Mate čaj služi kao zamena za kafu, pružajući velike nivoe energije bez izazivanja uobičajene uzrujanosti i time pomaže da smanjite unos odredjene količine kafe na koju ste navikli. Održava vas budnim i potiskuje apetit, ali ipak obezbeđuje vaše telo svim potrebnim hranljivim materijama za održavanje zdravog života, uključujući 24 vitamina i minerala i 15 amino kiselina. Ovde su navedene samo neke od dokumentovanih zdravstvenih prednosti Yerba Mate čaja.

– Veoma pomaže dijetama

– Povećava koncentraciju

– Povećava snagu, energiju i izdržljivost

– Smanjuje krvni pritisak

– Smanjuje holesterol

– Smanjuje zamor

– Sadrži antioksidante

– Sadrži 15 amino kiselina

– Sadrži 24 vitamina i minerala

– Jača imuni sistem

– Najbolji prirodni lek za zatvor i omekšavanje fekalne mase

– Povećava kreativnost

– Podmlađuje

– Razbija salo (lipolitički)

– Pomaže pri održavanju rasporeda spavanja

– Pospešava libido

– Isporučuje kiseonik do srca i pluća tokom vežbanja

– Diuretik

– Može se koristiti kao tonik za celo telo

UTICAJ NA SISTEM ZA VARENJE (DIGESTIVNI TRAKT)

Možda područje na koje Yerba Mate najviše i utiče, u korist gastrointestinalnog trakta,naravno . Zabeleženi su slučajevi koji se kreću od trenutnog poboljšavanja varenja, sve do oporavka oštećenog i obolelog digestivnog trakta. Zatvor se uz pomoć Yerba Mate čaja lako prevazilazi, bilo da je akutni ili hronični slučaj u pitanju. Mate izgleda da uglavnom radi po principu omekšavanja fekalne mase, ali takođe stimuliše normalno unutrašnje kretanje do određenog nivoa.

EFEKTI NA NERVNI SISTEM

Bolji od bilo kog drugog ksantin alkaloida, Mate ima sposobnost da poveća mentalnu budnost i koncentraciju i da to uradi bez ikakvih negativnih efekata poput nervoze i mučnina. Reklo bi se da se ponaša kao tonik, stimuliše oslabljen i depresivan nervni sistem ali i umiruje ga kada je preuzbuđen. Naše znanje o efektima je trenutno ograničeno na zapažanjima promene ponašanja korisnika, kao što su više energije i vitalnosti, poboljšana koncentracija, zatim manja nervoza, uznemirenost, anksioznost i povećana otpornost na telesni i mentalni umor. Poboljšanje u raspoloženju, posebno u slučajevima depresije, često je primetno.

Mate čaj ne ometa cikluse spavanja, u stvari, on ima tendenciju da izbalansira cikluse, izazivajući više laganog sna kada je to potrebno, ili povećavajući količinu vremena provedenog u Delta fazi (dubokom snu).

EFEKTI NA KARDIOVASKULARNI SISTEM

Srčana oboljenja svih vrsta mogu biti lečena ili preventivno tretirana Yerba Mate napitkom, jer sadrži mnoge hranljive materije neophodne i preporučene za rast, pravilan razvitak i oporavak srca i njegovih funkcija. Takođe povećava dotok kiseonika do srca, naročito u toku vežbanja i stresnim situacijama. Mate je postao miljenik među bodybilderima kao i svima koji su zainteresovani za prednosti vežbanja i zdravog života. Takođe utiče na metabolizam, podstičući ga da vrši anaerobičnu glikolizu (pospešuje sagorevanje ugljenih hidrata) tokom vežbanja, uz dugotrajni efekat. Kao rezultat, sagorevate više kalorija i pospešujete rad srca. Odlaganjem anaerobne glikolize smanjuje se i verovatnoća nagomilavanja mlečne kiseline tokom vežbanja. Izveštaji o smanjenom krvnom pritisku nisu retkost.

EFEKTI NA IMUNI SISTEM

Konstantna zapažanja u većini južnoameričkih knjiga na ovu temu su da utiče i na imuni sistem, čineći ga otpornijim i jačim na razna oboljenja. Ima podsticajni efekat na obolela lica, jačajući ih, kako u toku lečenja, tako i pri oporavku. Neretko može i drastično da skrati vreme oporavka. Još uvek nije precizno utvrđen način na koji Mate deluje na imuni sistem, ali ono što je sigurno jeste da štiti od zaraznih oboljenja i virusa kao i da generalno jača organizam. Glavne prednosti se pripisuju hranljivim materijama same biljke, ali je vrlo verovatno da i ostali sastoji pospešuju aktivnost belih krvnih zrnaca.

SADRŽI:

Vitamine : A, C , B1, B2
Minerale : kalcijum, gvožđe , kalijum , magnezijum, fosfor
Amino kiseline: 15 različitih jedinjenja
100 grama Yerba Mate rastvorenog u jednom litru vode, približno sadrži :

Kalijum : 681.85 mg
Magnezijum : 167.60 mg
Gvožđe : 0.33 mg
Natrijum : 4.57 mg
Fosfor : 93.00 mg
Vitamin C : 2.55 mg
Niacin(Vitamin B3): 12.98 mg

50 grama Yerba Mate pokriva veliki deo minimalnih preporučenih dnevnih potreba :

55,9 % magnezijuma
34.1 % kalijuma
99.9% niacina
11.6 % fosfora

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply