Najbolji čaj za čišćenje jetre prirodnim putem se pravi od mešavine lekovitih biljaka kao što su maslačak, koren sladića, kleka, đumbir, artičoka…

Jetra je najveća žlezda u organizmu, a njena funkcija je skladištenje hranljivih materija i neutralizovanje štetnih. Jetra ima veoma važnu ulogu kada su metabolički, katabolički i anabolički procesi u pitanju, pa se zato smatra centralnom laboratorijom organizma.

Jetra takođe vrši proces detoksikacije i esterifikacije. Jedna od glavnih funkcija jetre je da preradi i proizvodi krvne belančevine, da neutrališe otrovne materije.

Ćelije jetre takođe uništavaju bacile koji su prisutni u telu. Jetra ima veoma važnu ulogu u ljudskom organizmu jer obavlja mnogo funkcija, a između ostalog i detoksifikaciju, odlaganje glikogena i proizvodnju žuči, koja je veoma važna prilikom varenja hrane.

Zbog svega ovoga, jetra je vitalni organ jer bez njene normlane funkcije, organizam ne bi mogao da opstane. Zato je veoma važno čuvati zdravlje jetre i prevenirati pojavu zdravstvenih tegoba koje mogu da nastanu.

Čajevi su veoma korisni za prevenciju mnogih bolesti, a isto tako su idealan prirodni lek za razne bolesti jetre. Jetra može biti oštećena iz mnogo razloga, a najčešći uzroci oštećenja jetre jesu prekomerno konzumiranje alkohola duži vremenski period, neka bolest ili hemoterapija. Da do bolesti ne bi došlo, potrebno je redovno konzumirati neki čaj za detoksikaciju jetre. U ovom članku saznajte koji su to dobri čajevi za čišćenje jetre.

ciscenje jetre

Kada i kako se koriste čajevi za čišćenje jetre?

Kako čajevi za čišćenje jetre utiču na organizam?

  • Čiste jetru od masti.
  • Štite jetru od raznih toksičnih supstanci i patogena.
  • Pročišćavaju i štite bubrege i urinarni trakt i deluju kao diuretik.
  • Pročišćavaju krvotok.
  • Sprečavaju nadimanje, deluju umirujuće na probavni trakt i sprečavaju pojavu mučnina.
  • Stimulišu varenje.

Kako se pripremaju čajevi za čišćenje jetre ?

Jednostavno u 250 ml vode prokuvane vode dodajte jednu do dve kašike željenog čaja, ostavite da odstoji nekoliko minuta, potom procedite i pijte. Dovoljno je da čaj za čišćenje jetre pijete do dva puta dnevno kako biste očuvali zdravlje ovog vitalnog organa.

Čaj od korena maslačka

Čaj od korena maslačka je veoma efikasno sredstvo za eliminisanje toksina iz organizma. Pored toga, sjajan je prirodni diuretik i poboljšava rad pankreasa, slezine, želuca i burega, a pre svega je dobar čaj za čišćenje jetre jer je oslobađa od viška masti. Čaj od korena maslačka se takođe pokazao kao dobar prirodni lek za bolesti jetre, ne samo za prevenciju.

Povezano>>> Čaj za cirozu i čišćenje jetre

caj za ciscenje jetre

Čaj od korena čička

Čaj od korena čička je jedno od najpoznatijih prirodnih sredstava za detoksifikaciju organizma. Pored toga, čaj od korena čička je sjajan diuretik i pospešuje bolji rad bubrega. Čaj od korena čička povećava sposobnost jetre da eliminiše toksine iz sopstvenog tkiva, čime sprečava njena oštećenja. Koren čička sadrži inulin ‒ moćan imuni modulator.

Saznajte više>>>  Čišćenje jetre prirodnim putem

Čaj za čišćenje jetre od cimeta

Cimet sadrži katehine koji su korisni za detoksikaciju jetre. Pored toga, eterična ulja koja cimet sadrži stimulišu bolji rad gastrointestinalnog trakta i tako dodatno pomažu procesu detoksifikacije. Cimet se u biljnoj medicini koristi kao prirodni lek protiv nadimanja, gasova, proliva i mučnine.

Čaj od korena sladića

Još jedan čaj koji možete koristiti za detoksifikaciju jestre jeste čaj od korena sladića. Čaj za čišćenje jetre od korena sladića stimuliše proizvodnju digestivnih tečnosti i žuči, pomaže kod lečenja čireva i smanjuje razne crevne upale. Pored toga, održava zdravlje bubrega, bešike i reguliše nivo masti u jetri.

Slično>>>  Čaj od sladića

Čaj od jasmina za detoksifikaciju jetre

Čaj od jasmina čisti jetru i štiti je od raznih oboljenja, poboljšava vid, snižava krvni pritisak, poboljšava rad srca i sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti. Pijte čaj od jasmina kako biste očistili svoju jetru od raznih toksina i masti i sprečili njena oštećenja.

Čaj od kleke za čišćenje jetre

Čaj od kleke se koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta, bešike, bubrega i prostate zato što ima antiseptička svojstva. Pored toga, ovaj čaj je idealno prirodno sredstvo za detoksifikaciju jetre jer joj pomaže da eliminiše toksine i održi svoje zdravlje.

Čaj od korena đumbira

Đumbir ima dugu istoriju primene u biljnoj medicini. Koren đumbira je idealan za detoksifikaciju jetre. I ne samo da čisti jetru, đumbir je idealan za detoksifikaciju čitavog organizma i to je samo jedno od njegovih mnogih lekovitih svojstava.

Čaj od artičoke

Artičoka je vrlo moćan prirodni diuretik koji takođe smanjuje apsorpciju masti u vašem organizmu i poboljšava zdravlje vaše jetre. Za bolje zdravlje svoje jetre možete jesti artičoke, ali najjednostavnije je da pijete čaj od artičoke. Za detoksifikaciju jetre možete piti čaj od artičoke 3 puta dnevno.

Oolong čaj za čišćenje jetre

Oolong čaj pomaže pri varenju masne hrane, snižava nivo masti u organizmu i deluje kao diuretik i antipiretik. Pored toga, oolong čaj ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, sprečava pojavu raka i održava zdravlje vaše jetre.

Crni čaj

Crni čaj takođe deluje kao prirodni diuretik jer sadrži kalcijum, cink, mangan i aminokiseline. Zbog sadržaja svih ovih sastojaka, crni čaj smanjuje upale, poboljšava rad želuca i probave, usporava proces starenja organizma, reguliše nivo šećera u krvi, reguliše nivo krvnog pritiska i idealno je sredstvo za čišćenje jetre jer sagoreva masti u organizmu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži kofein, polifenole, hlorofil i katehine koji održavaju zdravlje vaše jetre, sprečavaju pojavu gasova u stomaku, ubijaju bakterije, pospešuju varenje i regulišu nivo krvnog pritiska. Zeleni čaj je preporučljiv onima koji imaju problema sa jetrom jer on blagotvorno deluje na njen rad.

Čaj od crnog bibera

Kinezi već vekovima unazad koriste crni biber za lečenje malarije, kolere, dizenterije i mnogih drugih zdravstvenih tegoba, a najviše stomačnih. Čaj od crnog bibera je još jedno prirodno sredstvo za čišćenje jetre koje možete konzumirati.

Čaj od korena peršuna za detoksikaciju jetre

Čaj od peršuna se tradicionalno koristi u biljnoj medicini kao prirodni lek za kašalj i respiratorne tegobe. Međutim, čaj od korena peršuna je takođe sjajan za detoksifikaciju čitavog organizma, pa i jetre. Čaj od peršuna pospešuje varenje i održava dobro zdravlje jetre, bubrega, slezine i nadbubrežne žlezde. Pored toga, čaj od peršuna je sjajan za jačanje imunog sistema.

Svi ovi čajevi ne samo da su dobro sredstvo za detoksifikaciju jetre, već su i idealni za zdravlje čitavog organizma, a najviše za zdravlje bubrega i sistema organa za varenje. Izbor je širok, pa lako možete izabrati čaj za čišćenje jetre koji vam najviše prija i konzumirati ga svakodnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply