Čaj kao neprevaziđeni napitak zdravlja na sve četiri strane sveta krije iznenađenja ako primenite recepte makrobiotičara…

Topao, ledeni, biljni, uz dodatak arome, šećera, meda, mleka… Čaj na sto načina! Za srce, krvne sudove, grlo, kosti, zube, želudac. RečJe o čarobnom napitku koji čuva zdravlje, leči bolesti i produžava život. Samo u makrobiotici postoji na desetine specifičnih čajeva, pomalo drugačijih od onih na koje smo navikli u svakodnevnom životu. Probajte neke od njih, ako su vam oni stari već pomalo dosadili.Svi ovi čajevi mogu da se nađu i kod nas, uglavnom u makrobiotičkim prodavnicama i biljnim apotekama.

Banča čaj

Spravlja se od preprženih listića zelenog čaja i ima 3 x više kalcijuma nego što ga ima u istoj količini mleka. U istočnjačkoj kulturi pije se umesto vode. Nijedan napitak ne osvežava tako dobro kao banča čaj, jer njegov miris i kiselkast ukus krepi ćelo telo, pročišćava organizam, podstiče pozitivne misli, otklanja pospanost i podiže nivo raspoloženja. Pije se uglavnom leti, jer nadoknađuje minerale koji se gube znojenjem.

Kukica čaj

Ovo je zimska varijanta napitka koji se pravi od preprženih grančica zelenog čaja. Zbog velike količine kalcijuma, posebno je pogodan za žene u menopauzi i one koji pate od osteoporoze. Snažno je antioksidantno sredstvo (uništava slobodne radikale koji izazivaju starenje organizma), snižava holesterol i gliceride. Efikasno uništava bakterije i pomaže detoksikaciji organizma.

Šitake čaj

Četvrtina šitake pečurke potopi se u malo vode i ostavi da odstoji 4-5 sati, pa se kuva 20 minuta sa malo morske soli i kašičicom ta-marija.

Pije se samo 1 šolja dnevno.

Sitake pečurka bogata je antioksidantima, Ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, podiže imuni sistem i odlična je preventiva protiv kancera. Sitake čaj pomaže organizmu da se opusti posle stresa, smanjuje holesterol i čisti jetru.

Čaj od ječma

Kašika ječma prži se na suvom tiganju 30 minuta dok se ne razvije prijatan miris, a zatim kuva u 1 1 vode 5-15 minuta, zavisno od toga da li volite blaži, ili jači čaj. Može se služiti topao ili hladan. Idealan je za snižavanje temperature i odstranjivanje viška masnoća. Na isti način se priprema i čaj od prženog pirinča.

Kombu čaj

Pravi se tako što se traka kombu alge (8 cm) kuva u 1 litar vode ha laganoj vatri 15 minuta. Dobar je za jačanje krvne slike i odstranjivanje toksina iz organizma.

Umeboši čaj

Jednu ispasiranu umeboši šljivu kuvati u 2 šolje vode na tihoj vatri oko 20 minuta. Umeboši čaj je prijatnog nakiselog ukusa, koji hladi telo i sprečava gubitak minerala. Jača krv i krvotok, reguliše varenje i crevnu floru i ublažava probleme sa crevima.

Ume-šo-banča čaj

Pravi se tako što se 1 šolja banča čaja sipa na mesnati deo umeboši šljive i doda 1 kašičica soja sosa. Promešati i piti dok je vruće. Ovom čaju se može dodati i Va kašičice dumbira, što će poboljšati cirkulaciju i otkloniti glavobolju u čeonom delu glave.

Ume-šo-kuzu čaj

Kuzu je dubok koren divlje loze koja raste u planinskim predelima. Čaj se pravi tako što se 1 kašičica kuzua rastvori u 1 šolji vode, stavi da provri i kuva na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok ne postane providan. Zatim se doda 1/2 ispasirane umeboši šljive i 1 kašičica tamarija. Pije se dok je vruć. Odličan je protiv prehlada i gripa, poboljšava varenje, reguliše crevnu floru i leci opstipaciju. Otklanja opšti zamor, obnavlja i povećava energiju i vitalnost.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply