[icegram campaigns=”14335″]

Endometrioza jajnika

Endometrioza može izazvati bolne menstruacije, upornu bol u oblasti karlice, neplodnost i druge simptome. Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih. Mogućnosti lečenja uključuju lekove protiv bolova, tretmane hormona i operaciju.

Šta je endometrioza jajnika ?

Endometrijum je tkivo koje oblaže unutrašnjost materice (uterus).

Endometrioza je stanje u kome se tkivo endometrijuma nalazi izvan materice. Ono je “zarobljeno” u oblasti karlice i donjeg stomaka (abdomena) i, retko, u drugim oblastima u telu.

Kod koga se razvija endometrioza ?

Tačan broj žena koje obole od endometrioze nije poznat. To je zato što mnoge žene imaju endometriozu bez simptoma, ili sa blagim simptomima, a nikada im nije postavljena dijagnoza.

Analize koje bi dijagnostikovale endometriozu se vrše samo ako simptomi postanu problematični i ne mogu da se ublaže inicijalnim tretmanima Procene variraju, tako da od oko 1 u 10 do čak 5 u 10 svih žena razvije neki stepen endometrioze jajnika.

Ako se razviju simptomi obično se javljaju u dobi od 25-40 godina starosti. Ponekad simptomi endometrioze počinju u tinejdžerskim godinama. Endometrioza može da utiče na bilo koju ženu. Međutim:

  • Ponekad se prenosi u porodici. Stoga, endometrioza je češća kod bliskih krvnih srodnika obolelih žena.
  • Endometrioza je retka kod žena koje su prošle menopauzu, jer da bi se razvila endometrioza potreban je estrogen, ženski hormon. Nivoi estrogena padaju posle menopauze.
  • Kombinovana oralna kontraceptivna pilula (često se naziva “pilula”) smanjuje rizik od razvoja endometrioze. Ovaj zaštitni efekat može trajati i do godinu dana nakon prestanka korišćenja “pilule”.

Šta izaziva endometriozu ?

Postojalo je nekoliko teorija tokom godina. Postava materice (uterusa) se zove endometrijum. Jedna od teorija je da neke ćelije iz endometrijuma dospeju van materice u oblast karlice. Oni se tamo rasipaju duž jajovoda kada imate menstruaciju.

endometrioza simptomi

Trenutno ne znamo šta uzrokuje endometriozu. Većina stručnjaka se slaže da postoje mnogi odgovorni faktori, verovatno uključujući genetske, imunološke i hormonske uzroke.

Zakrpe endometrioze imaju tendenciju da budu “lepljive” i mogu da spoje organe jedne sa drugima. Medicinski termin za ovo je priraslice ili adhezije. Na primer, bešika ili crevo može “se zalepiti” za matericu. Velika žarišta endometrioze mogu formirati ciste koje krvare svakog meseca kada imate menstruaciju. Ciste se mogu popuniti tamnom krvlju i poznate su kao “čokoladne ciste”.

Koji su simptomi endometrioze ?

Žarišta endometrioza mogu da variraju u veličini od veličine čiode do velikih skupina. Mnoge žene sa endometriozom nema simptome. Ako se razviju simptomi, oni mogu varirati, i tu spadaju dolenavedeni.

U principu, što su veća žarišta endometrioze, gori su simptomi. Međutim, to nije uvek slučaj. Neke žene imaju velika žarišta endometrioze bez simptoma. Neke žene imaju samo nekoliko tačkica endometrioze, ali imaju jače simptome.

Bolne menstruacije. Bol obično počinje nekoliko dana pre menstruacije i obično traje tokom cele mentruacije. Razlikuje se od normalne boli koja obično nije tako ozbiljna i ne traje toliko dugo.

Bolan seks. Bol se obično oseti duboko i može trajati nekoliko sati posle seksa.

Bol u donjem stomaku (abdomenu) i karlici. Ponekad je bol stalna ali je obično jača danima neposredno pre i tokom menstuacije.

Drugi menstrualni simptomi se mogu pojaviti – na primer, krvarenje između menstruacija.

Poteškoća u nameri da žena zatrudni (smanjena plodnost). Do ovoga može doći zbog grudvi endometrioze koje blokiraju prolaz jajne ćelije iz jajnika u jajovod. Ponekad, razlog za smanjenje plodnosti nije jasan.

– Drugi simptomi endometrioze uključuju bol pri odlaska u toalet (pri izbacivanju fekalija), bol u donjem stomaku kada urinirate, i retko krv u mokraći ili izmetu. Vrlo retko, mrlje endometrioze se javljaju u drugim mestima na telu. To može dovesti do neobičnih bolova u delovima tela koji se dešavaju u isto vreme kao i bolovi menstrualne prirode.

Kako se dijagnoza endometrioze potvrđuje?

Simptomi izazvani endometriozom mogu biti izazvani i drugim oboljenjima. Stoga, ako neki od gore navedenih simptoma postane uporan onda se testovi se obično savetuju kako bi se pronašao uzrok simptoma. Endometrioza se obično potvrđuje laparoskopijom. Ovo je mala operacija koja podrazumeva pravljenje male posekotine, pod anestezijom, na stomačnom (abdominalnom) zidu ispod pupka. Tanak instrument nalik teleskopu (laparoskop) se ugura kroz kožu kako bi se dobio pregled unutrašnjosti. Žarišta endometrioza lekar može da vidi.

Kako endometrioza napreduje?

Ako se endometrioza ne leči, pogoršava se u oko 4 u 10 slučajeva. Poboljšava se bez tretmana u oko 3 u 10 slučajeva. Za ostatak ostaje otprilike na istom nivou. Endometrioza nije kancerogeno stanje.

Komplikacije se ponekad se javljaju kod žena sa teškom netretiranom endometriozom. Na primer, velika žarišta endometrioze ponekad mogu izazvati blokadu (opstrukciju) creva ili odvoda iz bubrega u bešiku (uretera).

Koji su ciljevi lečenja ?

Glavni ciljevi lečenja su ublažavanje simptoma kao što su bol i teške menstruacije i da se poboljša plodnost ako je ugrožena. Postoje različite opcije lečenja koji se pominju u daljem tekstu.

Odsustvo terapije kao opcija

Ako su simptomi blagi i plodnost nije ugrožena onda možda ne želite nikakvu terapiju. U oko 3 u 10 slučajeva, endometrioza se povuče i simptomi nestanu bez ikakvog tretmana. Uvek možete da se predomislite i odlučite za lečenje ako simptomi ne prolaze, ili se pogoršavaju.

Lekovi protiv bolova

– Paracetamol tokom menstruacije može biti sve što Vam je potrebno ako su simptomi blagi.
– Anti-inflamatorni lekovi protiv bolova kao što su ibuprofen, diklofenak, i naproksen, mogu biti bolji izbor nego paracetamol. Međutim, neki ljudi imaju neželjena dejstva njihovom upotrebom.
– Kodein sam, ili u kombinaciji sa paracetamolom, je moćniji lek za bolove. To može da bude opcija ako anti-upalni ne odgovaraju. Zatvor je uobičajen sporedni efekat.

Kako biste olakšali bol tokom mestruacije, najbolje je da redovno uzimate lekove protiv bolova tokom čitavog perioda mestruacije nego “tu i tamo”. Možete uzeti analgetike pored ostalih tretmana.

Hormonska terapija za endometriozu

Razumevanje estrogena i kako hormonski tretman deluje

Estrogen je hormon koji se stvara u jajnicima. Ćelije koje oblaže unutrašnjost materice (uterusa) – ćelijama endometrijuma – potreban je estrogena kako bi rasle i preživele. Ćelijama endometrijuma izvan materice koje uzrokuju endometriozu je takođe potreban estrogen. Hormonski tretman deluje smanjenjem količine estrogena koju stvarate ili blokiranjem efekta estrogena na ćelije endometrijuma. Ćelije endometrijuma zatim ne dobijaju estrogen koji im je potreban za preživljavanje. Zbog toga, žarišta endometrioze se postepeno smanjuju i mogu da se povuku dok je nivo estrogena nizak.

Može Vam pomoći ako razumete kako se stvara estrogen. Hormoni gonadotropini se stvaraju u hipofizi, a to je žlezda pored mozga. Gonadotropin hormoni se oslobađaju u krvotok i stimulišu jajnike da stvaraju estrogen koji se takođe oslobađa u krvotok. Podsticaj za oslobađanje gonadotropina u krvotok dolazi iz hormona koji otpušta gonadotropin(GnRH). On se stvara u mozgu i putuje u hipofiz. Prema tome:

GnRH (mozak) >> Gonadotropini (hipofiza) >> Estrogen (jajnici) >> ćelije endometrijuma.

Različiti hormonski tretmani deluju tako što utiču na različite delove ovog procesa. Međutim, krajnji rezultat svih njih je da se smanji količina estrogena koja se stvara ili blokira dejstvo estrogena na ćelije endometrijuma.
Vrste hormonske terapije

Postoji nekoliko opcija. Sve one imaju slične stope uspeha na ublažavanju bola. Međutim, one ne poboljšavaju plodnost. (Hirurški tretmani mogu poboljšati plodnost – o tome kasnije.)

Kombinovana oralna kontraceptivna pilula – “pilula”

Kombinovana oralna kontraceptivna pilula nije licencirana za lečenje endometrioze. Međutim, mnoge žene prijavljuju poboljšane simptome kada su na piluli. Pilula zaustavlja ovulaciju a to smanjuje količinu estrogena koju stvaraju jajnici. Menstruacije su lakše i manje bolne. Drugi simptomi kao što su bolan seks i bol u oblasti karlice mogu se isto poboljšati.

Saznajte više>>> Endometrioza jajnika i ishrana – Saveti za kontrolu bolesti

Intrauterini sistem (IUS)

IUS je mali uređaj napravljen od plastike i sadrži progesteron hormon levonorgestrel. Takođe se zove Levonorgestrel intrauterini sistem. Progesteron u IUS čini sluzokožu materice tanjom. Verovatno takođe ima nekog uticaja na jajnike, a ovulacije mogu da izostanu (oslobađanje jajne ćelije svakog meseca). IUS lekar ili medicinska sestra postavi u matericu. To je popularna vrsta kontracepcije. Međutim, takođe može smanjiti bol povezan sa endometriozom. Takođe, u velikoj meri smanjuje ili čak ukida krvarenje prilikom menstruacije. Kada se postavi, može delovati (za kontracepciju i da olakša bol) u trajanju do pet godina.

Analozi hormona koji otpuštaju gonadotropin (GnRH)

Ovi lekovi blokiraju hipofizu prilikom otpuštanja gonadotropina. Ovo značajno smanjuje količinu estrogena koja se stvara u jajnicima. Postoji nekoliko GnRH analognih preparata u koje spade buserelin, goserelin, nafarelin, leuprorelin i triptorelin. Neki preparati se uzimaju kao nazalni sprej, neki se daju putem injekcije. Uobičajeno je šestomesečno lečenje. Sporedni efekti mogu se javiti zbog veoma niskog nivoa estrogena koji ovaj tretman izaziva. Tu spadaju vreli talasi, suva vagina, smanjena želja za seksom, glavobolje i problemi sa spavanjem. Obično prestaju i menstruacije. Opcija je da se uzima mala doza estrogena i progesterona kao dodatna hormonska terapija da zaustavi ove sporedne efekte. Ova dodatna terapija ne utiče na efikasnost tretmana.

Tablete hormona progesterona

Oni smanjuju efekat estrogena na ćelije endometrijuma što izaziva da se ćelije smanje. Progesteron takođe sprečavaovulaciju, što snižava nivo estrogena. Progesteron hormonske tablete uključuju Noretisteron, Didrogesteron i Medrokiprogesteron. Sporedni efekti koji se mogu javiti uključuju neredovno menstrualno krvarenje, povećanje težine, promene u raspoloženju i nadimanje. Progesteron hormonske tablete se ređe koriste ovih dana, jer se radije koriste drugi tretmani.

Danazol

Danazol deluje uglavnom smanjenjem količine gonadotropina koju stvarate. Ovo ima “domino” efekat smanjenjem količine estrogena koju stvarate. Sporedni efekti se obično javljaju, u njih spada povećanje telesne težine, rast kose, akne i promene u raspoloženju. Retko, može se javiti produbljivanje glasa, koje može biti nepovratno. Obično prestaju i menstruacije. Danazol se sada ne koristi često, jer često izaziva neprihvatljive sporedne efekte.

Napomena: trebalo bi da koristite kontracepciju sa kondomima ako imate seks uzimajući hormonsku terapiju (osim ‘pilule’ i ostalih kontraceptivnih sredstava). Razlog tome je što postoji rizik da hormonski tretmani mogu uticati na bebu u razvoju.

Operacija endometrioze

Ponekad se preporučuje operacija kako bi se uklonila neka od većih žarišta endometrioze. Postoje razne tehnike koje se mogu koristiti. Najčešće, tanak instrument nalik teleskopu (laparoskop) se ugura kroz mali rez na stomaku (abdomenu). Hirurg zatim koristi laparoskop da vidi unutar stomaka i usmeri direktnu toplotu, ili laser, ili snop posebnog helijum gasa, da uništi žarišta endometrioze. Ciste mogu da se uklone ovom vrstom “laparoskopske hirurgije” (operacija tipa ključaonice). Ponekad se vrši tradicionalnija operacija sa većim rezom na stomaku da bi se uklonile veća žarišta ili ciste. Operacija može ublažiti simptome i povećati šanse za trudnoću ako je neplodnost problem.

Ako ste kompletirali porodicu, i drugi tretmani nisu delovali, uklanjanje materice (uterusa) – histerektomija – i uklanjanje jajnika može da bude opcija. Velike su šanse za uspeh lečenja simptoma.

Neke opšte tačke o lečenju endometrioze

Inicijalni tretman može se savetuje bez konačne dijagnoze

Način na koji se potvrđuje dijagnoza endometrioze je laparoskopija (mala operacija, ranije opisana). Međutim, mnoge žene razviju simptome koji su “verovatno” zbog endometrioze, kao što su bolne menstruacija – ali još uvek nisu imali laparoskopiju. U takvim okolnostima, lekar može predložiti početni tretman protiv bolova i/ili “pilule” ili LNG-IUS terapiju, posebno, ako vam je inače potrebna kontracepcija. Ovi tretmani se koriste za lečenje bolnih menstruacija u svakom slučaju, čak i bez endometrioze. Ako se simptomi poboljšaju ovim inicijalnim tretmanom (često to bude slučaj) onda možda ne bude potrebe za lapraskopijom.

Laparoskopija za dijagnozu i lečenje

Laparoskopija se radi u opštoj anesteziji. Možda ćete morati da je obavite za potvrdu dijagnoze endometrioze. Vaš lekar može da zatraži vaš pristanak istovremeno za lečenje bilo kog velikog žarišta koga mogu naći (kao što je opisano ranije), dok su u tu. To će sprečiti da Vam obave dve laparoskopije – jednu za dijagnozu i jednu za lečenje.
Ozbiljnost i vrsta simptoma može uticati na izbor tretmana

Neke žene sa endometriozom nemaju simptome i tada nije potrebno lečenje. Ako su simptomi blagi, lekovi protiv bolova sami mogu dovoljno da deluju. Hormonski tretmani obično deluju kod ublažavanja bola, ali ne poboljšavaju plodnost. Operacija može biti potrebna ukoliko je neplodnost uzrokovana endometriozom.

Uspeh lečenja i sporedni efekti

Sve u svemu, opcije hormonske terapije sve imaju istu stopu uspešnosti u ublažavanju bola. Međutim, neke žene će svedočiti kako je jedan tretman bolji od drugih. Takođe, tretmani imaju različite moguće sporedne efekte. Možete pokušati jedan i on Vam može odgovarati. Međutim, nije neobično da se prebacite sa jednog tretmana na drugi ako prvi ne odgovara.

Starost i planovi za trudnoću

Simptomi se često poboljšaju tokom trudnoće. Isto tako, što duže imate endometriozu, veće su šanse da se smanji plodnost. Možda ćete morati da uzmete ovo u obzir ako imate planove za rađanje djece. Ako je Vaša porodica kompletirana, Vaše opcije lečenja će biti šireg opsega.

Dužina lečenja

Lečenje može potrajati nekoliko meseci da biste imali koristi od hormonske terapije. Izdržite nekoliko menstrualnih ciklusa ako se bol odmah ne ublaži. Danazol i GnRH analozi se obično savetuju samo na šest meseci. Simptomi mogu biti znatno poboljšani posle šest meseci terapije, ali se mogu vratiti (ponoviti) kada se tretman prekine. Progesteron, “pilula” i LNG-IUS su pogodni za dugotrajan tretman.

Recidivi

Kada se endometrioza je povuče sa tretmanom, ona se može opet ponoviti u budućnosti. Može biti potrebno da se razmotri dalja terapija ako se simptomi ponove.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply