Vrlo verovatno da je mnogima asocijacija na kombinaciju oraha i meda nešto drugačija, ali morate imati u vidu činjenicu da se, ipak zeleni orasi i med zapravo preporučuju za poboljšanje odbrambenih snaga organizma i za štitnjaču na prvom mestu, ali i kao pomoćno lekovito sredstvo za različita oboljenja.

Orasi ne samo što su bogati vitaminima, mikroelementima i amino-kiselinama već se u svrhu lečenja upotrebljava sve – od ljuske, preko jezgra, do lišća.

Mladi orasi u medu kao lek

U principu, mladi orasi u medu kao lek su vekovima poznati u našoj narodnoj tradiciji, pa sem za jačanje imuniteta, odlično su prirodno sredstvo za lečenje problema sa štitnom žlezdom, ali i za čišćenje organizma od nagomilanih otrova.

Dobro je napomenuti i da se mladi orasi u medu kao lek mogu primenjivati i kod virusa, ali i prehlada, jer imaju izuzetno pozitivan uticaj na jačanje organizma.

zeleni orasi u medu recept

Zeleni orasi i med za štitnjaču

Jedna od najčešćih primena koji imaju zeleni orasi i med se odnosi na štitnjaču. A osnovni razlog zbog koga se preporučuje koristiti ovu lekovitu kombinaciju treba tražiti u činjenici da se u mladim, odnosno zelenim orasima nalazi jod, a poznato je da upravo njegov nedostatak u organizmu utiče negativno na rad štitne žlezde.

Med i zeleni orasi za imunitet

Osim za bolesti štitne žlezde, često se koriste med i zeleni orasi za imunitet. Dobro je poznato da je med sam po sebi jedno od boljih prirodnih sredstava za jačanje odbrambenih snaga organizma, a ako tome dodate i zelene orahe koji su isto tako dobro poznati prirodni izvor vitamina C, biće vam mnogo jasnije zbog čega se preporučuje koristiti kombinaciju med i zeleni orasi za imunitet.

Zeleni orasi i med recept

Morate znati da kada su u pitanju zeleni orasi i med, recept je izuzetno jednostavan, a mera je na jedan kilogram meda oko 40 zelenih oraha, ali onih sitnijih. U principu, videćete i sami kada budete pripremali da li ste preterali u količini oraha.

Kada sakupite mlade orahe, dobro ih operite i osušite u pamučnoj krpi, a zatim njima napunite jednu veću staklenu teglu. Na kraju, samo prelijte kilogramom meda tako pripremljene orahe i ostavite da odstoje, u zatvorenoj tegli 30 dana. Po želji, možete i da ih zasečete ili, čak i isečete na 4 dela.

Nemojte da se zabrinete ako med dobije tamniju boju i pretvori se u sirup, jer tako i treba da bude. Kada istekne mesec dana, pažljivo povadite orahe, a nastavite da koristite medni sirup.

Najčešće se preporučuje da se konzumira jednom u toku dana i to ujutru, pre nego što bilo šta drugo stavite u usta, a u količini od jedne kafene kašičice.

Ruski recept sa zelenim orasima i medom – upotreba i doziranje

Smesu od kilograma meda ili šećera i 40 sveže ubranih, još zelenih samlevenih oraha sa korom (otprilike oko 1,3 kg) držati u tegli od tri litra na tamnom mestu sedam do deset dana. Posle do vrha zaliti alkoholom, ponovo mešati, čvrsto zatvoriti i držati na tamnom mestu mesec dana. Gotov lek čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj ambalaži na hladnom i tamnom mestu.

Upotreba i doziranje

Sledi šema uzimanja: “Tokom prva dva dana uzimati po 15 ml  (odmeriti u staklenoj posudi!)tri puta dnevno 30 minuta pre jela, bez vode.Ukoliko je normalna podnošljivost, povećati do 30 ml po dozi. Litar leka od oraha i meda predviđen je za 11 do 13 dana – to je jedna kura.U zavisnosti od težine bolesti, potrebno je proći od jedne do pet kura.

Važno: Ne meriti dozu leka kašikom jer kontakt metala s lekom nije poželjan! Dok traje lečenje, preporučuje se da se iz ishrane izbaci mleko, pikantna, kisela, slana hrana i po mogućnosti meso. Tokom primene leka od zelenih oraha i meda stanje pacijenta može da se pogorša, mogući su i zatvori . Međutim, ne treba prekidati lečenje. U tom slučaju može se ponovo uzimati po 15 ml.

Napomena:

Kontraindikacije: alergija na orašaste plodove i belančevine, gojaznost, ekcem, psorijaza, neurodermatitis, ozbiljni poremećaji rada creva, povišena sedimentacija, pankreatitis.

Zeleni orasi u rakiji

Čuvena orahovača, odnosno zeleni orasi u rakiji je nadaleko poznat lek ne samo za oboljenja štitne žlezde, već i za lečenje problema sa grlom, pa čak i bronhitisa.

Zapravo se priprema vrlo lako, a biće vam dovoljni samo zeleni orasi i prava domaća rakija. Njih blago zasecite, a zatim nalijte rakijom i ostavite zatvorenu staklenu posudu da stoji na suncu 40 dana. Mera je obično 20 zelenih oraha na litar rakije.

Po isteku ovog roka, zeleni orasi u rakiji se procede i spremni su za korišćenje.

Zeleni orasi u maslinovom ulju

Ako vas zanima u kom slučaju se koriste zeleni orasi u maslinovom ulju, možda ćete biti malo iznenađeni. Naime, ova kombinacija je zapravo idelano ulje za posle sunčanja, mada možete pročitati i da se može koristiti za bolje tamnjenje kože.

Biće vam potrebno 5 zelenih oraha, 250 mililitara prirodnog maslinovog ulja i jedna šargarepa, koju morate da izrendate na sitno rende, a orahe ćete iseći na 4 dela. Zatim sve sastojke pomešate i ostavite da odstoje mesec dana. Vodite računa da ova mešavina ne treba da stoji na diirektnom suncu, već na mestu koje je bogato svetlošću. Nakon toga se procedi kroz gazu i koristi.

Mladi orasi primena

– Za lečavanje bolesti krvnih sudova, kardiovaskularnog sistema, kao i smanjenje nivoa holesterola u krvi korisno je pojesti pet do sedam jezgara oraha na dan.

– Bolesti čira i dijareja: Pomaže odvar od zelenih oraha. Trideset svežih isitnjenih plodova prelijte s litrom alkohola (u krajnjem slučaju votkom ili rakijom), ostavite na suncu dve nedelje i procedite. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta dnevno dok se stanje ne poboljša.

– Takođe, u slučaju upalnih oboljenja gastrointestinalnog trakta koristan je odvar od lišća oraha. Jednu kašičicu suvih ili svežih listova prelijte supenom kašikom ključale vode, ostavite da se dobro ohladi, procedite.Uzimajte po jednu supenu kašiku tri-četiri puta dnevno do ozdravljenja.

– Za lečenje rana koje teško zarastaju, čireva na koži i opekotina odlično je sledeće sredstvo: jednu supenu kašiku isitnjenog svežeg ili suvog lišća oraha prelijte sa 100 ml maslinovog ulja, ostavite da odstoji sedam dana. Zatim smesu grejte na pari tri sata. Ohlađeno ulje dvaput procedite kroz gazu i kuvajte na jačoj vatri još pola sata. Dodajte 15 g prirodnog voska (ili jednu crkvenu sveću srednje veličine), promešajte da se dobije homogena masa. Rane mažite nekoliko puta na dan do ozdravljenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply