Gljivična infekcija uha

U ovom članku su navedeni neki saveti koje možete pratiti u svrhe lečenja gljivične infekcije uha. Takođe Vam pružamo informacije o uzrocima takvih infekcija i koji su njihovi simptomi.

Otomikoza ili gljivice u uhu rezultira upalom spoljašnjeg uha i ušnog kanala. To obično utiče na sluzokožu uha I  izaziva simptome kao što su bol i svrab u određenoj oblasti. Postoje različite vrste gljivica u uhu koje mogu da utiču na ljudske uši kao što su Aspergillus fumigates, Aspergillus niger, Candida albicans i Candida tropicalis.

Šta izaziva gljivične infekcije u uhu ?

  • ☞ vlaga u ušima zbog plivanja, znojenja ili visoke vlažnosti
  • ☞ voda zagađena bakterijama
  • ☞ visoke temperature životne sredine
  • ☞ ubacivanje stranih predmeta kao što su pamučni štapići, čepovi za uši, nokti ili slušni aparati
  • ☞ hronična dermatološka oboljenja kao što su ekcem, psorijaza ili akne
  • ☞ trauma ušnog kanal

gljivice u uhu

Gljivice u uhu simptomi

Pored inflamacije i bola koji su najkarakterističniji simptomi, gljivice u ušima mogu se identifikovati posmatranjem izvesnih znakova koji se ispoljavaju. Intenzitet simptoma može ukazati na ozbiljnost stanja. Simptomi uključuju:

☞ Upala

☞ Rožnata, suva koža

☞ Pruritus ili senzacija svraba

☞ Jaka nelagodnost

☞ Vidljive mase ostataka koji sadrže gljivične hife. (Gljivične hife su vidljiva vlakna koja i  omogućavaju da gljivična infekcija raste)

☞ Proizvodnja i lučenje gnoja

☞ Bol i nelagodnost

☞ Tinitus ( zvonjava uhu )

☞ Gubitak i oštećenje sluha

Lečenje

Kada se se tačna dijagnoza jedne gljivične infekcije uha izvrši ostaci koji uzrokuju blokadu moraju biti uklonjeni usisavanjem. Specijalista za ORL može koristiti otoskop da bi se uverio da su ostaci potpuno uklonjeni iz ušnog kanala pre nego što ga tretira sa lokalnim antifungalnim lekom. Pored toga postoje mnogi narodni melemi za infekcije uha koje možete da iskoristite za efikasno lečenje gljivica u uhu uključujući i pripremno čišćenje uha koji obuhvata I alternativnu terapiju svećom.

gljivice u usima lecenje

Koji su najbolji prirodni lekovi za gljivice u uhu ?

✔ Umešajte male količine belog sirćeta, vodonik-peroksida, i medicinskog alkohola sa toplom vodom i sipajte u uho. Držite mešavinu oko minut u uhu i ocedite.

✔ Primena toplog maslinovog ulja na ušima jednom u dva meseca sprečava nagomilavanje viška voska koja bi mogla dovesti do blokade uha i gljivica u uhu.

✔ Možete dodati malo belog luka u maslinovo ulje i ostavite nekoliko sati. Zagrejte ovu mešavinu dok ne bude mlaka, a zatim u nju umočite malu  loptu od vate. Stavite natopljeni deo u uši.

✔ Možete koristiti fen za kosu da osušite vlagu iz ušiju nakon plivanja ili pranje kose.

✔ Zagrejte šolju soli u mikrotalasnoj pećnici oko dva minuta. Ispraznite sadržaj u čistu pamučnu takaninu i uvežite je. Pripijte ovu toplu oblogu na obolelo uvo. Ovo ne samo da će ublažiti bol, već će smanjiti tečnosti, otok i pritisak u uhu.

✔ Pomešajte jednake količine sirćeta i vode u maloj posudi. Uz pomoć kapalice, ubacite nekoliko kapi u obolelo uvo. Ovaj rastvor otklanja gljivičnu infekciju i simptome njome izazvane.

✔ Ulje belog luka efikasno deluje kada je u pitanju tretiranje bola i nelagodnosti, uobičajene posledice infekcije uha. Probušite kapsulu ulja belog luka i ispraznite sadržaj u zaraženo uvo. Nagnite glavu tako da ulje ne bi isticalo. Ostanite u tom položaju oko 10 minuta pre nego što pustite da otekne u potpunosti.

Gljivice u ušima kod dece i ugroženih osoba

Gljivice u ušima kod dece su česta pojava, primećeno je i da gljivične infekcije uha pogađaju ljude sa oslabljenim imunim sistemom, poput onih koji su HIV-pozitivni ili imaju istoriju respiratornih poremećaja. Aspergillosis gljivice mogu biti naročito opasne po ljude koji su već bolesni. Takođe, ljudi koji žive u prašnjavom okruženju sa visokim nivoom vlažnosti i toplote su posebno skloni gljivičnim infekcijama u ušima.

Važno je da ne ispirate uši kako biste uklonili gljivice, jer tako možete samo pogoršati infekciju dodavanjem vlage. Morate imati na umu da su simptomi gljivične infekcije uha obično slični bakterijskoj infekciji uha. Uho pružaju delikatno okruženje u kojem i bakterije i gljivice teže da napreduju. Ako se antibiotici primenjuju u odsustvu bakterijske infekcije, ubijaju se dobre bakterije, omogućavajući gljivicama u ušima da se razvijaju. Najbolji pravac delovanja jeste poseta ušnom lekaru specijalisti kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajuće lečenje posebno ako kod dece postoje simptomi koji ukazuju na prisustvo gljivica u ušima.

Primena Canesten kreme ili losiona koji se nanose štapićem obično brzo daju dobre rezultate u lečenju gljivica u uhu a simptomi se povlače već posle 5 -6 dana primene.Međutim gljivice nije lako uništiti pa treba nastaviti sa terapijom i posle povlačenja simptoma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply