Kada je u pitanju ublažavanje iritantnih efekata putovanja avionom, bolni pritisak u ušima nalazi se pri samom vrhu, odmah uz izgubljeni prtljag i odložene letove.

Ne samo da poletanje i sletanje izazivaju bol u ušima ako vam ona ne „puknu“, već je u pitanju i jedan od glavnih razloga zašto bebe toliko plaču u avionu (da li možete da ih krivite?).

Doktor Vilijam Šapiro, audiolog i klinički profesor Langon medicinskog centra preporučuje putnicima koji imaju problem sa pritiskom u ušima da zatvore svoja usta, začepe nos i progutaju.

I, to je to.

Iako je ovaj trik potrebno ponoviti nekoliko puta kako bi se efekat održao, ovaj lak potez trebalo bi da izjednači pritisak u ušima i ukloni bol.

Do sada su mnogi putnici eliminisali pritisak tako što su začepljivali nos i izbacivali vazduh kroz uši, međutim, doktor Šapiro tvrdi da je njegova tehnika mnogo bolja jer neće izazvati potencijalnu dugoročnu štetu ušima usled izbacivanja previše vazduha kroz Eustahijevu tubu – što može da stvori dodatni bol dovoljan da i odrasla osoba zaplače kao beba u avionu, a to nikada nije dobra stvar.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply