Bolovi u donjem delu stomaka kod muškaraca

Uzrok prisutnih bolova u donjem delu stomaka često se može detektovati praćenjem ostalih simptoma. U sledećim redovima saznaćete koji su najčešći faktori pojave bola u donjem delu abdomena, a ujedno ćete dobiti par korisnih saveta za lečenje istih u kućnoj režiji.

Bol u donjem delu stomaka predstavlja čestu pojavu koja može pogoditi sve starosne grupe. Uzroci mogu biti brojni, a pravovremena dijagnoza i preduzeti postupci u lečenju iste mogu biti od presudnog značaja. Da bi se utvrdio tačan uzrok pojave bola neophodno je proučiti karakteristike bola, intenzitet i oštrinu posredstvom radioloških tehnika poput rendgenskog zračenja. Nalazi fizičkih ispitivanja takođe mogu biti pomoći u prepoznavanju uzroka pojave bola. U nekim slučajevima, specifični simptomi ujedinjeni sa bolom u donjem delu stomaka mogu ukazivati na prisustvo određenog zdravstvenog oboljenja.

bolovi u donjem delu stomaka kod muskaraca

Uzroci pojave bola u donjem delu stomaka

Teški bolovi u donjem delu stomaka obično su praćeni porastom telesne temperature, pojavom mučnine, povraćanja i oticanja stomaka usled napada slepog creva.

Ukoliko patite od gasova, česte pojave zatvora ili proliva u kombinaciji sa stomačnim bolovima, kao najverovatniji uzrok navodi se mogućnost prisustva sindroma iritabilnog creva.

Zapaljenje semenih vezikula, u neposrednoj blizini mokraćne bešike, poznato pod nazivom vezikulitis dovodi do pojave bola srednjeg ili jačeg intenziteta u donjem delu stomaka kod muškaraca.

Kiselinski refluks takođe može biti jedan od uzročnika bolova u abdomenu.

U slučaju da je bol u stomaku praćen pojavom neprijatnog mirisa i promenjene boje urina sa mogućim tragovima krvi, moguće da bolujete od prisustva kamena u bubregu.

Takođe, kamen u žuči može dovesti do pojave bolova u donjem delu stomaka koji se mogu proširiti i na donji deo leđa. Ovo oboljenje češće je kod žena nego kod muškaraca.

Oboljenje pankreasa može dovesti do pojave abdominalnih bolova praćenih mučninom, povraćanjem i probavnim smetnjama.

Simptomi zapaljenja crevnog sistema ili ulcerativnog kolitisa koji nastaju pod jestvom bolova u donjem abdominalnom delu podrazumevaju prisustvo bolova u zglobovima, kožne osipe, gubitak težine, krvave dijareje i rane u ustima.

Slično>>> Bol u stomaku sa leve strane

Takođe, kancerogeni rast abdominalnog tkiva može izazvati ozbiljne bolove sa standardnom pojavom konstipativnih smetnji i abdominalnih mišićnih grčeva.

Bolovi prilikom mokrenja, upala mokraćne bešike uz prisustvo abdominalnih bolova mogu biti simptomi oboljenja urinarnog trakta.

Povezano>>> Bol u stomaku s desne strane

Neki kućni lekovi

Poželjno je ispijanje toplih napitaka ili vode, što provereno može pomoći u ublažavanju bolova kako leve, tako i desne strane stomaka.

Ukoliko patite od bolova u stomaku, izbegavajte unos čvrste hrane. Ako ste povraćali, klonite se hrane koja se dugo vari.

Pomešajte kašičicu đumbira i pomešajte je sa kašičicom soka od lipe. Konzumirati dobijenu smešu neposredno nakon oborka. Đumbir je poznato sredstvo za lečenje stomačnih problema.

Držanje tople obloge na donjem delu stomaka može pomoći ublažavanju bolova.

U slučaju da je pojava gasova uzrok bola u stomaku, izbegavajte konzumiranje citrusnih plodova, namirnica bogatih mastima, kofeina, alkohola, paradajza i pržene hrane, sa ciljem izbegavanja mogućih stomačnih tegoba.

Sveža nana sa običnom vodom uticaće na umanjenje bolova. Potrebno je potopiti listove nane u toplu vodu na 15 minuta. Navedena biljka će ostvariti pozitivan uticaj na opuštanje mišića i smirivanje bolova.

Saznajte više>>>  Bol u stomaku mogući uzroci i saveti za ublažavanje

U slučaju prisutnih gasova, gorušice i probavnih smetnji, upotreba antacida može biti od velike pomoći.

Sva navedena sredstva mogu vam pomoći u uklanjanju bolnih simptoma. Ipak, u slučaju da ovi kućni lekovi ne ostvare željeno dejstvo, neophodno je potražiti medicinsku pomoć.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply