Muška bokvica (Plantago lanceolata) drugi nazivi : konjska rebra, mala bokvica, koncula, žilovlak.

Muška bokvica je trajna biljka s prizemnim, uskim, golim i žilavim listovima. Na listovima je naglašeno 3 do 5 provodnih žila.Cvetna stabljika je bez listova, uglasta i uspravna, a završava se zelenosmeđim cvetnim klasom. Plod je dvosemeni tobolac. Prema obliku listova, razlikuju se ženska ili širokolisna bokvica (P. major) i muška ili uskolisna (P. lanceolata). U medicini se više ceni muška bokvica.

Muška bokvica je jedan od najčešćih korova, a nalazimo ga najviše u blizini naselja. Podnosi gaženje, pa raste uz puteve, u dvorištima, uz kuće i staje, a rasprostranjena je i na livadama i pašnjacima i uopšte na zatravljenim mestima, a takode u šikarama i svetlim šumama, do 2.800 metara nadmorske visine.

Muška bokvica cveta od maja do početka septenbra.

Za lek se sakupljaju koren i listovi muške bokvice pre cvetanja, a seme nakon što sazri.Posle vađenja, koren se dobro očisti, pa naniže na konac i tako suši. Listovi se moraju sušiti (u tankom sloju i u senci) odmah posle branja. Nakon sušenja moraju zadržati zelenu boju i nagorak ukus. Biljka muška bokvica sadrži glikozide, saponine i gorke materije, šećer, eterično ulje, hlorofil, ksilin, vitamine A, C i K, gvožđe, kalcijum, fosfornu kiselinu i sirišni enzim koji se nalazi u želudačnom soku sisara i ljudi. Taj sirišni enzim, u zajednici s kiselinama, izaziva zgrušavanje mleka u crevima.

Sadrži mnoge lekovite materije koje mu daju sposobnost lečenja svih oboljenja disajnih organa. Odličan je prirodni lek kod plućne astme, upale plućnih vrhova, kašlja, čak i tuberkuloze pluća. Za lek se najviše koristi list (muška bokvica se prvenstveno preporučuje za pravljenje sirupa, uvaraka, čajeva i slično, dok se ženska uglavnom koristi kod rana, ogrebotina, čireva, uboda i alergija). Posebno je pogodan za decu, jer je sok od biljke ukusan, naročito kad se zasladi šećerom ili medom.

RECEPTI:

Čaj od listova muške bokvice

Čaj od listova muške bokvice (za navedena oboljenja): treba piti što je moguće topliji. Najbolje je popiti jednu šolju čaja odmah ujutro natašte, a zatim 1-2 šolje čaja od bokvice preko dana i još jednu uveče, pre spavanja. Tako se postiže mirna noć.

Sok od svežeg lišća bokvice, koje dobro izgnječimo, nakapa se na ranu. Zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprečava upalu i ublažava bol.

Sok od lišća bokvice: uzmite 200 grama lišća muške bokvice, 100 g koprive, 100 g maslačka i 100 g hajdučke trave. Sve dobro izgnječite, istisnite kroz čistu lanenu krpu, procedite, a zatim prokuvajte, uz skidanje pene koja se skuplja na površini. Dobijenom soku dodajte dve kašike meda, pa to ponovo kuvajte dok se ne zgusne. Kada se sok ohladi, sipa se u flaše, a da se ne bi pokvario, doda se svakoj flaši čašica rakije. Pre upotrebe pomeša se s toplom vodom
pola-pola.

Sirup od muške bokvice: dve pregršti listova miksujte u sokovniku, dodajte 1/21 vode, 500 g meda, 300 g smeđeg šećera i zagrejte do vrenja. Neka lagano vri 5 minuta. Za to vreme mešajte i sirup će se zgusnuti. Flaširajte i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Upotrebite do naredne sezone.

Lečenje rana i čireva: poparite sveže listove bokvice, pa ih sitno isecite. Tako pripremljeno nanesite na rane ili čireve. Rane će brzo zarasti, a čirevi će sazreti i očistiti se.

-Kod uboda insekata (pčele, ose, komarči, muve) pa i ujeda zmije: ubodeno mesto namažite sokom od bokvice, a zatim prekrijte vatom ili krpicom dobro natopljenom u svež sok bokvice. Ublažiće bol i smanjiti otok. Takodje se stavljaju oblozi kod vrućih otoka i rana koje teško zarastaju.

-Protiv parazita i glista u crevima: preporučuje se uzimanje semena bokvice.

-Listove bokvice možemo jesti sirove (kao salatu), kuvane (kao blitvu, kelj ili kupus) i začinjene maslinovim uljem i sitno seckanim belim lukom, ili kao varivo.

-Obloga od lišća muške bokvice hladi noge posle dugog i napornog hodanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply