Med i orasi leče impotenciju, anemiju, glavobolju, čir na želucu, a dokazano je da je kombinacija oraha i meda jaka poput nekih najmoćnijih farmaceutskih preparata.

Kombinacija meda i oraha našem organizmu osigurava sve neophodne vitamine, mineralne materije, belančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.

med i orasi recept

Za imunitet

Med i orasi za imunitet daju snažno osveženje zbog bogatog sadržaja vitamina i minerala. Njihovim svakodnevnim korišćenjem kroz nekoliko nedelja povratićete energiju i otpornost svog organizma. Ova kombinacija ima pozitivne efekte na povišen krvni pritisak. U periodu mesec i po dana, svakodnevno koristite 200 g ovakve mešavine (100 g oraha i 100 grama meda). Nakon toga trajno ćete regulisati probleme sa hipertenzijom.

Orasi i med kao lek za anemiju

Med i orasi za anemiju i protiv iscrpljenosti su korisni zbog sadržaja magnezijuma i kalijuma. U ovu svrhu potrebno je pomešati 0,5kg livadskog meda, pola kilograma mlevenih orasa i jedan limun. Jede se na svakih tri do četiri sata jedna kašičica. Bogatstvo zasićenih masnih kiselina u orasima ima pozitivan uticaj na pojavu kardovaskularnih oboljenja. Sadrže alfa linoleinsku kiselinu koja smanjuje šansu za nastanak krvnog ugruška usled konzumiranja masne hrane. Zbog toga imaju preventivno dejstvo na nastanak infarkta i šloga.

Kao lek za želudac

Orasi i med za čir na želucu se pripremaju nešto drugačije. Koristi se orahovo mleko jer se sirovi ne smeju upotrebljavati kod ovakvih zdravstvenih problema.
Napravite ga na sledeći način.
Sameljite 20 g oraha te prelijte sa 2 dl vrele vode. Dobro promešajte, zatim procedite. Tome dodajte jednu kašiku meda. Podelite na tri dela koje ćete jesti pre obroka.
Bogati su antioksidansima i to iz grupe polifenola, a oni čiste jetru.
Ali isto tako vezuju lipide iz hrane koju jedemo pa na neki način sprečavaju taloženje masnih naslaga.
Zato med i orasi za mršavljenje mogu biti korisni, ma koliko zvučalo neverovatno. Dobri su i protiv upale prostate, kod adenoma, bolesti jetre, želuca, creva ali i bubrega.

orasi i med lek potencija

Povezano>>> Tinktura od crnog oraha

Med i orasi za štitnu žlezdu

Kod oštećenja ili tegoba vezanih za štitnu žlezdu – med i orasi su odličan prirodni lek! Zašto? Med i orasi za štitnu žlezdu deluju kao lek, jer sadrže znatnu količinu joda, koji potiče iz oraha. Koliko je jod značajan za štitnu žlezdu, to je i više nego jasno. Jedan od najčešćih uzroka za narušavanje zdravlja štitne žlezde i njene funkcije jeste upravo nedostatak joda.

Povezano>>> Orah lekovitost, čaj od lišća, tinkture

Liker od zelenih oraha

Pored obilja vitamina, mladi orah sadrži i veće količine joda koji pomaže našoj štitnjači da bolje radi. Brojne su zdrave kombinacije u kojima se savršeno uklapa. Evo još jednog recepta gde lepo idu zajedno zeleni orasi i med. 40-ak mladih oraha koje prvo zasečete nožem, smestite u staklenu flašu. Dodajte im 250 g meda i sa vrha dolijte rakiju. Zatvorite dobro flašu i ostavite na suncu mesec i po dana, uz povremeno mućkanje. Vremenom se delovi orasa rastope. Posle je potrebno to samo procediti i liker je spreman!

Preuzeto sa: Zeleni orasi i med za potenciju i štitnu žlezdu | Zdrava i lepa

Povezano>>>  Zeleni orah i med, tinktura, liker

Recept

Orasi i med mogu biti u kombinaciji sa raznim suvim voćem, a pored toga imati i pozitivan uticaj na zdravlje. Pa tako oni koji vole eksperimentisati sa ukusima mogu isprobati neki od sledećih recepata. Recept 1: Treba Vam po: 200 g suvih kajsija, šljiva, smokava, orasa, 250 g domaćeg meda, 50 ml rakije i jedan limun. Priprema recepta: Najpre se samelju suvo voće i limun. Onda dodajete rakiju i med, te dobro pomešajte. Čuvajte smesu u čistoj staklenoj tegli u frižideru. Jede se jedna kašika pre obroka.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply