moringa uzgoj

Moringa biljka

Moringa oleifera, takođe poznata kao batak drvo, je veoma cenjena i svestrana biljka koja pripada porodici Moringaceae. Moringa biljka je brzo-rastuće, listopadno drvo koje je poreklom iz Indije i široko se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima širom Azije, Afrike i Južne Amerike. Poznato je po mnogim drugim imenima, uključujući renovo drvo i drvo života.

Iako je moderna nauka tek nedavno otkrila njenu vrednost, moringa biljka je primenjivanja zbog mnoštva prednosti u različitim kulturama od davnina. Cenjena je od strane Rimljana, Egipćana i Grka kao lek za čitav niz oboljenja. Danas, upotreba moringe je ohrabrena od strane raznih humanitarnih organizacija za borbu protiv neuhranjenosti i njenih efekata u siromašnim oblastima, pre svega zbog ekonomske održivosti i brzog rasta.

Moringa drvo ima debelu, beličastu koru sa opuštenim, krhkim granama i dugim, zelenim listovima ovalnog oblika.

Moringa lišće i  mahune su hranljiva elektrana i pružaju veliki opseg i količinu esencijalnih proteina, vitamina i minerala.

Moringa biljka je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, koje su gradivni blokovi proteina. Takođe sadrži veliku količinu vitamina kao što su vitamin A, vitamin B1 (tiamin), B2 ( riboflavin ), B3 ( niacin ), B-6, folnu kiselinu i askorbinsku kiselinu (vitamin C). Mineralno bogatstvo moringe uključuje kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i cink. Ona sadrži veoma malu količinu masti i nema štetni holesterol.

moringa gajenje

Moringa uzgoj

Ovo prilagodljivo drvo može da se uzgaja tokom cele godine u bilo kojoj oblasti sa tropskom klimom, a uspešno se uzgaja kao godišnjak u umerenim zonama.

Brzo-rastuće, hranljivo i divno za posmatrati – moringa drvo dobija na popularnosti svakodnevno.

Postoji nekoliko sorti ove biljke, ali seme Moringa oleifera i Moringa stenopetala je najlakše dobiti. Za brzo-rastuće drvo koje će nositi lišće, cvetove i mahune sa semenima – u prvoj godini, izabrati Moringa oleifera. Ako želite brzo-rastuće drvo sa mnogo većim listovima, odlučite se za Moringa stenopetala.

Moringa oleifera uzgoj podrazumeva da se najpre odlučite gde želite da razvijete svoje moringa drvo. Imajte na umu da moringa drveće može da naraste više od 6 m visoko, prve godine. Prosečni rast je oko 4.6 m, međutim, u optimalnim uslovima, mogu da rastu mnogo više. Kako će grane ovog drveta rasti, u proseku, za oko 0.9 do 1.2 m u širinu u prvoj godini, moraćete da razmislite da li želite da sadite moringa drvo u blizini nekih postojećih objekata.

Moringa uzgoj zahteva mnogo sunčeve svetlosti, toplinu i vodu. Obezbedite mu najbolji organski supstrat zemljišta koji možete naći. Moringa drvo ne voli teška, glinovita zemljišta ili vermikulit. Ono će rasti u rastresitom tlu, peščanom zemljištu i osiromašenom zemljištu, i ne voli da mu je koren u vodi.

Moringa ima glavni koren, što znači jedan koren koji ide nadole kao kod šargarepe. Zato posadite ovu biljku tamo gde koren ima puno prostora da raste nadole. Ako sadite moringu u kontejneru, pronađite najdublji mogući.

Moringa drvo može rasti kao usamljeno stablo, u redovima, ili kao živa ograda.

Ako želite da raste kao živica, posejati seme u zemlju, sa razmakom od oko 0,3 m. Ako želite da raste u redovima, onda posadite seme za razmakom od 0.9 m, ​​u redovima koji su najmanje 1.8 m odvojeni.

Ako želite da vaše moringa drvo raste kao usamljeno stablo, samo se setite da mu date dovoljno prostora, tako da se njegove grane mogu proširiti. Povremeno, orežite vrh drveta, da se podstakne novi rast, i smanjite dužinu grana za polovinu. Ovo će osigurati da vaše moringa drvo napreduje, i dati vam puno lepih cvetova i jestivog lišća u godinama koje dolaze.

Za sadnju, iskopajte rupu u zemljištu i posadite moringa semena oko 2.5 cm duboko, pokrijte sa zemljom i utapkajte. Zapišite kada ste zasadili moringa seme, tako da možete da pratite njegov rast. Nakon što ste pokrili seme, temeljno zalijte zemlju. Bez obzira da li ste zasadili seme u saksiju ili pravo u zemlju, ono će morati da se dobro natapa svaki dan, sve dok ne vidite da sadnice izlaze iz zemlje. Kada seme iznikne, ono može da se zalije jednom svaki drugi dan, dok mladica ne postane 45 cm visoka. Onda, zalivanje jednom nedeljno će biti dovoljno.

Neki ljudi će potopiti seme u vodi dok ne nikne, a zatim ga posaditi. Ovaj metod takođe deluje, ali moringa semena su veoma izdržljiva i ne treba im ovaj dodatni korak.

Moringa lekovitost

Moringa drvo je poznato kao čudo od drveta ili drvo života, upravo zahvaljujući svojoj lekovitosti. Zdravstvene prednosti moringa drveta su zaista mnogobrojne, a neke od najbitnijih su da pruža olakšanje od bolesti želuca, alergija i edema. Antioksidantna snaga moringe pomaže u zaštiti jetre, od šećerne bolesti, zaštiti očiju, zdravlja kardiovaskularnog sistema, zdravlja kostiju, urolitijaze, pomaže zarastanje rana, zdravlje kose i kože. Bogata antibakterijska i antigljivična svojstva pomažu u borbi protiv raznih infekcija, uključujući i herpes.

Moringa je bogata fitonutrijentima, koji su efikasni u sprečavanju različitih medicinskih stanja kao što su rak, neurodegenerativnih bolesti, bronhijalne astme, bolesti srpastih ćelija, nefrotoksičnosti, visokog holesterola, povišenog krvnog pritiska, anemije i gojaznosti, a pomažu i da se izgradi jak imuni sistem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply