Nakon mehaničkih (fizičkih) povreda poput udarca, nagnječenja, uštinuća ili jačeg pritiska pojedinih delova tela dolazi do oštećenja tkiva. Dakle, javlja se lokalna traumatska reakcija, a kao vidljiva, spoljna posledica na datom mestu pojavljuje se modrica. Na prvi pogled čini se da je sve praćeno beznačajnim otokom i kratkoročnim bolom. Međutim, kasnije, u zavisnosti od obima oštećenog tkiva, otok se znatno povećava, bol postaje intenzivniji, a čak može doći i do kontrakcije mišića. Ako su povredom ugroženi veći krvni sudovi pod kožom, dolazi do nakupljanja krvi između mekog tkiva i javlja se hematom (zgrušana krv van krvnih sudova), a u slučaju povrede manjih kapilara pojavljuju se modrice. Povećan otok i bol nastavljaju se tokom prva dva dana, a onda polako počinje resorpcija zgrušane krvi, koja može da traje od dve do tri nedelje. Za potpunu apsorbciju većih hematoma često je potrebno i više od mesec dana.

Najčešće stradaju ekstremiteti (noge i ruke), a posebnu pažnju trebalo bi obratiti na povrede mekog tkiva abdomena, struka, grudi. Tada je važno javiti se lekaru kako bi se utvrdilo da nema povreda unutrašnjih organa, tj. unutrašnjeg krvarenja.

narodni lekovi za modrice

Prva pomoću slučaju udarca

Osoba može stradati, bukvalno, bilo gde: kod kuće, na ulici, na poslu… Doktora često nema u blizini (a i nemamo naviku da se zbog “sitnica” obraćamo lekaru), na je zato vrlo važno znati kako odreagovati u prvim trenucima nakon povrede. Na mesto udarca treba odmah staviti nešto hladno (led, sneg, nešto iz zamrzivača ili plastičnu flašu hladne vode). Može pomoći i peškir natopljen hladnom vodom. Masaža, trljanje, termička obrada i tople kupke i obloge nikako ne treba praktikovati jer ove mere povećavaju krvarenje. Ako povredu prati neka ogrebotina, velika je opasnost od infekcije, na je neophodno da se rana dezinfikuje alkoholom ili jodom, a potom previje sterilnom gazom. U slučaju uganuća potrebno je ograničiti pokretljivost zgloba i obavezno primeniti hladni tretman. Posebnu pažnju treba obratiti na povrede glave, koje mogu biti praćene potresom mozga. Simptomi bolesti su iznenadna glavobolja, mučnina, vrtoglavica i povraćanje, i tad je važno hitno se javiti lekaru.

Narodni lekovi za modrice

Obloge

Vinske
Pamučnu krpu umočenu u vino od grožđa stavite na modrice i često je menjajte.

 Ledene
Stavite na povređeno mesto led,a nakon 15-20 minuta utrljajte kamforni alkohol ili odvar od arnike (dve supene kašike suvih cvetova biljke prelijte šoljom ključale vode, ostavite dva sata, procedite i dobro iscedite biljku da izađe esencija).

Od biljaka
– Uslučaju povreda i oderotina stavite na ozleđeno mesto izgnječene listove podbela.
– Prelijte dve supene kašike usitnjenog rizoma petoprsta šoljm vode, prokuvajte na tihoj vatri 15-20 minuta. Umočite pamučnu tkaninu u odvar, stavite na povređeno mesto i pričvrstite zavojem. Oblogu držite dok god se tkanina ne osuši.
– Na modrice stavite listove kupusa koje ste prethodno malo ipucali.

Komprese

Sa lukom, medom i bokvicom
Pomešajte usitnjen luk s jednom supenom kašikom u prah usitnjenih listova bokvice i istom količinom meda. Mešavinu stavite na paru i zagrevajte, dok se med ne otopi. Smesu stavite na gazu (zavoj) i prinesite na modricu.
Preko toga stavite kompresu i prekrijte tkaninom. Kompresu držite dva sata, ponovite tri puta na dan.

Preparati

  Za brzo isceljenje modrica
Napravite kašicu od nedozrelih semenki graška, dodajte u nju izmućeno belance. Nanesite proizvod na mesgo udarca i držite 20 minuta, na operite hladnom vodom.

  Protiv modrica
U jednakim količinama pomešajte sok od 1 limuna i med na nanesite na povređene delove. Nakon 15-20 minuta operite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply