Trnjenje leve ruke i peckanje

Osim bezopasnih uzroka kao što su povrede, neki nervni problemi i druga ozbiljna medicinska stanja su povezana sa utrnulošću leve ruke i osećajem peckanja. Pročitajte dalje…

Trnjenje leve ruke, zajedno sa osećajem peckanja, je jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba. Dok u nekim slučajevima ovo stanje nastaje zbog nekih manjih zdravstvenih problema, kao što su napadi panike i dehidracije, u drugim može biti simptom nečeg ozbiljnog. Stoga je veoma važno konsultovati lekara što pre, kako bi se izbegle moguće komplikacije. Da biste u potpunosti razumeli ozbiljnost situacije, morate znati više o mogućim uzrocima ovih simptoma.

Uzroci

Trnjenje leve ruke može biti uzrokovano stanjima kao što su napadi panike, dehidratacija, fibromijalgija, hiperventilacija, bolesti dekompresije, menopauza, nizak nivo šećera u krvi, migrene, upotreba određenih lekova i nedostatka nekih vitamina B, postoje mogućnosti nekih ozbiljnih uzroka koje ne treba odbaciti. Stoga morate konsultovati lekara kako bi se isključila mogućnost sledećih ozbiljnih zdravstvenih problema, ako osećate trnjenje leve ruke.

trnjenje leve ruke

Moždani udar: Moždani udar može dovesti do gubitka moždanih funkcija usled narušene prokrvljenosti mozga. Moždani udar koja se javlja na jednoj strani mozga utiče na suprotnu stranu tela. Ako osećate trnjenje leve ruke i peckanje, to može da bude simptom moždanog udara u desnoj strani mozga. U slučaju moždanog udara, osoba može iskusiti kognitivne poteškoće, probleme sa vidom i teškoće u govoru. Morate tražiti hitnu medicinsku pažnju, u roku od tri do pet sati od pojave simptoma.

Manji moždani udar ili prolazni ishemični napad : Manji moždani udar predstavlja privremeni gubitak funkcija mozga, izazvan blokadom u dotoku krvi ka određenom području tog organa, u kratkom intervalu. Ovo stanje ne traje duže od 24 sata, a isto se odnosi i na simptome (kao što su teškoće u govoru, konfuzija, vrtoglavica, gubitak svesti, gubitak pamćenja, itd.). Iako se smatra manje opasnim u odnosu na šlog, manji moždani udar može dovesti do potpunog moždanog udara kasnije.Trnjenje leve ruke i peckanje može biti indikacija prolaznog ishemičnog napada, ukoliko je do njega došlo na desnoj strani mozga. Ovo stanje takođe zahteva hitnu medicinsku pomoć kako bi se izbegli moždani udari u budućnosti.

Srčani udar: Još jedno fatalno medicinsko stanje koje je povezano sa ukočenošću i peckanjem u levoj ruci je srčani udar. Srčani udar takođe može proizvesti dodatne simptome kao što su bol u grudima ili nelagodnost, probleme sa disanjem i mučnine. Drugi simptomi uključuju preterano znojenje, kašalj, vrtoglavicu, palpitacije i osećaj stezanja u grudima. U ovom slučaju, bol u grudima može da se proširi na ruke (naročito levu ruku), ramena, leđa, pa čak i stomak. Ovo je takođe stanje koje je opasno po život i obolela osoba mora odmah da se odvede lekaru.

Uklješteni nervi: Funkcija perifernih nerava (koji putuju iz kičmenog stuba u udove), je da obezbede mobilnost i osećaj za šake, ruke i prste. Ako se neki od tih nerava uklješti iz razloga kao što su kičmeni artritis, nezgode, ili diskus hernije, on prestaje da funkcioniše pravilno i ne šalje signale iz ruke u mozak i obrnuto. To dovodi do trnjenja i peckanja u rukama. Ukoliko nije pravilno i blagovremeno lečeno, ovo nervno vlakno može da odumre.

Sindrom karpalnog tunela: Ovo stanje se odnosi na povrede nerava u zglobovima. Ako Vas zadesi sindrom karpalnog tunela, može se javiti trnjenje i peckanja u podlaktici ili dlanu. U nekim slučajevima, palac i susedni prsti mogu takođe razviti utrnulost. Pored ovih simptoma, osetićete izuzetno jak bol i slabost. Ovo stanje se može identifikovati pritiskom osnove dlana, u kojoj se nalazi srednji nerv. Ako se javi jak bol, onda se može tumačiti da imate sindrom karpalnog tunela. Međutim, on mora biti potvrđen konsultacijom sa lekarom i treba se primeniti odgovarajući tretman.

Povreda brahijalnog pleksusa: Brahijalni pleksus je snop nerava koji prenosi signale iz kičmene moždine do ramena, ruke i šake. Svaka povreda ovih nerava (nazvana povredom brahijalnog pleksusa), može da izazove trnjenje ili peckanje u bilo kom delu ruke ili šake. Takođe može izazvati bol i osećaj koji peče ruku. Neki ljudi takođe mogu imati nedostatak osećaja u pomenutoj ruci.

Diskus hernija: Pršljenovi u kičmenom stubu su odvojeni diskovima koji su poput jastučića. Ovi meki diskovi mogu da iskliznu iz njihovog mesta, stvarajući hernijaciju. Takava hernija diskusa može da iritira okolne nerve i to može da izazove bol i utrnulost u onim delovima gde nervi putuju. U slučaju hernijacije diskova u grlu (u vratu), bol, trnjenje i peckanje može da se razvije u rukama. Bol može da se širi od vrata do ruku i dlanova. Slabost i grčevi mišića mogu se takođe javiti u rukama.

Sindrom torakalnog otvora: Još jedno stanje koji može izazvati simptome kao što su utrnulost podlaktice i peckanje. Ovo se dešava kada se na nerve i krvne sudove vrši pritisak u blizini ključne kosti. Osim utrnulosti i peckanja, sindrom torakalnog otvora karakteriše bol u unutrašnjoj podlaktici i prstima i slabost mišića šake. Budući da je ovim pogođena i cirkulacija krvi, može se uočiti i plavičasta boja na ruci.

Ostali uzroci:

  • Slomljeno levo rame, ganglijska cista
  • Suženi krvni sudovi u levoj ruci
  • Dijabetes ili paraliza (utiču na rast perifernih nerava)
  • Pritisak na nerve zbog tumora ili proširenih krvnih sudova
  • Multipla skleroza, Rejnoov fenomen
  • Nedostatak vitamina B12, Hipotireoza

Ovo su neki od uzroka koji izazivaju trnjenje i pojavu peckanja u rukama. Ovi simptomi mogu se izlečiti tretiranjem osnovnog uzroka. Dok su neki od uzroka opasni po život, drugi su relativno manje ozbiljni. Međutim, ako imate ove simptome, konsultujte lekara kako biste utvrdili pravi uzrok i primenili odgovarajuće lečenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply