Aminokiseline i mršavljenje

Šta je glavni uzrok gojaznosti? Zašto se u određenom starosnom dobu lakše dobija na težini i teže se izgubi? Šta to treba aminokiseline da urade sa viškom težine? Mast se taloži pre svega iz dva razloga: zbog neravnoteže ili organske abnormalnosti, ili neadekvatne, štetne ishrane sa visokim sadržajem masti, šećera, kalorija, itd. Jedan od najpopularnijih načina gubitka težine su dijete. Postoji mnogo vrsta dijeta, međutim, bilo bi korisno znati šta se dešava u vašem telu tokom ishrane, i ovo može biti ključna tačka neuspeha ili uspeha svake dijete.

U telu imamo dva hormona: jedan je insulin, pankreas ga luči kada telo pretvara šećer u energiju, brašno, hleb, itd (ono što je poznato kao ugljeni hidrati). Obično, ove namirnice se čuvaju u telu kao masne naslage, taložeći masti. Na drugoj strani, je hormon odgovoran za rast mišića (hipofiza), koji, između ostalog, ima zadatak prikupljanja akumulirane masti insulinom i dalje, oslobađa od njega, metaboliše i eliminiše, i tako se održava ravnoteža u telu. Hipofiza ima funkciju da stimuliše mišić da stoji čvrsto i oblikuje ga.

Zadovoljavajuća težina i metabolizam vodi ka uravnoteženom funkcionisanje ova dva hormona. Međutim, kada se ta ravnoteža poremeti, tako što se akumulira više masti nego što je uobičajeno, rezultat je gojaznost. Kako vreme prolazi, telu je oslabljena sposobnost da proizvede hormon rasta, dakle, sa godinama se težina lakše dobija i teže skida.

Ishrana aminokiselinama je način da se postigne hormonski balans. To je jednostavna metoda, otkrila ju je grupa japanskih nutricionista, koji su utvrdili da se ishranom aminokiselina stimuliše lučenje hormona i time se postepeno eliminiše višak akumulirane masti u organizmu i počinje efikasno mršavljenje. Aminokiselina je organski molekul koji je deo proteina. Hemijski su karboksilne kiseline, postoji 20 različitih amino kiseline koje su građevinski blokovi proteina. Imajte na umu da samo relativno mali udeo aminokiselina iz svake hrane se pretvara u protein u telu. Ostatak aminokiselina se koristi kao izvor energije, a pretvara se u masti ako se ne odmah koristi. Biljke mogu da sintetizuju sve amino kiseline, ali ljudsko telo sintetiše samo 16.

aminokiseline za mrsavljenje

Aminokiseline za mršavljenje

Lizin, arginin i triptofan su aminokiseline koje su odgovorne za oslobađanje hormona rasta. Triptofan je najmoćniji od njih. Mršavljenje aminokiselinama se bazira na konzumiranju odgovarajuće doze ovih aminokiselina koje aktiviraju hormone i time regulišu metabolizam. Doze se prilagođavaju individualno i zavise od pojedinca, pa se preporučuje da se počinje polako i dozirano.

Jedna od prednosti u ishrani aminokiselina je da to predstavlja prirodan i veoma efikasan način da izgubite kilograme, a u poređenju sa drugim dijetama, ne “jede” mišić, već je samo preostala mast uklonjena, što omogućava telu da održi svoje anatomske proporcije.

Uticaj aminokiselina na organizam:

• Pomažu u lečenju stanja kao što su anoreksija, bulimija i alkoholizam.

• Stabilizuju raspoloženje, bore se protiv depresije i ublažavaju simptome menopauze.

• Pomažu u borbi protiv nesanice i to smanjuje glavobolju i migrenu.

Najbolje aminokiseline za mršavljenje

Adekvatno konzumiranje najboljih aminokiselina za mršavljenje (arginin, lizin ili triptofan) je polazna tačka ove dijete. Postoje suplementi koji se mogu koristiti za to, mada treba napomenuti da postoje prirodne namirnice koje već sadrže ove aminokiseline. Na primer:

Lizin se može naći u sledećim namirnicama: šargarepa, zelena salata, avokado, smokve, celer, papaja, kupus, kukuruz, grožđe, banane, itd

Triptofan: jaja, soja (tofua, proso, itd) , riba, orasi, banane, ananas, avokado, itd

Arginin: beli luk, špargla, luk, kupus, breskve, zelena salata, banane, zob, itd

Aminokiseline za mršavljenje za žene

Aminokiseline su podjednako važne i za žene i za muškarce, međutim, ako govorimo o mršavljenju, žene su tu u blagoj prednosti, tj. efikasnije ih koriste. Aminokiseline za mršavljenje za žene su:

Karnitin – najpoznatiji po sagorevanju masnih naslaga. Naročito je koristan kod žena u postmenopauzi jer reguliše nivo hormona i smanjuje mogućnost dobijanja na težini u tom dobu. Ublažava umor i jača mišiće. Konzumiranjem karnitina kod žena se može povećati nivo testosterona u ženskom organizmu.

Arginin – koristan suplement u ublažavanju simptoma menopauze. Ima ulogu u jačanju izdržljivosti mišića, apsorpciji kalcijuma i smanjuje rizik od osteoporoze.

Lizin – zadužen za apsorpciju kalcijuma i pravilnu ravnotežu azota u organizmu. Koristan je u prevenciji čireva i herpesa. Pomaže u formiranju kolagena i vezivnog tkiva.