[icegram campaigns=”14335″]

Kako se otarasiti strija

Izgleda da strije idu ruku pod ruku sa trudnoćom – i skoro svi žele da znaju kako da ih se otarase!

Strije mogu da variraju u veličini i obliku, i uzrokovane su brzim povećanjem telesne težine.

Trudnoća i pubertet su najčešći periodi za pojavu strija.

Kada telo prolazi kroz period u kome raste brže iznutra od kože sa spoljne strane, vlaknasti i elastični slojevi duboko u koži se istežu i pucaju.

Strije su zapravo ožiljci, koji nastaju da bi zacelile pukotine. One imaju tendenciju da budu gore u oblastima na koje deluje gravitacija, kao što su grudi i zadnjica.

U trudnoći, možda ćete primetiti da se strije pojavljuju kao talasaste oznake na stomaku, grudima, zadnjici i butinama. U početku, one imaju tendenciju da budu purpurno-crvene boje, onda postepeno blede do bele i postaju manje vidljive u periodu od 6-12 meseci.

Skoro svaka druga žena će dobiti strije u trudnoći, ali ne postoje jasna pravila koliko će strija dobiti i na kojim delovima tela.Dve stvari najviše utiču na pojavu strija tokom trudnoće.

Istraživanja pokazuju da genetika igra najvažniju ulogu: Ako su vaša majka i ili sestra dobile strije tokom trudnoće velika je verovatnoća da ćete ih dobiti i vi takodje.

Što se vaša koža u trudnoći više rasteže, i što se brže to dešava veće su šanse da dobijete strije.Iz tih razloga imaćete više strija ako:

  • Ako se brzo debljate
  • Ako nosite veliku bebu
  • Ako je u pitanju blizanačka trudnoća
  • Ako vaše telo zadržava tečnost i imate otoke

Nedostatak cinka je takođe povezan sa razvojem strija u trudnoći. Ako ste lako razvili strije, možda imate nedostatak minerala cinka koji je neophodan za oporavak kože. Za najbolje rezultate odaberite suplement cinka sa dodatkom magnezijuma i vitamina B6 za optimalnu apsorpciju.

Vitamin C je takođe važan za borbu protiv strija u trudnoći jer pomaže da se održi elastičnost kože preko njegove uloge u proizvodnji kolagena.

strije u trudnoci

Prevencija strija

Održavanje vlažnosti i fleksibilnostu u ugroženim područjima može smanjiti verovatnoću da se strije pojavljuju. Pokušajte masirati ugroženo područje na dnevnoj bazi (devičansko kokosovo ulje je odlično za kožu i miriše odlično!) kako biste imali elastičnu kožu.

Izbegavajte brzo gojenje održavanjem zdrave ishrane i načina života.Ovo nije lako postići u trudnoći ali se morate potruditi. Jedite puno svežeg povrća, lisnatog zeleniša, dobrih masti (riba, jaja, devičansko kokosovo ulje, avokado, Chia seme), proteina, oraha i semenja, i izbegavajte šećer, žitarice i masnu hranu.

Unos od oko dva litra vode dnevno je takođe važan deo održavanja zdrave težine. Ako ste trudni, razmislite o uzimanju posebnih dodataka sa više vitamina i minerala koji sadrže cink kako biste se osigurali da imate adekvatnu ishranu za Vas i Vašu bebu. Posavetujte se sa naturopatom ili nutricionistom o vezi onih koji obezbeđuju bolju ishranu od komercijalnih brendova iz supermarketa.

Redovno vežbanje je takođe značajno, čak i samo 20 minuta hodanja svakog dana. Ne zaboravite da se konsultujete sa svojim lekarom pre početka novog režima vežbi.Za žene u trudnoći ne važe mnogi saveti koji važe za druge.

Pošto strije imaju tendenciju da budu gore na grudima i zadnjici, potrudite se da nosite dobar i udoban grudnjak da bi se smanjilo dejstvo gravitacije na grudi tokom trudnoće i dojenja.

Mogu li strije da se uklone ?

Na žalost, kada se strija pojavi, ona je trajna – nema te masaže koja će učiniti da nestane, ali mogu da izblede tokom vremena i da postanu neprimetne.Otprilike za oko godinu dana posle porodjaja strije postaju manje primetne.Razna prirodna ulja mogu pomoći da se ovo ubrza.Najbolja su prirodna ulja od lavande, divle ruže, badema…

Saznajte više>>>  Bademovo ulje za strije, bore, lice…

Važne informacije o strijama

– Konsultujte sa lekarom ako iznenada dobijete veliki broj strija – to može biti znak određenih hormonalnih oboljenja.
– Ako uzimate steroidne lekove i dobijete strije, one mogu biti neželjeni efekti terapije – konsultujte se sa lekarom za više informacija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply