Znalci od ženske bokvice koriste samo list, a od muške i koren, i list, i seme, a i najneupućeniji znaju da bokvicu treba previti ili iscediti njen sok na ranu da zaustavi krvarenje i za brže zarastanje…

Ima više vrsta bokvice, ali se najviše koriste muška uskolista i ženska širokolista. Dejstvo im je gotovo isto, tako da mogu da se koriste i pomešane. Jedino što se kod ženske bokvice koriste samo listovi, a kod muške svi delovi biljke – i koren, i listovi i to pre cvetanja a seme posle sazrevanja.

Listovi bokvice sadrže:
tanin
limunovu kiselinu i vitamine C i B

Listovi bokvice beru se u junu i suše na hladnom i prozračnom mestu. Uglavnom se koristi list, i svež i suv, a redje seme i koren. Antibakterijska moć bokvice odavno je poznata tako da se često može čuti da je na posekotinu najbolje priviti list bokvice. List takode blagotvorno deluje i kod raznih upala kože i sluzokože, pojačava lučenje tečnosti u plućima i na taj način olakšava iskašljavanje sluzi iz organa za disanje, smanjuje učestalo mokrenje, povoljno deluje na organe za varenje, čir na dvanaestopalačnom crevu i na želucu. Koristi se i za ublažavanje napada kašlja, upale plućnih vrhova, velikog kašlja, pa čak i – tuberkuloze pluća!

Čaj od bokvice natašte

1 kašiku suvog lista bokvice preliti sa 2 decilitra vrele vode i ostaviti da odstoji 10-tak minuta. Čaj od bokvice je najbolje piti što je moguće topliji i to 1 šoljicu ujutro (natašte), zatim šoljicu do dve tokom dana i 1 uveče pred spavanje.

Oblog od bokvice za ubod

Sveže zgnječeno lišće stavlja se kao oblog na mesto uboda insekata ili ujeda zmije, kao i kod rana koje teško zarastaju. Sok od svežeg lišća nakapa se na ranu i na taj način će se zaustaviti krvarenje i ubrzati zarastanje. Osim toga sprečava upalu i ublažava bol, a može da se koristi i da ohladi noge posle dugog hodanja.

Bokvica za lečenje bubuljica

1 šaku sveže bokvice usitniti i naneti na čisto lice. Pokriti folijom i držati što duže (po mogućstvu celu noć). Smiruje upalu kože i izvlači gnoj iz upaljenih bubuljica.

Sok od bokvice sa medom
200 gr bokvice 100 gr koprive i 100 gr maslačka
izgnječiti i procediti kroz lanenu krpu, a zatim prokuvati (uz skidanje pene sa površine). Soku se dodaju dve velike kašike meda i to se ponovo kuva dok se ne zgusne. Kada se ohladi sipa se u flaše i doda čašica rakije da se ne pokvari. Pre upotrebe razredi se toplom vodom u razmeri pola-pola.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply