Narcis je otporni cvet vrlo lako se prilagođava i ne zahteva preteranu negu. Vodite računa o tome kako rukujete lukovicama narcisa jer su prilično otrovne. Svakog proleća, kad procveta narcis, setimo se grčke legende o prelepom, umišljenom mladiću Narcisu koji je slamao ženska srca, ali je voleo samo sebe. Bogovi su ga surovo kaznili: uvenuo je od ljubavi za samim sobom i pretvorio se u nežni, beli cvet.

Narcis je lukovičasta biljka cveta vrlo kratko, od marta do maja, i svaki put nas iznova oduševljava svojim očaravajućim mirisom i krhkim laticama bele, žute ili narandžaste boje. Grm narcisa ponekad ima preko dvadeset cvetova i deluje zaista veličanstveno u vrtu, a biljku je najbolje saditi u grupama, između grmlja ili uz ivice staza.

Jajoliki gomolji narcisa sade se u jesen, polaganjem u jamu čija je dubina dvostruko veća od njihove veličine, na razmaku od oko 10-15 cm. Za nicanje im je potrebno dosta vlage i zato se, ako proleće oskudeva u padavinama, moraju redovno zalivati.

narcis cvece

Gajenje narcisa u saksiji

Narcis se vrlo uspešno uzgaja i u saksiji, a gomolji namenjeni takvoj sadnji obično se tretiraju hormonima za forsirano, brže cvetanje: ako ga posadite u oktobru, narcis će u kući izbaciti pupoljke već u decembru. Saksiju prvo dopola napunite šljunkom, poredajte lukovice na rastojanju od oko centimetar pa ih prekrijte zemljom, ali vrhove ostavite slobodne. Zalijte odstajalom vodom i stavite posudu u hladniju prostoriju pored prozora. Držite tako dok se ne formira izdanak od oko 15 cm, pa ih onda prenesite u topliju prostoriju. Ubrzo će se pojaviti prvi cvetovi narcisa. Biljka se presađuje kada koren narcisa preraste saksiju, najbolje u proleće.

Narcisu najviše odgovara pH neutralno ili kiselo tlo, a najbolje vreme za sadnju jeste prva polovina oktobra, nekoliko nedelja pre prvih mrazeva. Za uspešan uzgoj narcisa veoma je važno da bude posađen na osunčanom mestu. Čim počne da cveta, treba ga prihraniti mineralnim đubrivom (preporučuje se NPK), a kada se ciklus završi, biljka se ostavlja u zemlji oko šest nedelja, da bi lukovica akumulirala energiju za narednu godinu, nakon čega se iskopava i pohranjuje na tamno i hladno mesto.

narcis cvet cvijet

Čuvajte se narcisa

Narcis nije tako nežan i bespomoćan cvet kao što deluje, lukovica mu je izuzetno otrovna, a nešto manje toksina ima u ostalim delovima biljke. Često se koristi kao rezano cveće, ali u vazi mu ne sme praviti društvo nijedan drugi cvet jer će ga uništiti svojim toksinima!

Aktuelno: ima mnogo hibridnih sorti narcisa, koje se uglavnom proizvode u Engleskoj i u Holandiji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply