Kosa je jednostavno fantastična. Iako je tehnički „mrtva“ kada nam izraste iz kože glave, ipak i dalje može biti zdrava ili oštećena. Danas koristimo toliko preparata za kosu, izlažemo je toploti kako bismo napravili željenu frizuru i lepše izgledali, a ne razmišljamo o tome šta zapravo radimo. Zapravo, lepa kosa je zdrava kosa, a zdrava kosa nije nešto do čega možete doći korišćenjem kozmetičkih proizvoda, već pre onih namirnica koje već imate u kuhinji.

Zašto baš med za kosu (i slične namirnice)?

Ako imate suvu ili oštećenu kosu, med može biti od velike pomoći. On deluje tako da zadržava vlagu u kosi; takođe je pun antioksidanasa i nutrijenata koji hrane koren dlake, koji je zapravo „živ“ deo kose i tako podstiče rast zdrave kose. Kad smo kod toga, potrebno je nečim razblažiti med kada ga koristite za kosu, jer ćete u suprotnom samo ulepiti kosu koju posle nećete moći da razmrsite, zato ovi recepti uključuju i druge prirodne sastojke koji će vam pomoći da suvoj kosi povratite zdravlje i sjaj, od korena do vrha.

med za kosu

1. Samo med

Ovaj recept se sastoji samo od meda i vode, nije vam potrebno ništa više.

Potrebno vam je:
– ¼ šolje sirovog organskog meda
– Sveža voda

Uputstvo:
Izmešajte ¼ šolje sirovog organskog meda sa dovoljno vode da ga razblažite onoliko koliko je potrebno da možete da nanesete ovu masku na kosu. Dodajte vodu kašiku po kašiku i dobro mešajte. Naravno, ovo zavisi od toga koliko vam je kosa dugačka i gusta, tako da će vam možda biti potrebno i manje ili više meda. Kada pripremite masku, nanesite je tako kao da perete kosu šamponom i ostavite da deluje oko 30 minuta, a zatim je operite toplom vodom.

2. Maska za kosu med i jabukovo sirće

Ovde dodajemo javukovo sirće, jer nakon njegove upotrebe kosa zadržava predivan sjaj i sirće deluje kao prirodni balzam.

Potrebno vam je:
– ¼ šolje organskog, sirovog meda
– 10 kašika jabukovog sirćeta

Uputstvo:
Dobro izmešajte med i jabukovo sirće. Nanesite ovo na kosu kao da je perete šamponom i ostavite da deluje oko 15 minuta, a zatim operite kosu toplom vodom.

3. Maska za kosu med i maslinovo ulje

Maslinovo ulje može neverovatno hidrirati kosu nakon samo nekoliko korišćenja i poboljšati zdravlje kože glave i korena kose. Takođe pomaže u omekšavanju i oblaganju suvih i oštećenih krajeva kose.

Potrebno vam je:
– ½ šolje meda
– ¼ šolje maslinovog ulja

Uputstvo:
Izmešajte pola šolje meda i četvrtinu polje maslinovog ulja. Ako je potrebno, malo zagrejte sastojke i nanesite ih na kosu, a nakon nekog vremena samo operite.

4. Kokosovo ulje i med za kosu

Kokosovo ulje, poput maslinovog ulja, pomaže u hidriranju kose i korena dlake. Ipak, ova mešavina dodaje malo više sjaja kosi i malo je posvetljuje. Ova maska je puna nutrijenata što je čini fantastičnim tretmanom za kosu.

Potrebno vam je:
– ¼ šolje meda
– 3 kašike zagrejanog kokosovog ulja

Uputstvo:
Dobro izmešajte kokosovo ulje i med. Nanesite mešavinu na kosu kao da je perete šamponom. Ostavite da deluje oko 10 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Većina preparata koje vidite u parfimerijama su zapravo samo drugačiji količinski odnosi istih sastojaka sa drugačijim aromama. Sa medom, uvek znate šta stavljate na kosu i svakome ko koristi kućne maske na bazi meda se rezultati dopadaju. Redovnom upotrebom ovih maski kosa postaje potpuno zdrava, a posebno je preporučljiva upotreba tokom suvih zimskih meseci, kad je potrebna dodatna hidratacija i nega kose.

Još neki saveti:
– Za kosu nabavite pravi organski med. Ako morate da ga malo zagrejete, to je u redu, ali pasterizovan med pun aditiva koji možete naći po super-marketima nema baš mnogo koristi za kosu.

– Ponekad dodajte malo meda u šampon ili balzam za prilikom redovnog pranja kose, ako ne mislite da vam je trenutno potreban poseban tretman

– Izbegavajte štetne kozmetičke proizvode i izlaganje kose visokoj temperaturi (npr. peglanje kose svaki dan). Prirodna kosa, kakva god da je, je uvek lepša!

– Pazite koji tip kose imate i koju ćete masku sa medom koristiti. Ako npr. imate masnu kosu, nanošenje maske od meda i maslinovog ulja će samo načiniti kosu još mlitavijom i beživotnijom i kosa će se više mastiti; zato obratite pažnju na to

– Nema potrebe da koristite med za kosu svakog dana. Jednom ili dvaput nedeljno je sasvim dovoljno

– Budite strpljivi. Med na kosu ne deluje trenutno pa nanošenje maski od meda na suvu i oštećenu kosu je neće povratiti u savršeno zdravlje nakon samo par upotreba.