povrce-riba-orasasti-plodovi

Višak kilograma predstavlja veliko opterećenje i izaziva stres, a sa sobom nosi rizik od pojavljivanja različitih bolesti. Osećaj nezadovoljstva se povećava ukoliko ste već probali nekoliko dijeta, a nijedna nije urodila plodom. 

Odmah ćemo naglasiti da izbacivanjem obroka ili izgladnjavanjem nećete izgubiti višak kilograma i doći do željene figure, već je za to potrebno da budete fizički aktivni, izbacite loše navike kao što su pušenje i konzumiranje alkohola, a u vašu ishranu uključite namirnice koje će vas činiti sitim, a ujedno obilovati nutrijentima.

U nastavku teksta vam predlažemo namirnice koje će vam pomoći da izgubite kilograme, ali i ojačate imunitet. Takođe, u narednim redovima nalaze se korisni saveti za mršavljenje.

#1 Orašasti plodovi – zdrava užina

Orašasti plovodi imaju brojne benefite po naše zdravlje. Ovoj grupi namirnica pripadaju lešnik, orah, kesten, badem i sl. Kada govorimo o dijeti, ovi plodovi su idealna hrana koju možete konzumirati za užinu, ali i uključiti u druge obroke.

Zahvaljujući odličnom sastavu, a pre svega polinezasićenim i mononezasićenim masnim kiselinama, oni će održavati sitost duže. Redovnim konzumiranjem ovih namirnica ćete smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i regulisati nivo lošeg holesterola u krvi (LDL). 

Naravno, ne smete preterivati ni sa konzumiranjem ove hrane, te vam predlažemo da jedete šaku orašastih plodova dnevno, a možete ih konzumirati uz jogurt i time poboljšati varenje.

#2 Namirnice bogate vlaknima 

Vlakna su nutrijenti koji se nalaze u voću, povrću, žitaricama i orašastim plodovima. Dele se na rastvorljiva i nerastvorljiva, a neke namirnice sadrže i jedna i druga. Vlakna se u digestivnom traktu vezuju za vodu i zauzimaju veći prostor, a samim tim daju našem telu signal da ne treba više da jedemo. S obzirom na to da se dugo zadržavaju u našem želucu, osećaj sitosti duže traje. 

Još jedna interesantna činjenica je da vlakna praktično upijaju kalorije prolazeći kroz naša creva i na taj način ne dozvoljavaju kalorijama da se “lepe” na bokove, stomak, butine i druge regije.

Verovatno se pitate da li će vlakna biti dobra za mršavljenje, a loša po vaše zdravlje, pa ćemo vam odmah odgovoriti – vlakna su izuzetno zdrava za čitav organizam. Pojedina istraživanja pokazala su da ona održavaju zdravu crevnu floru, poboljšavaju probavu, smanjuju nivo šećera u krvi, normalizuju krvi pritisak i nivo holesterola. 

Namirnice koje bi trebalo da uključite u vašu ishranu, a bogata su vlaknima su ovas, raž, ječam, ali i u različito semenje (čia semenke, bundevine semenke i sl). Kada govorimo o voću, maline, jabuke i kruške su izuzetno bogate vlaknima. Povrće koje bi trebalo da konzumirate su svakako spanać, brokoli, grašak i boranija. 

#3 Riba – jedite je i kada nije post

Ljudi sa naših prostora često zaboravljaju na konzumiranje rečnih i morskih plodova, pa se tako ove namirnice na trpezi mogu videti prilikom posta ili u nekim posebnim prilikama. Međutim, ribu bi trebalo konzumirati barem dva puta nedeljno, jer ćemo na taj način umnogome pomoći našem organizmu. 

Riba je odličan izvor proteina, a bogata je i gvožđem, kalcijumom, kalijumom, cinkom, vitaminima A, D i B. Taođe, ribe kao što su pastramka, sardine, losos i haringa bogate su polinezasićenim masnim kiselinama u obliku omega 3 masnih kiselia koje osim što nam pomažu u mršavljenju, održavaju zdravlje srca i krvnih sudova. 

#4 Napici koji pomažu u mršavljenju

Pored namirnica koje smo naveli u tekstu, prilikom mršavljenja treba voditi računa o unosu tečnosti. Naravno, prvo mesto zauzima voda, a preporučuje se unos 2-3 l vode dnevno, u zavisnosti od vaše kilaže, ishrane, fizičke aktivnosti i drugih faktora. Voda će vam pomoći u varenju, ubrzati metabolizam, izbaciti toksine iz organizma i održavati ćelije zdravim. 

Pored toga, još jedan koristan napitak koji bi trebalo da uključite je zeleni čaj. Zeleni čaj sadrži veliku količinu antioksidanata, kofeina i katehina. Osim pozitivnih efekata na mršavljenje, zeleni čaj je odličan izbor za prevenciju visokog krvnog pritiska i mnogih drugih bolesti. Konzumiranje ovog napitka ubrzaće vaš metabolizam, pomoći u sagorevanju masnih naslaga i smanjiti apetit. 

#5 Koje namirnice treba izbegavati?

Verovatno ste više puta čuli koliko su grickalice i slatkiši štetni po zdravlje i imunitet. Ove namirnice stvoriće vam lažni osećaj sitosti, a njihovim konzumiranjem vaše telo neće dobiti neophodne nutrijente, te ćete uneti zasićene i trans masne kiseline i proste šećere. Takođe, dugotrajnim konzumiranjem grickalica povećavate rizik od nastanka kardiovaskularnih i drugih oboljenja. 

Predlog je da kada poželite da jedete čips, smoki, napolitanke ili neki drugi proizvod ipak odaberete ukusne orašaste plodove ili porciju voća. Naravno, to ne znači da treba da se opterećujete i stvarate osećaj nervoze razmišljajući o slatkišima i slanišima. Parče čokolade ili torte s vremena na vreme je sasvim u redu. 

Budite siti, zdravi i mršaviji!

Vaš cilj je da izgubite kilograme, ali to ne znači nužno da je potrebno da se izlažete rigoroznim dijetama i 24 časa, 7 dana nedeljno razmišljate o ishrani, postanete preopterećeni i time samo naškodite mentalnom zdravlju i celokupnom organizmu. 

Zato je naš predlog da polako ulazite u proces mršavljenja i date sebi vremena, te laganim koracima promenite svoju ishranu, uvedete namirnice o kojima smo pisali, ali i budete fizički aktivni i pronađete način da dane ispunite pozitivnom energijom!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply