infekcija disajnih organa, grla, bronhija, astme i velikog kašlja, a koristi se i za odvikavanje od alkohola.

Vekovima se zimzelena biljka, koja raste kao žbun visine 20-30 cm, koristi za lečenje. Njen latinski naziv (Thvmus serpvllum) vuče koren od grčke reci thvmon, što znači hrabrost, a kod nas su je, zbog blagotvornog delovanja na de-cu, nazvali majčina dušica. Reč je o biljci moćnih antiseptičkih i konzervirajućih osobina koje su bile poznate još Egipćanima. Oni su je koristili za balsamovanje, rimski vojnici su se kupali u vodi u koju je bila potopljena ova biljka da bi ojačali, a u srednjem veku su devojke grančicu majčine dušice uši-vale na predmete i poklanjale ih lutajućim vitezovima da im očuvaju hrabrost. Škoti su pili čaj od divlje majčine dušice za snagu, hrabrost i da odagnaju noćne more.

Lekovite supstance majčine dušice – eterična ulja (0,5-1%), tanin (oko 5%) i flavonoidi ne isključivo u listu i cvetu, pa je zbog toga n hodno da se pažljivo bere (NE čupa) i da se kuva u poklopljenoj posudi da ulja ne izvetre.
Ova biljka je omiljen lek ne samo u narodnoj već i u oficijelnoj medicini. Ulazi u sastav mnogih preparata koji se prave u apotekama i farmaceutskim kućama. Pošto ima osobine da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a i da ih uništava, majčina dušica se vekovima upotrebljavala za vreme epidemija zaraznih bolesti. Efikasna je i u slučajevima infekcija disajnih organa, grla, bronhija, astme i velikog kašlja, ali i protiv zadaha u ustima. Poboljšava funkciju organa za varenje, pomaže kod crevnih upala, korisna je protiv dečjih glista, jača nervni sistem, smanjuje nervozu, otklanja nesanicu, a korisna je i za odvikavanje od alkohola.

U kulinarstvu se majčina dušica često primenjuje. Uglavnom se koristi kao začin. Sitno iseckani listovi dodaju se salatama, picama, jajima i specijalitetima sa roštilja. Dodaje se i šupama, marinadama, umacima i sosovima. Koristi se i kod pripremanja školjki i divljači, jer olakšava varenje masne hrane.

Majčina dušica može da se gaji i u kućnim uslovima, seje se u veće posude, a u martu rasađuje i u saksije. Najbolje je da se koristi rastresita zemlja bogata organskim materijama, ne treba je preterano zahvati, voli toplotu i sunce, pa joj odgovara mesto na prozorskoj dasci. Cveta od maja do oktobra i u tom periodu je treba češće obrezivati.

Majčina dušica ima uske zelene listiće sa kratkim peteljkama. Cvetovi su joj okrugli, roze, ili lila boje. Zbog prijatnog i jakog mirisa, koji odbija biljne štetočine, obično se sadi pored ruža, ili nekog drugog osetljivog.

IZ NASE TRADICIJE

Hilandarski lek

U Hilandarskom kodeksu za lečenje zapisano je “uzmi majčinu dušicu, skuvaj je u sirćetu, dodaj nekoliko suvih smokava i neka bolesnik ovim opere grlo i grgoće”, ali i “majčinu dušicu skuvaj u vinu i podaj da pije onom ko kašlje, nazebaoje, ili ima bolestan stomak”. Običaj žitelja planinskih predela da majčinom dušicom peru drveno posude i to objašnjava činjenicom daje ova biljka izuzetan konzervans.

RECEPTI

Ulje protiv glavobolje

Malo je poznato daje ulje majčine dušice, ako se njime masira bolno mesto, izuzetno efikasno protiv glavobolje. Od ulja se pravi i antiseptički raspršivač u zubnim pastama i vodicama za usta.

Majčina dušica protiv kašlja

1 kašiku majčine dušice prelijte sa 1/2 do 1 ključale vode, ostavite da stoji 15 minuta, procedite, dodajte kašiku meda i sok od 1/2 limuna i pijte nezaslađen 3x dnevno

Tinktura
flašu napunite majčinom dušicom, nalijte 40% rakijom, ostavite 2 nedelje na suncu, procedite i pijte 3x dnevno po 20 kapi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply