Bol u krstima je uobičajena žalba, posebno kod žena . Ali, ako patite od bola u donjem delu stomaka, zajedno sa bolovima u leđima, onda je neophodno zatražiti brzo lečenje. Čitajte dalje kako biste pronašli detaljne informacije o uzrocima i metodama za lečenje ovih tegoba.

Bol u stomaku je ozbiljno stanje i treba se odmah ispitati. Ima različitih vrsta bolova u stomaku. To može biti ili tupa bol ili bol koja se ponavlja u redovnim intervalima, ili može biti iznenada jaka bol koji dolazi i odlazi. Ponekad se bol u ledjima i stomaku javljaju zajedno. Možete pregledati potencijalne uzroke u daljem tekstu.

Najčešći uzroci

Kamenje u bubrezima: Akumulacija viška soli, kalcijuma ili mokraćne kiseline u bubregu izazivaju kamenje u bubregu. Ako količina mokraćne kiseline ili kalcijuma u telu raste, a ne izbaci se iz tela, već biva pretvorena u kamenje. Veličina kamenja u bubregu i jačina bola u vezi sa njima, je promenljiva. Bol, uzrokovana zbog kamena u bubregu, počinje u donjem stomaku i širi se oko prepona u leđa.

Pijelonefritis: To je infekcija bubrega i karlice, izazvanih bakterijama. To je jedan od tipova nefritisa. Pijelonefritis se posmatra kod ljudi koji pate od infekcije urinarnog trakta ili onima koji imaju istoriju toga. Zajedno sa bolom u ledjima i stomaku, su takođe primetni i drugi simptomi kao što su groznica, bolno mokrenje, povraćanja i glavobolje.

Pored ovih, pankreatitis i kamen u žuči su druge bolesti koje izazivaju bol u ledjima i stomaku. Međutim, postoje određene bolesti i poremećaji koji izazivaju ove simptome, a koje se razlikuju prema polu.

Kod muškaraca

Akutni prostatitis: To je zapaljenje ili infekcija prostate zbog bakterija poput E coli. Glavni simptomi akutnog prostatitisa su bolovi u stomaku, bol i jak iznenadan poriv ta mokrenjem, povišena temperatura, groznica i bol u krstima. To je hitan slučaj i treba ga tretirati što je pre moguće.

Semeni vesiculitis: To je zapaljenje ili degeneracija semenih vezikula kod muškaraca. Obično, ovo stanje nastaje kao sekundarno uz prostatitis. Međutim, takođe se može javiti samostalno. Postvoje dva tipa: akutni ili stalni. Ovo je čest uzrok bola u leđima i stomaku kod muškaraca.

Kod žena

Prevremeni porođaj: prevremeni porođaj je porođaj koji počinje rano, to jest, pre završetka 37. nedelje trudnoće. Najistaknutiji simptom ove pojave je vaginalni sekret. Ako se prevremeni porođaj ne identifikuje i zaustavi, to može dovesti do prevremenog rođenja bebe. Vaginalno krvarenje u tačkicama, krvarenje, bol u karlici, bol u stomaku niže i bol u krstima su simptomi prevremenog porođaja.

Zajedno sa ovim, grčevi tokom menstruacije, abrupcije placente, ciste na jajnicima, kancer jajnika, itd. su drugi uzroci bolova u donjem donjem delu leđa u pratnji bola u stomaku i drugih simptoma kod žena.

Lečenje

Svi navedeni uzroci su povod za hitnu medicinsku pomoć i ne treba ih zanemariti. Ako neko ispoljava ove simptome istivremeno, odmah bi trebalo da poseti lekara. Lekar će uzeti zdravstvenu istoriju pacijenta i postaviti pitanja u cilju dijagnostike tačnog uzroka stanja. Od suštinskog je značaja da se primeni neposredan tretman u slučaju da je bol praćena simptomima kao što su temperatura, jeza, urinarni poremećaji, gubitak težine, zamor mišića, itd.

Trebalo bi da pacijent objasni tačan tip bola: da li se javlja u određeno vreme, zbog specifičnog okidača; da li je akutna ili hronična, itd. jer to pomaže da se lakše i brže postavi dijagnoza bolesti.

Pošto lečenje u potpunosti zavisi od uzroka i ozbiljnosti simptoma, neophodno je da se uzrok dijagnostikuje pravilno. Većina ovih bolesti i poremećaja može se tretirati uz pomoć lekova. Međutim, neki od njih mogu čak biti povod za hospitalizaciju i operaciju. Bolje je da se potraži lekarska pomoć, i da se bolest dijagnostikuje i leči u ranom stadijumu kako bi se izbegle dalje komplikacije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply