Maslinovo ulje za kosu: Otkrijte 7 najkorisnijih osobina

7 korisnih osobina maslinovog ulja za nege kose

Maslinovo ulje za negu kose

Jedna od velikih prednosti maslinovog ulja i ona koja zaslužuje poseban pomen je korisno svojstvo istog za kosu. Ovo upotreba je započeta pre mnogo godina kada je maslinovo ulje korišćeno kao prirodna kozmetika.

Činjenica je da trenutno sve više kozmetičkih preparata sadrži maslinovo ulje s obzirom na brojne beneficije koje pruža, i stoga sve veći broj ljudi želi da ga proba kao sredstvo za kosu i kožu. U ovom članku ćemo se fokusirati na korisne osobine za kosu. Imajte na umu da je samo ekstradevičansko maslinovo ulje doro za ovu namenu. Sada prelazimo na detalje u vezi korisnog svojstva maslinovog ulja za kosu.

maska za kosu od maslinovog ulja

Koje su koristi od primene maslinovog ulja na kosu?

• Prvo, sadrži vitamin E što će pomoći jačanju kose tako da raste zdrava i jaka.
• Drugo, zbog svojih brojnih regenerativnih svojstava pospešiće rast kose, posebno kod one koja je oštećena ili loše tretirana.
• Treće, zahvaljujući vitaminu C koji maslinovo ulje takođe sadrži će se povećati kolagen, tako da će tanja i finija kosa povratiti svoju snagu. Osim toga, zbog vitamina A regeneracija ćelija će biti pod kontrolom.
• Četvrto, gubi se manja količina proteina u onim dlakama koje su oštećene ili tretirane loše.
• Peto, neurednost , veoma čest problem sa mnogim tipovima kose, zahvaljujući maslinovom ulju biće umanjen ili čak eliminisan.
• Šesto, maslinovo ulje je dobar lek protiv oštećenih i ispucalih krajeva.
• Kao sedma i poslednja stavka, zahvaljujući svojstvima toniranja one vlasi koje su najviše oštećene izlaganjem suncu, na plaži ili bazenu, vratiće se u svoje prirodno stanje.

U nastavku sledi uputstvo kako primeniti maslinovo ulje za kosu, ali sumiranjem svih ovih tačaka možemo zaključiti da maslinovo ulje kad je u pitanju nega kose služi za:

– Povećanje sjaja.
– Regeneraciju vlasišta.
– Podstiče rast kose.
– Sprečava gubitak kose.
– Rešava problem ispucalih i oštećenih krajeva.

Na koji način primeniti maslinovo ulje za kosu ?

Postoji niz proizvoda kao što su šamponi i maske koje sadrže maslinovo ulje na tržištu. Sa druge strane, postoji mogućnost da sami napravimo domaće preparate, poput sledećih:

• Ako želimo da obogatimo kosu hranljvim materijama moramo da je prskamo maslinovim uljem, počevši od korena ka krajevima i potom masiramo i utrljavamo. Sledeći korak je da pokrijemo kosu toplim peškirom na oko pet minuta. Na kraju moramo oprati i razmrsiti kosu temeljno. Možemo ponoviti ovaj tretman svake dve nedelje.
• Ako želimo da napravimo domaću revitalizacionu masku trebalo bi da umešamo četiri kašike maslinovog ulja sa jednim jajetom. Moramo naneti masku ravnomerno kroz kosu i ostaviti da odstoji oko petnaest minuta. Sledeći korak je oprati kosu toplom vodom da biste uklonili svu masku. Na ovaj način ćemo pomoći da se kosa hidrira i revitalizuje. Ovu masku možemo nanositi jednom nedeljno.
• Ako želimo da napravimo regenerativnu masku za kosu jednostavno umešamo tri kašike ulja sa jednom kašikom meda, dok ne dobijemo odgovarajuću smesu, potom ostaviti da fermentira dvadeset četiri sata. Primeniti je na čistu, vlažnu kosu, pustiti da deluje oko petnaest minuta i ponovo oprati kosu.
• Ako želimo domaći lek protiv ispucalih ili oštećenih krajeva jednostavno nanesemo maslinovo ulje na njih. Za najbolji rezultat trebalo bi ga naneti na suvu kosu i ostaviti preko noći, zatim oprati kosu čim se probudite. Ovaj proces se može ponoviti svaka dva dana.
• Druga vrsta maske je: pola šolje maslinovog ulja nasuti u posudu koja se može staviti u mikrotalasnu pećnicu. Zagrevati ulje dok ne bude dovoljno toplo. Drugi korak je staviti peškir preko ramena, tako da štiti odeću koju nosimo. Treći korak je da se zahvati količina maslinovog ulja rukom i stavi na kosu, doduše zavisi kakvu vrstu kose imate, ako Vam je kosa suva možemo ga naneti preko celog vlasišta, ako je nasuprot tome više masna jednostavno naneti na kosu bez dodira sa korenima vlasi. Četvrti korak je prikupljanje kose koristeći kapu za tuširanje i ostaviti da odstoji tako trideset minuta. Na kraju moramo oprati kosu šamponom I potom isprati toplom vodom. Ovo je trenutak kada ćete početi da primećujete kako je kosa mnogo mekša i hidrirana. U slučaju da imate dugu kosu preporučljivo je da upotrebite celu šolju maslinovog ulja i na ovaj način obuhvatite sve vlasi.

Date količine su približne, zavise od tipa kose koja se tretira i njenog volumena. Najbolje je testirati prvi put sa navedenim količinama i u slučaju da primetite da je potrebno da se doda još sprovedite to tokom narednih nanošenja.
Ne zaboravite, kao što je pomenuto na početku, koristite samo ekstradevičansko maslinovo ulje u obliku i količini koju želite.

Ove upotrebe datiraju iz grčkog doba u kojem se koristi maslinovo ulje ne samo kao hrana, već i u druge svrhe kao što su kozmetička ili čak u medicini. S druge strane, u rimsko doba je korišćeno za proizvodnju pomada i masti koje su imale brojne upotrebe. Konačno, u Egiptu su se proizvodile brojne kreme korišćene za kosu, pružajući niz hranljivih materija koje ulepšavaju kosu.

loading...
Loading...