Kako se otarasiti bora na čelu

Da li Vam se na čelu pojavljuju bore ? Evo nekih informacija o tome šta izaziva bore na čelu i kako ih se možete otarasiti.

Bore se svrstavaju u statičke i dinamičke bore. Kada smo mladi, naša koža je gipka. Linije koje se pojavljuju na našem licu kada se mrštimo, smejemo ili osmehujemo, nestaju  čim prestanemo da se smejemo ili mrštimo. One se nazivaju dinamičke bore. Budući da kolagen i elastin pružaju čvrstoću i elastičnost koži, održavajući njen strukturni integritet, koža se lako naglo vrati u prvobitni položaj.

Statične bore se pojavljuju kako starimo. Kako starimo, proizvodnja kolagena i elastina se smanjuje. Koža gubi elastičnost. Kada u više navrata pravimo slične izraze lica, naborí koji se formiraju pod kožom postaju trajni na licu.

Bore na čelu su razvrstane u dve vrste. Glabelarne linije, koje su poznatije kao linije mrštenja ili jedanaestice, su duboke vertikalne linije koje se javljaju između obrva. Takođe se mogu javiti horizontalne linije koje prelaze preko čela.

Saznajte više>>> Kolagen je najbolja stvar za lice, kosu, nokte, zglobove – saznajte sve o kolagenu

Kako ukloniti bore sa čela

Mimetički mišići, poznatiji kao facijalni mišići, kontrolišu izraze lica. Ovi mišići su pod kontrolom facijalnog nerva. Kada se ovi mišići grče to dovodi do formiranja žljebova ispod površine kože. Linije ili nabori na koži nastaju usled formiranja žljebova ispod kože. Ove linije mogu postati izraženije kako osoba stari. Iako je starenje neizbežno, trebalo bi preduzeti sve moguće mere da se spreči prerano starenje.

bore na celu

Obavljajte facijalne vežbe
Možete pokušati jogu ili meditaciju za promovisanje dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja. Takođe možete izvršiti određene vežbe za jačanje mišiće lica. Evo jedne jednostavne vežbe koju možete probati. Nežno stisnite kost između obrva kažiprstom i palcem. Podignite obrve i primeniti blagi pritisak, koristeći prste da pogurate obrve dole. Ponovite ovo pet puta. Evo još jedne jednostavne vežbe koju možete da praktikujete. Podignite obrve što više možete, pazeći da su Vam oči širom otvorene. Ponovite ovu vežbu pet puta.

Minimalno izlaganje suncu
Izlaganje suncu je jedan od najčešćih uzroka problema nejednake kože kao što su potamljenje od sunca ili pojave fleka sa ogrubelom kožom. Ultraljubičasti zraci sunca mogu imati vrlo štetan efekat na našu kožu. Duža izloženost štetnim ultraljubičastim zracima sunca takođe može ubrzati gubitak kolagena i elastina, što prouzrokuje prerano starenje kože i pojavi bora na čelu. Ako morate da izađete napolje po sunčanom danu, koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom ili nosite šešir sa širokim okvirom da zaštitite svoju kožu od ultraljubičastih zraka. Ako imate naviku da provodite mnogo vremena na otvorenom, trudite se da pijete dosta vode. Suvoća kože takođe može da utiče na teksturu kože. Dakle, koža mora biti uvek hidrirana.

Kreme protiv bora
Ako su Vam izražene bore na čelu, bilo bi najbolje da se obratite dermatologu. Kožni specijalisti obično prepisuju kreme protiv starenja ili kreme protiv bora. Generalno ove kreme sadrže hidroksi kiseline koje mogu da pomognu u uklanjanju gornjih slojeva kože. Može se dobiti mlađi izgled kože ako je krema u stanju da promoviše rast novih ćelija kože. Iako retin-a kreme i druge lekovite kreme za kožu mogu da pomognu u oslobađanju od bora u izvesnoj meri, postarajte se da koristite samo proizvode koji su propisani od strane dermatologa. Takođe možete primeniti aloe veru, med, maslinovo ulje ili bademovo ulje da bi kožu održali mekom i glatkom.

Injekcije botoksa ili estetska hirurgija
Bore se mogu pojaviti kada osnovna struktura lica počinje da se opušta. Nazolabijalni nabori, koji su poznatiji kao linije smejalice, mogu postati izražene zbog smanjenja proizvodnje kolagena i elastina. Injekcije botoksa mogu pomoći da se ublaže linije i bore. Ovo će izazvati da mišići čela privremeno budu paralizovani. Budući da je kretanje mišića ograničeno, koža će izgledati glatko. Hemijski pilinzi mogu pomoći u uklanjanju perutavog i neravnog sloja kože. Dermalna punila ili injekcije kolagena mogu se koristiti za uklanjanje bora ili dubokih ugiba u koži. Oni koji su suviše željni da se otarase bora na licu mogu takođe uraditi fejslifting.

Odvikavanje od pušenja
Duboke bore na čelu su znak starenja.Pušenje može izazvati prerano starenje. Pušenje uzrokuje da se krvni sudovi prisutni u epidermisu stisnu, čime se ograničava dotok krvi u kožu. Hemikalije prisutne u duvanu mogu da dovede do oštećenja kolagena i elastina. Dakle, ljudi koji godinama puše duvan sigurno će biti više podložni razvoju bora na čelu. Toksini koji dolaze u kontakt sa kožom u toku pušenja takođe mogu doprineti da se koža opusti. Pušenje sigurno može povećati rizik od bora na koži u mlađim godinama.

Kao završnu napomenu dodajemo da vođenje zdravog načina života i minimalno izlaganje suncu može sigurno pomoći u održavanju kože zdravom i mladalačkom duže vreme. Uzdrite se od pušenja i držite se zdrave ishrane. Iako se teško možemo zaustaviti u izražavanju putem izraza lica, pokušajte da se uzdržite od preteranog mrštenja. Ne dozvolite da bore na čelu pokvare Vaš izgled.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply