Med i zdravlje

Med je od davnina smatran prirodnom namirnicom koja poboljšava opšte zdravlje i pomaže kod mnogih bolesti i stanja.Osnovni razlog zbog kojeg zastupnici određenih nutricionističkih teorija u današnje vreme demonizuju ovaj pčelinji proizvod jeste njegov relativno visok glikemijski indeks.

U mnogim teorijama o zdravom načinu ishrane med se smatra nezdravim zbog činjenice da sadrži fruktozu, voćni šećer kojem se pripisuju brojna negativna svojstva. Međutim, iako je dokazano da je fruktoza zaista povezana sa izvesnim zdravstvenim problemima, pre nego što se određena namirnica proglasi štetnom, stručnjaci napominju da je potrebno razmotriti širi kontekst, to jest uzeti u obzir njena ukupna nutritivna svojstva.

Da li je med eliksir zdravlja ili tečna fruktoza

Ovaj izuzetan pčelinji proizvod bio je najzastupljeniji prirodni zaslađivač sve do 16. veka, kada počinje masovna upotreba šećera, iako sadrži fruktozu, med predstavlja zadivljujuće skladnu mešavinu vitamina, minerala, amino-kiselina, pa se, naravno ako se umereno koristi, s pravom smatra najzdravijim prirodnim zaslađivačem, koji nema konkurenciju. Kad je reč o hranljivoj vrednosti, on zaista u velikom procentu sadrži šećer (82%), od čega često čak polovinu ukupne količine čini fruktoza. Međutim, med takođe obiluje različitim antioksidansima, koji višestruko povoljno deluju na zdravlje, sprečavajući antioksidativni stres i brojne bolesti što nastaju usled proizvodnje štetnih molekula slobodnih radikala. Osnovni razlog zbog kojeg zastupnici određenih nutricionističkih teorija demonizuju ovu namirnicu i tvrde da je više štetna nego korisna za zdravlje jeste njen relativno visok glikemijski indeks (brzina porasta šećera u krvi nakon unosa hrane), koji, u zavisnosti od odnosa glukoze i fruktoze, takođe može varirati.

med i zdravlje

Šta kaže nauka

O korisnim efektima meda na zdravlje vršena su brojna istraživanja, a jedno od njih u kojem je učestvovalo 48 nasumično odabranih dijabetičara, dalo je veoma zanimljive rezulatate. Naime, učesnici ispitivanja, koji su tokom osam nedelja svakodnevno konzumirali med, nakon tog perioda su smršali, rezultati krvne slike pokazali su snižene vrednosti triglicerida i ukupnog holesterola odnosno porast nivoa onog “dobrog”, dok im je, s druge strane, ustanovljena povećana koncentracija glukoze u krvi. U drugoj studiji, koja obuhvata istraživanja sprovedena među zdravim ljudima, dijabetičarima i osobama koje imaju problem s povišenim masnoćama u krvi, navode se podaci da med znatno manje utiče na porast nivoa glukoze u krvi nego izolovana dekstroza i saharoza. Pored toga, deluje protivupalno i antibakterijski, reguliše nivo holesterola i triglicerida te smanjuje nivo homocisteina, inflamatome amino-kiseline koja kao nusprodukt metabolizma proteina izaziva oštećenja zidova krvnih sudova, Takođe, kada se med primenjuje topikalno direktnim nanošenjem na kožu, može ubrzati zarastanje rana.

Ko (ne) sme da jede med

Dijabetičarima, gojaznim osobama i onim rezistentnim na insulin preporučuje se da med izostave iz ishrane, dok ga zdravi, aktivni ljudi, koji nemaju problem s viškom kilograma, mogu slobodno konzumirati, ali ipak ne u neograničenim količinama. Ljubiteljima slatkiša preporučuje se da med koriste za pripremu poslastica, budući da kao najzdraviji prirodni zasladivač predstavlja odličnu zamenu za beli šećer.

Nije svaki med isti

Sastav meda zavisi od njegovog porekla i načina proizvodnje. Sadržaj antikosidansa i drugih korisnih sastojaka može znatno varirati u zavisnosti od vrste meda, a po rečima stručnjaka – što je med tamniji, to je bolji za zdravlje.

Prilikom kupovine meda treba odabrati onaj prirodni, koji, tvrde iskusni pčelari, nije lako razlikovati od fabrički prerađenog. Iako se jedino laboratorijskom analizom precizno može utvrditi sastav i poreklo meda, postoje načini da i laici prepoznaju falsinkovani med. Na primer, kada ga kašičicom polako presipate iz jedne posude u drugu, pravi će teći u neprekidnom mlazu, poput konca dok sasvim ne isteče iz nje.

Osim toga, lažni med se ne može kristalizovati, pa kada primetite da se ušećerio, možete biti sigurni da je reč o prirodnom proizvodu (cvetni med se kristališe već posle nekoliko meseci, a bagremov posle dve do tri godine). Osim toga, preporuka je da ga kupujete od proverenog proizvođača i da pri tome ne štedite jer kad je u pitanju zdravlje ne treba štedeti, jer je čak dvostruko niža cena još jedan pokazatelj da je med „sumnjivog” porekla.Mnogi kažu da je skupo sve što je dobro za zdravlje ali kilogram meda košta kao tri paklice cigareta

loading...
Loading...