devojka-sredjivanje-kozmetika

Prirodne biljne masti za hemoroide, lišaj, urtikariju, crvenilo kože, bubuljice, čireve, kurje oko, žuljeve, ispucalu kožu, zanoktice, dekubitis…

Postoji mnogo zdravstvenih tegoba koje traže dužu negu uz pomoć priručnih biljnih masti.Iako mnogi beže od te svakodnevne muke, efekat je neponovljiv. Jer, ova nega je nužna i pre i posle leka i lekara, pa je bolje početi odmah, pogotovu kad sastojke imate u kuhinji.

Mast za hemoroide

10 g ekstrakta od lišća i kore leske
10 g lanolina
25 g masti od crne topole
Nanositi mast što češće, a najmanje ujutru i uveče, uz rigoroznu higijenu, sve do nestanka problema.

Mast za lišaj

Kad se na koži pojavi lišaj, može se koristiti mast koja se lako priprema:
4 kašike iseckanog belog luka
2 kašike iseckanog lista belog jasena (Fraxinus excelsior)
6 kašika meda
Izmešati. Mazati i previjati bolna mesta 3 puta dnevno. Pre svakog mazanja obrisati lišaj mlakom kamilicom.Oblog se drži po dva sata dnevno, a tretman traje 10 dana.

Mast za čireve

2 glavice crvenog luka sitno iseckati
150 grama ulja za jelo
Blago kuvati dok se ne dobije kaša – mast. Njome mazati čireve više puta tokom dana, a obloge držati 2 sata. Posle skidanja preparata obrisati čireve mlakom kamilicom. Za 2-3 dana čirevi će pući, gnoj će iscuriti, a čim ranu očistite, zaceliće.
U lečenju čireva može da se koristi i glavica crvenog luka poprečno izrezana. Stavlja se na ploču šporeta da se malo zapeče, skine s ringle i namaze jestivim uljem. Ovakvom polovinom ujutro previti čir, povezati gazom i zavojem i držati do podneva. Zatim skinuti i bolesno mesto obrisati kamiličinim čajem. Uveče postupak ponoviti i držati celu noć. Ujutro skinuti i oprati kamilicom, a potom namazati medom. Ovakvim načinom lečenja čir prolazi za dan – dva.

Mast za urtikariju – crveni pečati

6 kašika sitno iseckanog peršunovog lista
4 kašike sitno iseckanog lista koprive 1 litar destilisane vode
Nalijemo u flašu i tako držimo 20 dana u frižideru. Promućkati više puta tokom dana. Procediti i 6 dana mazati pečate na telu.

Crvenilo kože

po 1 kašika sitno iseckanog lista bokvice
lista koprive i
50 grama rastopljene neslane svinjske masti
Sve se ovo pomeša i kuva na pari dok se ne pretvori u kašu. Ovako dobijenom lekovitom smesom bolna mesta se mažu tri puta dnevno, preko masti se stavi gaza i zamota zavojem. Smesa se drži dva sata, a onda skine i opere mlakom kamilicom. Na crvena i upaljena mesta tako spravljena lekovita mast stavlja se 6 dana.

Mast za bubuljice

Ako vam se često pojavljuju bubuljice pokušajte da ih izlečite biljnom masti koju ćete napraviti tako što ćete zagrejati kašiku pivskog kvasca /na pari/ i mazati ih ujutro, u podne i uveče po nekoliko minuta.
Ako ovo ne pomogne, pokušajte da koristite mast pripremljenu od:
3 kašike sitno iseckanog lista bokvice i
2 kašike ulja za jelo
Sve to dobro izmešajte i stavljajte na delove lica sa bubuljicama. Ulje treba držati po jedan sat tri puta tokom dana. Ako je potrebno da gnojnice na koži sazru, može se koristiti čaj koji se pravi tako što se tri velike kašike sitno iseckanog lista bokvice i cveta i lista podbela preliju sa litrom vrele destilisane vode i ostavi poklopljeno 2 sata (dalje od izvora toplote). Čaj se procedi i zasladi medom. Pije se tokom dana, a na bolna mesta stavlja 3 puta dnevno po 2 sata oblog koji se namače svakih pola sata. (Oblog je neprocedeni ostatak čaja.) Po skidanju obloga bolna mesta obrisati mlakom kamilicom. Ovaj recept koristite 5 dana.

Sitni gnojni čvorići

Za lečenje ovakvih promena na koži predlaže se sledeća biljna mast: pripremiti po 2 kašike iseckanog lista kupine i lista bokvice, pa ih izmešati sa 2 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog)
Zagnojena mesta treba namazati tim melemom 3 puta na dan i držati po 2 sata. Recept se koristi 4 dana.

Žuljevi

Vrlo česte i neprijatne pojave, posebno na nožnim prstima, pokušajte da se rešite žuljeva nekim od ova dva recepta
Uzmite svezu ili suvu šljivu i rasecite je. Na polutke izlijte po 1/2 male kašike soka od lista bršljana. Ovakvu polutku šljive privežite na žuljeve tokom noći. Za dve do tri večeri žulj bi trebalo da otpadne.

Uzmite 1/2 glavice belog luka, očistite je i zgnječite, pa time premažite žulj ujutro i uveče tokom 3 – 4 dana. Biće dovoljno da otpadne.

Kurje oko

Uzmite po 3 velike kašike izribane povrtnice i korena rena. Ovu smesu previjte komadom lanenog platna na bolna mesta. Kurje oko prethodno namazati uljem za jelo, a oblog držati ujutro i naveče po 2 sata.

Domaći recepti protiv kurjeg oka
2 kašike sitno iseckanog belog luka i 2 kašike vinskog sirćeta Sve to izmešajte i stavite na bolno mesto. Oblozi se drže 2 puta dnevno po 2 sata.
Ako vam ne pomognu prethodna dva recepta možete pokušati sa trećim – uzmite glavicu crvenog luka, iseckajte je i izmešajte sa istom količinom vinskog sirćeta. Smesu stavite na bolno mesto, a obloge držite 2 sata,dva puta dnevno.Tretmani protiv žuljeva traju 3 dana.

Ispucala koža

5 kašika sitno iseckanog lista koprive
1OO g rastopljene neslane svinjske masti
Ova se masa kuva na pari dok se ne stvori kaša – mast i njom se maže ispucala koža više puta tokom dana. Pre svakog mazanja obrišite kožu mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja 5 dana.

Mast za zanoktice

U lečenju zanoktica, naročito gnojnih, koristi mast koja se pravi od
2 kašike sitno iseckanog lista kupine
2 kašike lista petrovca
4 kašike meda
Sve se to izmeša i ovom smesom mažu bolna mesta. Prsti moraju da budu zavijeni tokom celog dana, a po skidanju obloga, obrišite ih mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja 4 dana.

Nažuljana koža – dekubitus

Ovakve povrede kože često se javljaju kod bolesnika koji dugo leže zbog nekog hroničnog oboljenja. U takvim slučajevima može koristiti sledeći biljni preparat
3 kašike sitno iseckane bokvice 3 kašike lista kupine
3 kašike lista maline 200 gr maslinovog ulja
Pažljivo kuvati na pari dok se ne pretvori u kremu. Mazati bolna mesta 3 puta dnevno i previjati ih. Pre svakog mazanja obrisati ih mlakom kamilicom, a uljnu kremu držati privijenu po 3 sata. Ovaj tretman mora da traje najmanje 5 dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply