dve banane

Većina nas u današnje vreme „nema vremena“ da jede zdravo, te se odlučujemo za brzu hranu umesto zdrave, dok količina konzumiranog voća i povrća zauzima vrlo nisko mesto na lestvici odabranih namirnica.

Po mišljenjima naučnika i nutricionista, nije jasno zbog čega više ljudi  preferiraju takvu hranu u odnosu na namirnice koje su zdrave, odlične za nas i pre svega prirodne. Takve namirnice mogu da nam pruže sve što nam je potrebno kako bi naša tela pravilno funkcionisala.

Uzmimo banane za primer. Ovo voće je poznato kao omiljena hrana nekih životinja, što nije čudno uzimajući u obzir da, pored toga što su vrlo ukusne, takođe su i vrlo hranljive te predstavljaju pravo blago. Po rečima nutricionista, konzumiranje dve banane dnevno tokom mesec dana će učiniti da se vaše zdravstveno stanje znatno poboljša.

banana dijeta iskustva

Evo kako i zašto:

Količina natrijuma u bananama je vrlo niska, a količina kalijuma visoka, što čini ovo voće odličnim za regulisanje krvnog pritiska i zdravlja srca. Naučnici su otkrili da se konzumiranjem banana svakodnevno može smanjiti rizik od srčanog udara za čak 40%.

Banana je sjajna za osobe koje imaju problema sa probavom, poput konstipacije. Banane su bogate vlaknima i zato su sjajne za brzo rešavanje problema sa crevima.

Kad god se osetite slabo, pojedite bananu jer će vam ona obezbediti preko potrebnu energiju. Štaviše, banane su sjajan izbor užine, naročito pre vežbanja, stoga bi je svi sportisti trebali uvek imati u torbi.

Banana vam može pomoći ukoliko patite od gorušice, jer predstavljaju dobar izvor antacida i mogu regulisati ovo neprijatno stanje.

U slučaju da vašem teu nedostaje gvožđa, banane su sjajna opcija. One sadrže supstance koje pokreću produkciju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina i dobre su za anemične osobe.

Banane pomažu kod upaljenog grla i kašlja.

Banane su bogate triptofanom, supstancom koja je vrlo bitna za naše telo jer je ono koristi tako što je pretvara u serotonin, odnosno hormon sreće. Dakle, sledeći put kada se budete osećali loše ili depresivno, pojedite bananu.

Istraživači su otkrili da studenti koji jedu banane za doručak, užinu ili ručak imaju značajno viši nivo koncentracije. To je zbog velike količine kalijuma u bananama koje podstiču rad mozga i olakšavaju učenje i pamćenje.

Trudnice bi naročito trebale da paze na svoju ishranu i trebale bi da znaju da su banane odličan izbor za njih jer su zdrave, ukusne i olakšavaju teret koji pogađa većinu trudnica. Banane takođe olakšavaju jutarnje mučnine jer povisuju nivo šećera u krvi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply