[icegram campaigns=”14147″]

Gestacijski dijabetes

Dijabetes? Bili ste zdravi kao dren pre trudnoće, pa kako je moguće da dobijete dijabetes tokom trudnoće? Gestacijski dijabetes nije tako teško dobiti – hajde da razmotrimo uzroke, simptome, lečenje, hospitalizaciju, savete prevencije i postporođajne efekte.

Definicija gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes je vrsta poremećaja metabolizma ugljenih hidrata koji se javlja tokom trudnoće, i u početku obično nije ozbiljan.

Širom sveta, oko 1 do 20 % svih trudnica obole od gestacijskog dijabetesa, iako neke nemaju nikakvih problema sa dijabetesom prije trudnoće. Buduće mame se obično oporave od trudničkog dijabetesa nakon porođaja , ali ostaju sklone ubuduće obole od dijabetesa.

gestacijski dijabetes ishrana

Šta uzrokuje gestacijski deijabetes kod trudnica ?

Gestacijski dijabetes je uzrokovan povećanjem nivoa šećera u krvi. Fetus koristi glukozu kao glavni izvor energije za rast, tako da telo majke vidi proizvodnju glukoze kao prioritet u cilju zadovoljenja fetusovih potreba. Glukoza iz hrane koju jedete se konvertuje u energiju zbog insulina koga luči pankreas. Međutim, kada ste trudni placenta luči hormone koji potiskuju delovanje insulina. Ovo otežava da telo majke razgradi glukozu, umesto toga, glukoza odlazi bebi kroz posteljicu.

Kako telo teže razgrađuje glukozu, hrana bogata glukozom ili slatka hrana može da dovede do toga da nivoi glukoze naglo porastu. Isto tako, smatra se da dejstvo hormona može da inhibira dejstvo insulina i otežava vašem telu da razgradi glukozu.

Slede faktori rizika koji mogu da povećaju nečiji rizik od dobijanja gestacijskog dijabetesa:

 • Porodična istorija dijabetesa
 • Gojaznost
 • Nagli porast telesne mase u toku trudnoće
 • Starosna dob iznad 35 godina
 • Već je majka rodila bebu sa dijagnozom makrozomije
 • Pozitivna reakcija u urinu na test glukoze
 • Trudnoćom indukovana hipertenzija

Simptomi gestacijskog dijabetesa i efekti na fetus

Simptome trudničkog dijabetesa nije lako detektovati. Simptomi kao što su se žeđ ili odlazak u toalet češće se lako mogu uočiti ali oni su slični simptomima trudnoće, tako da se mogu zanemariti.

Iako možda niste primetili ništa neobično, gestacijski dijabetes ima negativan efekat na majku i plod. Ako gestacijski dijabetes postane ozbiljniji, to može dovesti do hipertenzije indukovane trudnoćom/preeklampsije, pobačaja, zastoja u rastu fetusa, lošeg razvoja, ili teškog pobačaja zbog makrozomije fetusa. Posle porođaja, gestacijski dijabetes može da poveća rizik da dete ima urođene anomalije, hiperbilirubinemiju ili neonatalnu hipoglikemiju. Kada primetite simptome gestacijskog dijabetesa, postarajte se da odete na pregled i da primite terapiju.

Da li imam gestacijski dijabetes? Kako mogu da proverim?

Kroz test tolerancije oralne glukoze (engl.OGTT), znaćete da li ima šansi da obolite od trudničkog dijabetesa. Nivo glukoze u krvi iznad 100 mg/dL na početku trudnoće treba da bude lampica za vas. Uradite test od  75 ili 100 grama i saznaćete da li ste u rizičnoj situaciji od dobijanja gestacijskog dijabetesa ili ne.

Ukoliko uradite 75g OGTT, bićete dijagnostikovani kao dijabetičar ako ispunjavate sledeća tri uslova:

– Post: 92 mg/dl ili više
– 1 sat nakon početka testa: 180 mg/dl ili više
– 2 sata nakon početka testa: 153 mg/dl ili više

U slučaju da uradite 100g OGTT, bićete dijagnostikovani kao dijabetičar ako ispunjavate sledeća četiri uslova:

– Post: 95 mg/dL i više
– 1 sat nakon početka testa: 180 mg/dl i više
– 2 sata nakon početka testa: 155 mg/dL i više
– 3 sata nakon početka testa: 140 mg/dl i više

Čak i ako možda imate zdrav nivo glukoze u krvi, imajte na umu da smanjenje u dejstvu insulina u drugom i trećem tromesečju trudnoće može da dovede do porasta nivoa glukoze.

Lečenje za trudnički dijabetes

Lečenje za trudnički dijabetes počinje kontrolisanjem nivoa glukoze u krvi. To se radi tako što se kontroliše unos ugljenih hidrata. Kao 1 od 3 glavnih hranljivih materija, uključujući proteine i masti, ugljeni hidrati izaziavaju porast nivoa glukoze posle obroka. Takođe, pokušajte da vežbate, ali u normalnim granicama Vaših sposobnosti.

Gestacijski dijabets i ishrana

Ishrana za gestacijski dijabetes se ne razlikuje mnogo od ishrane ostalih dijabetičara s tim što u trudnoći morate da unosite više hranljivih materija.

 • Smanjite unos šećera i praktikujte uravnoteženu ishranu
 • Pazite na unos hrane kao što su pirinač, hleb i žitarice koje se konvertuju u ugljene hidrate
 • Utvrdite unos kalorija za svaki dan i držite se toga
 • Ograničite unos sportskih pića i voća

Povezano>>> Začini koji kontrolišu dijabetes

Vežbanje

– Uradite lagane vežbe hodanja 30 minuta nakon obroka
– Trudnička joga, aerobik, plivanje ili vežbanje pogodni su za buduće mame

Ako ne uočite nikakva poboljšanja čak i nakon podešavanja u ishrani ili nakon vežbanja, onda ćete možda morati da uzimate insulin kako biste bolje kontrolisali nivo šećera u krvi. Možda ćete češće ići na kontrolu ako imate nivo glukoze koji je iznad preporučenog.

Saznajte više>>> Ishrana i recepti za dijabetičare

Posledice trudničkog dijabetesa

Gestacijski dijabetes je indirektno uzrokovan hormonima koje luči placenta, a koji koja potiskuju delovanje insulina  i u slučajevima kada hormoni igraju veliku ulogu u izazivanju gestacijski dijabetesa, telo se prirodno oporavi nakon porođaja. Da bi ste nivo glukoze doveli na onaj pre porođaja, budite dosledni kada planirate unos kalorija.

Dobijanje gestacijskog dijabetesa samo jednom će učiniti da budete podložniji dijabetesu u budućnosti : istraživanje kaže da se rizik povećava sedam puta. Obrate više pažnje na svoje životnih navika kada završite sa rođenjem i pobrinite se da ići na redovne kontrole kako bi se osiguralo da nisi u opasnosti od bilo kakvih poremećaja metabolizma ugljenih hidrata.

Boriti se protiv gestacijskog dijabetesa

Prevencija trudničkog dijabetesa ne mora da počne uporedo sa trudnoćom. Počnite pre nego što zatrudnite, vežbajte svakodnevno i živite zdravim načinom života koliko god možete! Nećete moći da vratite na kazaljke na satu, tako da nemojte čekati da se nađete u situaciji gde možete samo plakati nad prosutim mlekom. Počnite već sa sledećim obrokom.

Imajte na umu da ako nešto ne preduzmete, ništa se neće promeniti. Živite najzdravije što možete kako bi Vaša beba imala zdrav početak života.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply