Ricinusovo ulje upotreba za kosu, trepavice, obrve, nokte…

Lekovita svojstva i upotreba ricinusovog ulja

Ricinusovo ulje, koje se dobija od vrste Ricinus communis, je prilično kontroverzno jer pojedinci tvrde da ovo ulje ima značajan toksični potencijal kad je u pitanju unutrašnja upotreba.Međutim, ulje od ricinusa veoma je korisno za spoljnu primenu kao što je nega kose, trepavica, obrva ili noktiju. Ako se pitate za šta se koristi ricinusovo ulje i koje su njegove osobine, nastavite sa čitanjem…

Šta je ricinusovo ulje? Sve njegove osobine i prednosti

Čemu služi ricinusovo ulje

U nastavku ćete saznati za različite upotrebe i lekovita i kozmetička svojstva.

ulje ricinusa za strije

Ricinusovo ulje za kosu

Sva je verovatnoća da će suva, tanka i osetljiva kosa lakše opadati. Ricinusovo ulje može da pomogne sa ovim problemom, jer stimuliše regeneraciju i rast. Možete koristiti čisto ricinusovo ulje za kosu ili u kombinaciji sa drugima, kao što su ulje kokosa, semenki grožđa ili jojobe, ako Vam je kosa previše osetljiva.

Više>>> Kako se koristi ulje od ricinusa za rast kose

Ulje ricinusa za trepavice

Još jedna upotreba ulja od ricinusa zahvaljujući njegovom svojstvu da pospešuje rast trepavica. Ono nije preterano poznato, ali je vrlo delotvorno. Ono što treba da uradite je: potražite u kući maskaru koju ne koristite, ili joj je istekao rok upotrebe, jer ono što nas interesuje je četka. Očistite je dobro, tako da nema tragova od maskare. Možete se poslužiti toplom vodom i kremom, kako biste najbolje uklonili šminku.

Kada je očistite, umočite je u ricinusovo ulje i nanesite na trepavice. Ovaj korak obavljajte svakodnevno, najbolje uveče, pa ostavite preko noći jer tada najmanje trepćemo. Pazite da Vam ne dospe u oči.

Saznajte više>>>  Kako se ricinusovo ulje koristi za trepavice

Za obrve

Za obrve je isti proces kao i prethodni. Prvo morate očistiti četku od mascare i potpuno ukloniti šminku. Onda je umočite u ricinusovo ulje i staviti na obrve od unutrašnje strane ka spoljašnjoj. To možete učiniti u tri ili četiri poteza.

Mali trik za povećanje efikasnosti je da pre nanošenja očistite kožu i pore tako da ulje može pravilno prodreti.

Za nokte

Ovo ulje je veoma efikasno u borbi protiv brazdi koje proističu iz habanje noktiju, kao i jačanju zbog visokog sadržaja vitamina i antioksidanata. Veoma je bogato vitaminom E, neophodnim za zdrave i  jake nokte.

Slično>>>  Ricinusovo ulje podstiče rast kose i sprečava opadanje

Protiv čukljeva

Ima omekšavajući efekat na čukljeve, tako da ih možete ukloniti sa manje poteškoća. Da biste to uradili, morate da upotrbite vatu i navlažite je ricinusovim uljem. Nanesite ga na čukljeve blagim tapkanjem i kružnim pokretima poput lagane masaže. Pošto bi trebalo da odstoji najmanje 15 minuta, možete ga pričvrstiti gazom ili zavojem.

*Ne zaboravite da se otrov ricinusa nalazi u sirovom semenu. Konzumiranje ekstrakta komercijalnog ulja nije opasno, jer njegovo postojanje na tržištu znači da je prošlo kroz razna ispitivanja.

Za podočnjake

Potrebno je biti veoma oprezan da ulje ne dođe u kontakt sa očima. Kako je ovo poznato, možete ga svakodnevno nanositi blagim tapkanjem, bez zatezanja kože, kako bi umirilo podočnjake i tretiralo ugroženo područje hranljivim materijama.

Povezano>>> Ricinusovo ulje za strije, bore, akne, ožiljke, perut

Za rast brade

Neki muškarci koriste ricinusovo ulje za ličnu negu svoje brade, tvrdeći da ubrzava njen rast.

Za artritis

Kreme koje ga sadrže su efikasne u ublažavanju simptoma artritisa. Ali đavolja kandža ima bolju reputaciju jer ne poseduje visoku toksičnost.

Koje su kontraindikacije?

Kontraindikacije i neželjeni efekti ricinusovog ulja

Ne preporučuje se da ljudi sa određenim bolestima ili stanjima koriste ricinusovo ulje.

  • Trudnice ili dojilje
  • Ne koristiti za trepavice ako imate probleme sa očima.
  • Tokom menstruacije nije preporučljiva upotreba.
  • Ako patite od upale slepog creva ili drugog bola u stomaku, ili slično.
  • Pojedinci ga koriste kao laksativ ili purgativ. Takva upotreba nije preporučljiva.

>>>  8 razloga da koristite ricinusovo ulje za kosu

Nakon što smo se upoznali sa kontraindikacijama, treba napomenuti da se negativni efekti obično javljaju pri predoziranju, a ugroženi sistemi su:

  • Mogu se javiti simptomi aritmije, ili nepravilan rad srca.
  • Kožni. Blage iritacije kože.
  • Gastrointestinalni sistem. Dijareja je jedan čestih efekata.
  • Grčevi u mišićima.

Bilo kakav simptom da primetite, prva stvar koju treba uraditi je konsultovati doktora. Podsećamo Vas da je ovaj članak o ekstraktu ricinusovog ulja samo informativan i ne može se smatrati sredstvom medicinske prirode.

loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply