uzgoj avokada iz kostice

Avokado sadnja i uzgoj iz koštice

Uzgajanje avokada iz semena je, u teoriji, veoma jednosatavan zadatak i uz to, edukativan i fascinantan ‘uradi sam’ projekat u kom može učestvovati i uživati cela porodica!

Kada budete videli da vaša biljka raste iz dana u dan, nakon sve brige i nege koju ste uložili, osetićete se sjajno. Učinićete svet boljim, lepšim i zdravijim mestom!

Ako ste zainteresovani, okupite svoje prijatelje, rođake i komšije, pa organizujte interno takmičenje – pobednik je onaj čija biljka bude brže stasala. U samo devet koraka, naučićete kako da uzgajate avokado kao sobnu biljku, i to iz semena avokada.

Dajte sve od sebe i podelite rezutat svog rada sa nama, kako bismo dopunili tekst sa biljkama koje ste ‘odhranili’.

gajenje avokada iz kostice

  1. Pojedite avokado i sačuvajte košticu. Operite je i ubodite tri čačkalice u nju, tako da može da stoji na ivici činije ili čaše sa vodom. Oko 2-3 centimetra treba da budu uronjena u vodu.
  2. Čašu sa semenom postavite na mestu koje je toplo, i ima direktnu sunčevu svetlost. Deo koštice bi uvek trebao da bude uronjen u vodu, pa je dospite kada ispari. Za dve do šest nedelja, trebalo bi da se pojave prvi rezultati – koren i stabljika.
  3. Kada stabljika poraste na 15-18 centimetara, skratite je na dužinu od 7 centimetara.

uzgajanje avokada

  1. Koren će postajati sve jači i gušći, a stabljika će još više olistati, čime će vam dati do znanja da je vreme za saksiju. Posadite biljku u bogatu humusnu zemlju, u posudu koja ima oko 26 centimetara u prečniku, i ostavite pola koštice izloženo. U suštini, onaj deo semena koji je do sada bio u vodi, sada je u zemlji.

sadnja avokada

  1. Vodite računa o biljci i često je zalivajte, a povremeno je baš natopite vodom. Zemlja bi uvek trebala da bude vlažna, ali ne preterujte. Ako listovi počnu da žute, to je znak da je previše zalivate. U tom slučaju, dajte joj par dana da se prosuši.
  2. Ne zaboravite, avokado voli toplinu – što više sunca, to bolje!

avokado gajenje

 1. Ako listovi postanu braonkasti i vrhovi im deluju sprženo, to je znak da se u zemlji nakupilo previše soli. Pokušajte da zalijete biljku tako da voda procuri kroz nju, pa je kasnije još malo procedite.
 2. Stabljika bi sada trebala da bude visoka oko 30 centimetara. Odlično napreduje! Opet je vreme da je ‘secnete’ na 15-ak centimetara, kako biste pospešili rast novih listova.
 3. Čestitamo, uspeli ste! Vaša nova biljka filtrira kiseonik i zahvaljujući vama, svet je sada lepše mesto za život. Imajte na umu da vam ovaj mali eksperiment neće doneti plodove pre sedme godine. Avokado koji se uzgaja iz semena je potpuno drugačija biljka (od one koju ste pojeli), pa joj je potrebno 7-15 godina da počne sa proizvodnjom voća. Poznate vrste avokada se uglavnom kaleme, kako bi zadržale svoje karakteristike. Tako da, možda ćete dobiti potpuno novu vrstu avokada, koju niko drugi na svetu ne poseduje, jer je svaka biljka jedinstvena. Budite strpljivi i, srećno!

kako gajiti avokado u saksiji

Saznajte više>>> Saveti za sadnju i uzgoj avokada u saksiji

Kako vam se čini?

Izazivamo vas da probate da uzgajate avokado u svom domu, i podelite rezultate sa nama. Promenite svet i učinite ga malo zelenijim mestom!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply