Uzroci akni na bradi

Akne na bradi su čest problem koji su iskusili mnogi. Ovaj članak će vam dati više informacija o uzrocima i preparatima protiv akni na bradi.

Akne su jedan od najčešćih tinejdžerskih problema od koga podjednako pate i mladi muškarci i žene. Postoji nekoliko uzroka i faktora koji dovode do ovog stanja. Akne na “T” zoni, tj. čelu, nosu i bradi, su relativno češće nego na drugim delovima lica.

 Zašto se javljaju akne na bradi ?

Akne su akumulacija izumrlih ćelija u određenom području. Proizvodnja loja raste u ovoj oblasti koji zatim pokušava da izađe iz pora. Ove otvorene pore su osetljivije na bakterijske infekcije, prašinu i sl. što ih  čini podložnijim na iste. Akne na bradi kod žena (uglavnom mladih žena) su češće u odnosu na njihovu pojavu kod muškaraca.

akne na bradi

Hormoni su jedan od najvažnijih i najiistaknutijih faktora koji uzrokuju akne kod žena. Akne na nosu i bradi se dokazano pogoršavaju tokom puberteta, mesečnih menstrualnih ciklusa, kao i tokom trudnoće. Stoga, utvrđeno je da fluktuacije u nivoima hormona dovodi do akni. Pored toga, ovo su ostali glavni uzroci akni na bradi:

 • Stres
 • Nepravilna ishrana / nutritivni nedostaci
 • Masna koža / kosa
 • Povećana proizvodnja hormona u pubertetu
 • Pojedina kozmetika
 • Pojedini lekovi na recept
 • Nošenje uskih kaciga / štitnika za bradu
 • Naslednost

Kako ukloniti akni na bradi ?

Većina uzroka može se sprečiti unapred, što će vam sigurno uštedeti dosta truda. Jedan od najpouzdanijih metoda lečenja podrazumeva konsultacije sa lekarom i dobijanje recepta za proizvode za negu kože protiv akni. Postoje razni losioni i kreme za akne dostupni na tržištu koji će pomoći u oslobađanju od ovog stanja. Lekar može propisati i određene lekove ili dodatke hormona, koji se smatraju najboljim tretmanima za akne, jer pomažu u držanju hormona pod kontrolom. Osim toga, ovo su neki korisni načini za kontrolu akni:

 • Tražite načine za smanjenje stresa. Možete pokušati tehnike relaksacije, ili bilo koje druge tehnike upravljanja stresom.
 • Zdrava ishrana, posebno u godinama puberteta i godinama rasta, je imperativ. Trebalo bi da se koncentrišete na što više svežeg voća i povrća u cilju sprečavanja nutritivnih nedostataka i akni na bradi.
 • Da biste se oslobodili od cističnih akni na bradi, trebalo bi da izbegavate korišćenje jeftine kozmetike i one koje izazivaju čak i najmanju iritaciju. Ili investirajte u kvalitetne kozmetičke preparate ili izbegavajte da ih koristite u potpunosti.
 • Jedan od prirodnih lekova za akne je umivanje lica 2-3 puta dnevno (u slučaju masne kože), kako bi se smanjila proizvodnja loja i kako bi se sprečila mogućnost infekcije postojećih akni. Takođe možete investirati u dobro sredstvo za pranje lica protiv akni.


Na kraju, kao jedan od najkorisnijih saveta o tome kako se osloboditi akni na bradi, je upamtiti da bi trebalo izbegavati prženu, masnu i slatku hranu. Izbacivanjem ovih namirnica iz redovne ishrane i praćenjem ostalih uputstava sigurno ćete biti uspešni u potpunom izlečenju od akni. Negujte sebe!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply