Miloduh je mediteransko bilje, a posebno mu pogoduje klima i zemljište balkanskih zemalja. Latinski naziv miloduha (Hvssopus officinalis) vodi poreklo od grčke ili hebrejske reči adobe ili ezob što znači sveta biljka.

U drevna vremena, miloduh je korišćen za čišćenje tela (i spolja i iznutra), kao i za čišćenje svetih mesta. Otac medicine, Hipokrat, koristio je miloduh za tretiranje plcuritisa. Rimski lekar Dioskord je preporučivao da se od ove biljke prave čajevi (koji se piju ili inhaliraju) za kašalj i probleme sa disajnim organima, Ui obloge koje se stavljaju u predelu pluća. Već 2000 godina ljudi prave kupke od miloduha, ili ga stavljaju u čajeve, da bi olakšali probleme kao što su artritis i reuma.

Miloduh čisti pluća, a preporučivala je, kao lek za tugu (odnosno depresiju), da se piletina kuva u vinu u koje je dodat i miloduh. Engleski herbalista iz 17. veka, Nikolas Kalpeperje zapisao daje miloduh efiksan za sve bolesti pluća i grudi, da ubija crve u stomaku, a preporučivao je da se grgolji ublažavanje oteklina u grlu, kao i za lečenje upale uva.

SASTAVI DEJSTVO

– Miloduh sadrži terpene, isparljiva ulja (uglavnom’kamfor, pinokamfon, beta-pinen), flavonoide, hisopin, tanine i smolu.

– Može da se koristi u vidu infuza, tinkture, sirupa.

– Po jednom starom verovanju, miloduh se žvaće da bi, misli učinio jasnim i poboljšao pamćenje.

– Pripremljen kao infuz (1-2 kašičice suvih ili 2-4 kašičice svežih listova preliti šoljom vrele vode i ostaviti da odstoji 10 minuta pre nego što ga procedite), miloduh olakšava kolike, poboljšava varenje i eliminiše gasove.

– Kao tonik, koristi se za smirivanje, ali i za jačanje nakon bolesti.

– Čajem od miloduha ispirajte bolno grlo.

– Obloge napravljene od tinkture ili kaše od listova miloduha preporučuju se za tretiranje modrica i reumu.

– Standardna doza čaja od miloduha: jedna šolja tri puta dnevno. Može da se pije topao ili hladan, mada bi čaj protiv prehlada i gripa trebalo piti topao. Nikada nemojte da pripremate čaj dužee od 24 sata pre upotrebe.

– Kinička istraživanja su potvrdila ono što je u tradiciji mnogih naroda već poznato, odnosno da miloduh blagotvorno deluje na organe za disanje i da pomaže kod blagih upala ovih organa. S druge strane, ova istraživanja nisu potvrdila da miloduh pomaže zarastanju rana.

– Istraživanja su potvrdila i da miloduh nema” kontraefekata i da slobodno može da se upotrebljava.

– Preliminarna istraživanja delovanja miloduha na virus HIV-a pokazuju da bi ova biljka mogla da spreči njegov razvoj.

– Slično drugom bilju koje sadrži jaka isparljiva ulja, miloduh podstiče varenje; ova biljka se posebno koristi u tretmanu hroničnih problema sa varenjem, nadimanja, gasova, kolika.

– Pet kapi esencijalnog ulja miloduha dodajte vodi za kupanje – ova kupka se preporučuje osobama koje pate od nervne iscrpljenosti, dugotrajnog osećanja melanholije, ili prolaze kroz period velike tuge.

SAVETI PLUS

– Listovi miloduha su blago gorki mogu da se koriste u salatama, ali ne treba preterivati sa količnom. Listovi se mogu dodavati u marinade.

– Cvctovi miloduha mogu da se koriste kao lep ukras za jela, posebno salate.

– Listovi i cvetovi miloduha mogu da se koriste kao začin u svim jelima od povrća, čorbama, sosovima, zimnici.

– Listovi miloduha mogu da budu i sastojak fila kojim se puni meso.

– Ako želite da napravite biljnu mešavinu za čaj, pomešajte miloduh sa konjskim bosiljkom i matičnjakom.

RECEPT

Pikantna musaka

– 1 kg krompira
– 300 g seckanih mariniranih šampinjona200 g praške šunke
– 1 glavica crnog luka
– 4 jajeta
– 2 kašike pavlake
– 2 dl mleka
– 1 kašike seckanog miloduha
– ulje
– mleveni crni biber, so
Propržite na malo ulja isečenu prašku šunku, crni luk i šampinjone. Posolite i pobiberite po ukusu i umešajte seckani miloduh. Keramičku posudu malo pouljite pa redajte krompir isečen na kolutove, stavite ni, prelijte jajima umućenim s pavlakom, i na kraju poredajte kolutove krompira. Prelijte s 2 dl mleka i pecite na 220 stepeni 60 minuta. Kada se musaka malo prohladi isecite je na kocke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply