Kako gajiti muškatle

Muškatle, koje nose latinski naziv Pelagronium, su velika, raznolika grupa uglavnom zimzelenog bilja koje se koristi kao ukrasno bilje za dvorište ili kao kućne biljke. Mnogi ih gaje, jer su poprilično jednostavne za održavanje, nisu naročito zahtevne, a daju bujno i prelepo mirisno cveće. Uzgoj muškatle ćemo opisati u okviru ovog članka.

Kako gajiti muškatle?

Njihov glavni zahtev je topla, sunčana, natkrivena lokacija. Mnoge sorte će tolerisati sušne uslove, ali za kratak period. One se obično viđaju u parkovima i baštama, ali takođe mogu da se gaje u zatvorenom prostoru kao kućne biljke, naravno, na mestima gde ima dovoljno svetla. Kompaktnije uspravne sorte su idealne za prozorske kutije i viseće korpe, u kombinaciji sa drugim polu-otpornim biljkama kao što su lobelije, petunije i begonije.

Hiljade sorti muškatli su dostupne tokom prolećnih i letnjih meseci. Veoma su popularne i posvećuje im se ozbiljna pažnja kao naročito popularnom ukrasnom bilju. One se lako razmnožavaju vegetativno od reznica.

Engleske muskatle

Engleske

Muškatle možete gajiti u svom dvorištu/bašti ili u saksijama na terasi ili u kući. Za uzgoj treba koristiti plodno, neutralno do alkalno zemljište. Većina vrsta vole puno sunce. Kraljevske sorte vole delimičnu senku, a zonalne sorte će tolerisati hladovinu.

Za unutrašnje i spoljašnje gajenje u saksijama, koristite dobro drenirani višenamenski kompost ili zemljište na bazi komposta. Gledajte da ih gajite na osunčanom i svetlom mestu, ali koje je zaštićeno od jakog podnevnog sunca (koje ‘’prži’’). Idealna temperatura za uzgoj muškatli je od 10-27 ° C.

Muškatle treba zalivati umereno tokom vegetacije od proleća do leta, ali gledajte da izbegnete da kompost postane suviše vlažan i obezbedite dobru ventilaciju. Nanesite uravnoteženo tečno đubrivo u skladu sa uputstvima primene na pakovanju, svakih 10-14 dana u proleće. Kada cveće počne da se formira, prebacite na visoko-kalijumsko đubrivo. Voda samo štedljivo zimi. Mnogi primerci će nastaviti sa cvetanjem ako se čuvaju na 7-10 ° C.

muskatle angel

Angel

Orezivanje muškatli

Krajem septembra treba da uklonite sve cvetove sa muškatli, kako sveže, tako i uvele – kako bi biljka štedela energiju. Većina listova će sama opasti tokom zime, a one uvele i oštećene treba da uklonite ručno, bez odsecanja. Da bi dobile lep grmolik rast, muškatlama treba orezivanje. Povremeno skratite vrhove izdanaka. Nije potrebno dodatno orezivanje muškatle, osim ako neka grana ne štrči, jer orezivanje zapravo samo odlaže cvetanje.

Viseće

Viseće

Sadnja i razmnožavanje muškatli

Sadnja muškatle treba da vrši u mešavinu zemlje, a najbolji izbor je tresetni supstrat u krupnim granulama. Nemojte previše pritiskati zemljište, jer muškatla voli rastresitiju podlogu koja dozvoljava cirkulaciju vazduha. Nakon sadnje, muškatlu zalivajte vodom dve nedelje, pa tek onda počnite sa dodavanjem tečnog đubriva.

Muškatle čiji su cvetovi jakih i neobičnih boja ne trpe jako sunce, jer tada počnu da blede i gube svoje šare, tako da treba da obratite pažnju gde ih sadite u svojoj bašti ili gde stavljate saksije na terasi – vodite računa da to nije prostor koji nije zaštićen od jakog podnevnog sunca.

P. zonale

P. zonale

Razmnožavanje muškatli:

Muškatle se razmnožavaju vegetativno putem reznica. Reznice se uzimaju od zdravih, sočnih biljaka, najbolje u leto. Ožiljavanje reznica kreće kada se stave u pešćani kompost koji je umereno vlažan.

Međutim, treba napomenuti da postoje i vrste muškatli koje se češće razmnožavaju i semenom. U tom slučaju, seme mora da bude sveže, jer u suprotnom brzo gubi svojstvo klijavosti.

Scented-leaved

Scented-leaved

Muškatle preko zime

Kako gajiti muškatle preko zime? Iako nisu u prinsipu mraz-izdržljive, muškatle izuzetno lako rastu i razmnožavaju se, ali se obično gaje kao godišnjaci. Pošto su zimzelene trajnice, mogu se čuvati u cvetu tokom zimskih meseci na dovoljno osunčanim mestima (ili u zatvorenom prostoru). Postoji veliki broj metoda za uspešno prezimljavanje muškatli u hladnijim zonama, za razliku od njehovih maternjih staništa.

Pre prvih mrazeva, dakle u kasnu jesen – skratite muškatle na oko 20 cm, a oštećene i svenule listove i cvetove uklonite. Potom ostavite muškatle u prostoriju gde je temperatura od 7-10 ° C. Topli prostori nisu preporučljivi za prezimljavanje muškatli, jer će one tada stvarati tanke svetle izdanke, što će iscrpeti samu biljku. Tokom zime biće dovoljno da ih zalijete samo jednom u dve nedelje ili čak u mesec dana. Prihrana nije potrebna preko zime.

Vrste

Vrste muškatli se razlikuju po veličini i obliku cvetova. Najčešće vrste su sa jednostavnim cvetovima ili sa dvostruko raspoređenim laticama.

Većina sorti muškatli (Pelagronium) su podeljene u šest grupa:

Kraljevske ili engleske muškatle (eng. regal): žbunasta zimzelena trajnica i grmovi sa zaobljenim lišćem, ponekad oblim ili delimično nazubljenim, proizvodi pojedinačne, retko duple cvetove u nijansama roze, ljubičaste ili bele. Gaji se na otvorenom ili zatvorenom.

Anđeoske ili mini engleske muškatle (eng. angel): slične engleskim, ali više kompaktne i žbunaste. Uglavnom izvedene iz Pelargonium crispum.

Viseće muškatle (eng. ivi-leaf): viseća zimzelena trajnica sa krutim mesnatim listovima i pojedinačnim ili dvostrukim cvetovima koji se koriste za viseće korpe ili saksije.

Zonalne muškatle: uglavnom potiču iz P. inquinans i P. zonale . Uspravne, žbunaste, sa sočnom stabljikom, trajnice koje imaju pojedinačne ili dvostruke cvetove. Neke imaju atraktivno lišće.

Mirišljave muškatle (eng. scented-leaved): žbunovita zimzelena trajnica i žbunje, koje se uglavnom uzgaja zbog njihovog mirisnog i često izrazito zaobljenog, zupčastog ili urezanog ili raznovrsnog lišća.

Jedinstvene muškatle (eng. unique): žbunovite zimzelene trajnice koji ne spadaju u gore navedene kategorije.

Ledene muškatle

Ledene muškatle su veoma interesantne jer nemaju neprijatan miris, a pošto ima viseće cveće, daje prelep izgled terasama.

Cvet ledene muškatle je dupli i različitih boja, od bele pa sve do crvene. Neke od biljaka su niske, dok druge rastu visoko. Vole jaku zemlju, a leti ih treba obilno zalivati sa nađubrenom vodom, isto kao i gladiole. Ne sme se kvasiti cvet i list, jer im to ne prija.

Engleske muškatle

Prelepe engleske ili kraljevske (regal) muškatle. Latinski naziv je Pelargonium grandiflorum, a naziva se i veliko-cvetna muškatla. Spada u nežnije i osetljivije muškatle. Njen cvet je krupniji, naročito lep, sa divnim šarama, ali cveta samo jednom godišnje – kasno u proleće. Listovi su čvrsti, kovrdžavi, a po ivici nareckani.

Posle precvetavanja, grančice engleske muškatle treba orezati. Prija joj mnogo svetlosti, stoga je treba držati na dobro osunčanom prozoru, ipak, preko leta je treba malo zakloniti za vreme velikih žega. Engleska muškatla zahteva nešto lakšu mešavinu zemlje i dobru drenažu istog. Razmnožava se reznicama.

Viseće muškatle

Viseće muškatle (lat. Pelargonium peltatum) su naročito pogodne za terase, balkone i viseće korpice. Cvetaju sve do prvih mrazeva i puštaju svoje grančice na niže, mogu da narastu do dužine od čak 1 m. Listovi viseće muškatle su svetli, mesnati i krti, zapravo veoma podsećaju na lišće bršljena (otuda engleski naziv ‘’ivy leaf’’) . Ima ih sa jednostavim i duplim cvetovima. Boje cvetova se kreću od bele, roze, bledo roze, crvene, tamno crvene, ružičaste. Zalivanje visećih muškatli treba biti konstantno, ali nikako obilno. Koren ne sme biti stalno u vodi , jer tako dolazi do truljenja i brže se razvijaju bolesti biljke. Listovi zahtevaju orošavanje. Za razvoj viseće muškatle je potrebna prihrana sa đubrivima na bazi azota i gvožđa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply