Nar je prava riznica antioksidansa, zbog čega lako apsorbuje slobodne radikale i usporava starenje. Brojna istraživanja pokazala su da nar, osim što štiti bubrege, sprečava i oštećenja jetre i pomaže u njenoj regeneraciji. Sadrži supstance poznate kao polifenoli (dokazano redukuju biohemijske procese koji dovode do alergija), a zahvaljujući obilju vitamina C – jača imunološki sistem. U naučnom magazinu Ateroskleroza” objavljeni su rezultati istraživanja radenih na Univerzitetu u Kalifomiji koji su pokazali da ovo sočno voće stimuliše sintezu holesterola i uništava slobodne radikale u vaskularnom sistemu, pa samim tim smanjuje rizik od srčanog udara.

Zahvaljujući supstancama poput luteolina i različitih kiselina, nar smanjuje rizik od nastanka raka dojke i kože. Antioksidansi i fitonutrijenti iz ovog voća štite DNK od oštećenja, normalizuju krvni pritisak i regulišu nivo šećera u organizmu. Budući da ekstrakt nara povećava otpornost organizma na gram-negativne bakterije otporne na lekove, ova biljka nas štiti od infekcija.

Nar (Punica granatum) je voće okruglog oblika sa crvenim sočnim semenom. Mesnati deo kućice ili semena se jedu ili upotrebljavaju u vidu sirupa i soka. Oni su tamno crvene ili bledo žute boje i raspoređeni su gusto u kućici ili čauri ploda, a razdvojeni su belim ili žućkastim membranama. Sok nara se dobija iz mesnatog dela ploda ili semena. Kora i aril( kućište semena) se takođe koriste zbog svojih brojnih lekovitih svojstava i za razliku od slatkog semena oni su gorkog oporog ukusa. Nar je poznat i kao “super voće“ zbog svih hranjivih sastojaka neophodnih za telo koje sadrži.

Nar i zdravlje

Brojne su zdravstvene koristi od konzumiranja ovog voća, a jedna od njih je da je nar bogat izvor antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu. Pomažu oporavku oštećenih ćelija i brinu o opštem stanju organizma. U nastavku teksta ćemo navesti nekoliko zdravstvenih koristi od upotrebe nara kao svežeg voća, sirupa ili soka.

Jedna od bitnih prednosti semena nara je da je ovo voće riznica različitih hranjivih sastojaka kao što su kalcijum, kalijum, fosfor, vitamin C, kompleks B i K vitamina, folne kiseline, gvožđa, proteina itd. Takođe je bogat izvor vlakana, cinka, magnezijuma i ugljenih hidrata.

Glavna korist za zdravlje je da jača imuni sistem i štiti organizam od brojnih infekcija i bolesti.

Sok od nara takođe ima brojne zdravstvene koristi. Pozitivan efekat upotrebe soka jeste smanjenje simptoma dijareje i olakšavanje bola prouzrokovanog zbog ovog stanja. Ali sok se mora konzumirati ograničeno, inače će doći do zatvora. Još jedna vrlo poznata zdravstvena prednost soka od nara jeste održavanje krvnog pritiska. Osigurava nesmetano funkcionisanje srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sprečava stvaranje trombova i učvršćivanje arterija. Redovnom upotrebom se sprečavaju srčani i moždani udari.

Masiranje zuba i desni sa uljem semena nara je korisno u prevenciji bolesti zuba i desni kao što su karijes, plak i gingivitis.

Pošto je nar bogat vitaminom C sprečava simptome i pojavu krvarenja desni i gubljenja zuba. Sada možete reći doviđenja lošem zadahu i ostalim stomatološkim problemima. To je zato što svakodnevno korišćenje soka od ovog voća poboljšava oralnu higijenu i čuva zube od plaka, kamenca zubobolje itd.

Nar pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola u organizmu i proizvodnji dobrog holesterola. Pomaže u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema i čuva od poremećaja kao što su srčani udari, hipertenzija i moždani udari.

Jedna od glavnih koristi za žene jeste da nar održava nivo estrogena u telu.
Pomaže u borbi protiv simptoma PMS-a, kao i znakova menopauze kao što su razdražljivost, promene raspoloženja, napadi vrućine itd.

Ima i mnogo pozitivnih efekata na kožu(vidi se posle redovne upotrebe), s obzirom da nar ima svojstva protiv starenja(anti-aging efekat). Sprečava znake starenja kao što su bore i opuštena koža.
Nanošenjem soka direktno na kožu ili mešanjem sa kremom koži daje svež i zdrav sjaj.

Ovo su neke od nutritivnih činjenica o ovom čudesnom voću. Pojedinci mogu pokazati alergijske reakcije na nar i njegove ekstrakte, ali je to retka pojava. Ako primetite bilo kakve simptome, kao što su natečene usne, svrab ili pojava osipa, obratite se lekaru.

Jedite nar i budite zdravi!
POVEZANO >>> Sok od nara

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply