Pojava bola u mišićima i zglobovima može biti uzrokovana različitim faktorima koje ćemo navesti u nastavku teksta.
Bolovi u zglobovima i mišićima predstavljaju jedan od propratnih simptoma nekih drugih zdravstvenih tegoba. Do pojave osetljivosti i bolova u mišićima dolazi usled promenjenog funkcionisanja organizma, na koje mišići ne mogu reagovati na adekvatan način, što uzrokuje pojavu bola. Međutim, ne bi trebalo pojavu trenutnog ili slučajnog osećaja bola sa hroničnim pojavom istog. Na primer, osoba koja se baviti sportom može pri određenom potezu ili naporu osetiti trenutni bol u nekom delu tela koji može trajati dan-dva i obično sa sobom ne nosi nikakve posledice.

Takođe, žene mogu imati izrazite bolove tokom menstrualnog ciklusa praćene oticanjem, ukočenošću i drugim neuobičajenim stanjima, mada pobrojane pojave mogu biti indikatori oboljenja poput pojave tzv. mišićne suze ili oštećenja ligamenata. Neblagovremeno tretiranje ovih oboljenja može dovesti do pogoršanja stanja istih. Bolovi u zglobovima ujedinjeni sa slabošću mišića mogu u znatnoj meri otežati uobičajene dnevne aktivnosti.

bolovi u zglobovima i misicima

Uzroci

Neki od mogućih uzroka pojave navedenih oboljenja mogu biti virus gripa, povrede poput uganuća i određeni medikamenti. U takvim slučajevima, javlja se bol. U slučaju da je bol dugotrajnog karaktera, neophodno mu je posvetiti medicinsku pažnju. U narednim redovima navešćemo određena zdravstvena stanja praćena pojavom bola.
Sistematski lupus eritematozus (SLE)

Studije ukazuju na činjenicu da oko 1.5 milona Amerikanaca boluje od ove autoimune bolesti. Poznato je da oboleli od lupusa trpe visok stepen bola. Pomenuto oboljenje javlja se usled nepravilnog funkcionisanja imunog sistema koji poizvodila antitela koja napadaju zdrave ćelije uzrokujući bol i oštećenje raznih tkiva. Grčevi i bolovi u zglobovima predstavljaju neke od pratećih simptoma ove bolesti, uz pojavu osipa na koži, rana u ustima, blago povišene temperature i abnormalne krvne slike. Nedijagnostifikovani lupus može naneti veliku štetu srcu, mozgu, plućima i bubrezima.

Reumatoidni artritis

Pojava artritisa može biti jedan od uzroka pojave bolova u mišićima i zglobovima. Osobe obolele od reumatoidnog artritisa mogu doživeti visok intenzitet bolova u zglobovima praćen oticanjem istih. Jaki bolovi mogu izazvati mišićnu upalu koja rezultira pojavom artritisa.

Fibromialgija

Prema nekim klasifikacijama svrstava se u neuropsihijatrijska oboljenja ili pak mišićno-skeletne poremećaje. Fibriomialgija predstavlja stanje praćeno mišićnom osetljivošću i prisustvom rasprostranjenog bola u celom telu, uključujući i zglobove. Drugi značajni pokazatelji ovog stanja su i prisustvo umora, poremećaji u spavanju, trnjenje i ukočenost ruku i nogu i pojava glavobolje.

Hipertireoza

Pojava hipertireoze pogađa skeletne mišiće. Bolovi u mišićima praćeni su slabošću, pojavom grčeva i ukočenosti, uz neizostavni bol u zglobovima.

Upale

Upale zglobova mogu dovesti do pojave bola. Mišićna upala ili miozitis takođe može izazvati prisustvo bola, otečenosti i pojačane osetljivosti mišića. Najčešći vinovnici upalnih procesa u zglobovima su određene infekcije ili autoimune bolesti poput artritisa, što sve skupa dovodi do pojave višestrukih bolova. Uočeno prisustvo intenzivong bola ne sme biti zanemareno. U ovakvim slučajevima neophodno je konsultovati se sa stručnim lice radi adekvatne dijagnoze i otkrivanja pravog uzroka. Osobe sa prekomernom težinom naročito su podložne ovakvom tipu oboljenja, zbog čega im se preporučuje da uvođenje uravnoteženog režima ishrane u svoj jelovnik i upražnjavanje fizičkih aktivnosti. Ovo stanje može biti detektovano u ranom stadijumu, zbog čega simptomi ne smeju biti zanemarivani. Kontradiktorna je činjenica da lekovi za ublažavanje simptoma upale mogu dovesti do pojave novih bolova u zglobovima i mišićima, zbog čega je neophodno stručnom licu staviti do znanja podatak o konzumaciji istih, radi utvrđivanja prave terapije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply