Med kalorije, nutritivna vrednost…

Redovno dobijamo savete da smanjimo unos slatkih namirnica, ali postoji nešto posebno u vezi sa medom.

Med je jedinstven proizvod rojeva pčela koji pokrivaju prečnik od jedanaest kilometara za vreme skupljanja nektara. Sve što zahteva toliko mnogo rada da bi se napravio neki proizvod, mora da bude dobro!

Med nije najhranljivija namirnica. On sadrži vitamine grupe B, aminokiseline i minerale u tragovima, i u stvari nije ništa hranljiviji od običnog šećera.

Med je čak slađi od šećera. On sadrži 65 kalorija po jednoj kafenoj kašikici, dok ista količina belog šećera poseduje 48 kalorija. Osim kalorija, on ima neke iznenađujuće koristi za zdravlje.

Ako med privlači pažnju lekara, to je iz drugih razloga, ne zbog kalorija. Njegov gust sirupast sastav čini ga prirodnim sredstvom za ublaženje bola u grlu, posebno kada se doda toploj limunadi ili umirujućem čaju, kao što je čaj od kamilice.

Med dobija slatkost od monosaharida fruktoze i glukoze i ima približno sličnu slatkoću kao saharoza (granulirani šećer). Med ima atraktivna hemijska svojstva prilikom pečenja u prehrambenoj industriji i poseban ukus kada se koristi kao zaslađivač.

Da li med goji ?

Med se baš zbog svojih izuzetnih svojstava vrlo često nalazi u žarištu debata o kalorijama i dijetama za mršavljenje. Postoje planovi dijeta za gubitak kilograma čiji je med glavni sastojak, a koje obećavaju brz i efikasan gubitak kilograma, bez njihovog neželjenog vraćanja. Med koriste sportisti, izuzetan je za decu, blagotvoran kod tretmana mnogih zdravstvenih stanja i može da nadoknadi gotovo svaki nedostatak u organizmu i ishrani. Ali, da li je dobar za mršavljenje?

Loading...

Dijete za mršavljenje koje se baziraju na konzumaciji meda, kao glavnom mehanizmu za gubitak klograma, objašnjavaju uspeh dijete delovanjem sastava meda na naš organizam. Med sadrži visok procenat fruktoze, a odnos fruktoze i glukoze u medu je jedan prema jedan. Med deluje kao prirodni stabilizator glukoze u našem krvotoku, a kada je njen nivo stabilan, organizam luči hormone koji oporavljaju tkiva i sagorevaju masti. Prema autorima dijete, jedna kašičica meda pred spavanje je dovoljna za održavanje ovog balansa i pomaže u regulaciji telesne težine.

Sigurno zvuči primamljivo, ali med nije čudotvoran preparat za mršavljenje, ukoliko se ne pridržavamo dijetalnog režima, ne promenimo navike i ne bavimo se fizičkom aktivnošću. Med je sam po sebi kalorična namirnica i nikada se ne preporučuje konzumacija u velikim količinama. Osim toga, bogat je prirodnim šećerima, koje treba unositi u optimalnoj količini.

Med goji, kao i sve ostale namirnice, ako se konzumira više nego što je potrebno. No, ako se dvoumimo između meda kao zaslađivača i belog, pa i smeđeg šećera, med je apsolutni pobednik. Matematički, jedna kašičica meda je kaloričnija od šećera, ali se on drugačije absorbuje u našem krvotoku, njegove hranljive materije su korisne za ishranu celog organizma i bolje se upotrebljavaju od običnog šećera, koji donosi prazne kalorije.Med je odlična alternativa za šećer, bilo da se pridržavamo dijetnog režima ili jednostavno vodimo računa o svojoj israni i zdravlju.

Zaključak

Med je visokokalorična hranljiva namirnica, sa brojnim blagotvornim svojstvima za naš organizam. Mnoge namirnice koje se smatraju izuzetno zdravim imaju i jako veliki broj kalorija u maloj količini, no njihove nutritivne vrednosti se dobro iskorišćavaju u organizmu.

Ono što treba imati u vidu ako vodimo računa o kilaži ili želimo da smršamo, jeste da se ne zavaramo zdravstvenim prednostima ovih namirnica, pa da ih koristimo u velikim količinama.

Isti je slučaj i sa medom, a svakako je preporučljivo zameniti rafinisani šećer i slatkiše ovim blagotvornim zaslađivačem, u preporučenim dnevnim dozama.

loading...
Loading...