Mučnina u stomaku i malaksalost mogući uzroci            

Da li vas povremeno muči mučnina u želucu? Ovo stanje je obično vezano za digestivne tegobe i obično ne traje dugo i ne uzrokuje ozbiljnije probleme, iako često može biti veoma neugodno. Mučnina u stomaku je nešto sa čim se susreće skoro svaki čovek bar jednom u svom životu. Međutim, mučnina u stomaku i malaksalost često mogu da ukazuju na neke ozbiljnije uzroke koje treba ispitati.

Abdominalni bol je čest simptom koji obično nastaje kao posledica akumulacije viška gasa u abdomenu. Većina bolova u abdomenu su akutni, što znači da dolaze iznenadno i ne traje duže vreme. Kada se javi bol ili mučnina u stomaku u kombinaciji sa malaksalošću, to može ukazivati na osnovnu infekciju ili medicinsko stanje koje utiče na celo telo.

mucnina u stomaku

Mučnina u stomaku i malaksalost – mogući uzroci:

Mučnina je osećaj kao nagon za povraćanjem. Mučnina može biti akutna i kratkog daha, ili može biti produžena. Ukoliko traje duže, to je veoma otežavajući simptom. Mučnina u stomaku (i povraćanje ) mogu biti psihičkog ili fizičkog porekla. Mogu da potiču iz problema u mozgu ili organima gornjeg gastrointestinalnog trakta (jednjaka, želuca, tankog creva, jetre, pankreasa i žučne kese). Mučnina takođe može biti uzrokovana bolestima mnogih organa izvan gastrointestinalnog sistema. Zbog toga, dijagnoza uzroka duže mučnine neće biti laka. Svi podsticaji koji izazivaju mučninu rade preko centra za povraćanje u mozgu, što dovodi do osećaja mučnine.

Simptome mučnine je često teško opisati, oni nisu bolni, ali su veoma neprijatno osećanje koje se može osetiti u grudima, gornjem delu stomaka ili u pozadini grla. Mučnina u stomaku može biti povezana sa: glavoboljom, groznicom, prolivom, gasovima, povraćanjem, vrtoglavicom, nesvesticom, bolom u stomaku i opštim osećajem malaksalosti.

Ostali uzroci mučnine uključuju nuspojave od lekova, bolove, trudnoću i jutarnje mučnine, morsku bolest, virusne infekcije, toksičnost usled prekomerne konzumacije alkohola i bolesti mozga, jednjaka, želuca, žučne kese, jetre, gušterače i creva.

Trovanje hranom

Trovanje hranom, ili bolest koja se prenosi hranom, je stanje koje nastaje kao posledica uzimanja hrane koja je kontaminirana infektivnim organizmima ili toksinima proizvedenim od ovih zaraznih organizama. Jedan broj bakterija, virusa ili parazita mogu da izazovu trovanje hranom, ali neki od najčešćih uključuju E. coli i Salmonella. Svaki slučaj trovanja hranom varira u zavisnosti od vrste organizma koji izaziva bolest. Međutim, opšti simptomi su mučnina u želucu, povraćanje, proliv, umor i malaksalost, bol u stomaku, grčevi u stomaku, gubitak apetita i groznica. Simptomi mogu početi nekoliko sati nakon jedenja kontaminirane hrane i mogu trajati od jednog do 10 dana. Većina slučajeva trovanja hranom ne zahtevaju medicinsku intervenciju. Važno je da ostanete hidratisani dok simptomi potraju da se izbegne dehidratacija. Oni koji su ozbiljno dehidrirali zbog simptoma trovanja hranom mogu zahtevati intravensku primenu tečnosti i elektrolita da se normalizuje ravnoteža tečnosti i soli u organizmu.

Hipopituitarizam

Mučnina u stomaku i malaksalost mogu biti povezani i sa narušenom funkcijom hipofize. Hipofiza je mala žlezda vezana za hipotalamus koji se nalazi neposredno ispod mozga. Hipofiza oslobađa veliki broj hormona koji deluju na različite delove tela i koji su važni u obavljanju mnogih telesnih funkcija. Hipopituitarizam je stanje u kojem hipofiza ne proizvodi dovoljne količine nekih ili svih svojih hormona. Stanje može biti izazvano usled tumora na mozgu, prethodne operacije mozga, moždane infekcije, moždanog udara, radioterapije ili fizičke traume glave. Kako hormoni koje oslobađa hipofiza kontrolišu veliki broj funkcija tela, hipopituitarizam uzrokuje brojne simptome, koji uključuju: bol ili mučnina u stomaku, malaksalost, umor, smanjen apetit, smanjenje libida, gubitak dlaka ispod pazuha ili stidnih dlaka, nizak krvni pritisak, povećana osetljivost na hladno , problemi sa vidom, gubitak težine i slabost.

Hormonska terapija je jedini način za lečenje hipopituitarizma. Ako je uslov uzrokovanan tumorom mozga, tumor mora biti uklonjen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply