Miteseri i bubuljice ne nastaju isključivo na licu. U nekim slučajevima mogu se javiti na različitim delovima tela poput leđa, grudi, ramena i nadlaktica. Mnogi pre iskuse pojavu akni na leđima i drugim delovima tela, a ne na licu.

Ko može dobiti akne i bubuljice po telu?

Akne na ledjima predstavljaju čestu pojavu, i poput akni na telu pogađaju podjednako muškarce i žene, ko i tinejdžere i odrasle. Ipak, muškarci češće pate od pojave akni i bubuljica po telu a posebno na leđima i ramenima.

U najvećem broju slučajeva, akne se najpre ispoljavaju na licu, a vremenom mogu napredovati ka drugim delovima tela, Bitno je napomenuti da svi koji imaju akne na licu neć steći iste po celom telu, ali osobe koje pate od pojave akni i bubuljica na leđima i ramenima u većini slučajeva, dobiće iste i po licu.

akne na ledjima

Zašto se javljaju bubuljice na leđima i ramenima ?

Uzroci

Akne i bubuljice na leđima i ramenima nastaju pod dejstvom istih faktora koji dovode do pojave akni na licu: prekomerne aktivnosti lojnih žlezda, viška odumrlih ćelija kože i prenamnožavanja bakterija uzročnika akni. Dolazi do blokade lojnih žlezda i mrtvih ćelija kože u folikulu, a time i do formiranja mitesera koji se pod uticajem bakterija mogu transformisati u bubuljice.

Telesne akne obično su locirane na području leđa i gornjeg dela tela. Aknama zahvaćeni delovi tela, poput lica, imaju višak lojnih žlezda u odnosu na ostale delove tela koje uzrokuju taloženje sebuma i odumrlih ćelija kože u folikulu.

Takođe, nije retkost da pojedini delovi odeće ili rajsferšlusi uzrokuju pojavu akni, kao i da trenje određenih komada garderobe izazove da se akne na leđima i ramenima pogoršaju. Trenje i pritisak nastali usled nošenja odevnih komada mogu iritirati već upaljene folikule i dovesti do pogoršanja stanja. Preporučuje se da izbegavate tkanine koje mogu izazvati pojavu trenja ukoliko želite da uklonite akne sa leđa i ramena.

Uzorci pojave trenja mogu biti: uska i tesna garderoba, ogrlice pripijene uz vrat, rančevi, torbe sa ručkama, sportski štitnici, itd. Studenti često pribegavaju nošenju ručnih torbi umesto teških rančeva.

Znojenje često može dodatno iziritirati postojeće akne na leđima, zbog čega se preporučuje što češće tuširanje nakon fizičkih aktivnosti, pri tom izbegavajući brisanje kože, čak ni pomoću lufa rukavice ili sunđera za telo sve u cilju izbegavanja pojave trenja. Umesto energičnog trljanja tela savetuje se temeljno ali nežno nega tela salicilnom kiselinom.

Akne i bubuljice na leđima teže je tretirati nego prisutne akne na licu. Na telu se javljaju u vidu cističnih izraštaja ili čvorova, koji su dublji i znatno više upaljeni u odnosu na akne lica. Pri tom bubuljice na leđima mogu uzrokovati pojavu ozbiljnih ožiljaka.

Akne na leđima i telu mogu zahtevati agresivniji terapijski pristup koji zahteva posetu dermatologu.

akne na ramenima

Akne po telu posledice

Kao i u slučaju facijalnih akni, pojava akni po leđima i ramenima može kod obolelog izazvati osećaj stida i sramote. Mnogi se suočavaju sa problemom kako sakriti aknama zahvaćena područja od tuđih pogleda, te biraju odeću koja će pokriti ugrožene delove tela. Top bluze i slip majice nisu na listi poželjnih odevnih predmeta kod obolelih od akni. Posebno žene vode računa o o tome da dubina njihovog dekoltea ne može otkriti akne u predelu grudi. Muškarci sa aknama na leđima često izbegavaju da skidaju košulju. Osobe sa aknama po telu u velikom broju slučajeva zaobilaze učešće u različitim rekreativnim hobijima i aktivnostima u bojazni da će izložiti svoje aknama naružene delove tela tuđim pogledima. Plivanje predstavlja jedno od aktivnosti koje se klone osobe sa aknama, dok tinejdžerima obolelim od akni na leđima i ramenima boravak u zajedničkoj svlačionici predstavlja pravu noćnu moru.
Sa estetske tačke gledišta bubuljice na leđima mogu izazvati pojavu dubokih ožiljaka po telu. Što je veća upala,ožiljci su trajnijeg karaktera.

Lečenje akni na telu i leđima

Lečenje za akne na telu i leđima teže je nego akne na licu. Tzv. fleke često su duboke i znatno upaljene, a vremenom se mogu razviti u cistične forme i izrasline koje mogu izazvati nastanak značajnih ožiljaka. U znatnom broju slučajeva, zahteva se agresivni dermatološki pristup lečenju akni po leđima i ramenima.

Benzoil peroksid gel za telo u lečenju blažeg oblika akni na leđima

Ukoliko patite od blaže forme akni koje se javljaju u periodičnim naletima, za tretman istih biće vam dovoljna upotreba široko rasprostranjenih gelova za telo na bazi benzoil peroksida i salicilne kiseline. Koristite svakodnevno gelove pomenute sadržine istovremeno izbegavajući previše agresivno brisnje kože nakon upotrebe istih. Ukolikone dođe do poboljšanja stanja posetite lekara, da ne bi došlo do razovja težih oblika akni.

Kako doći do proizvoda za negu na bazi benzoil peroksida?

Dermatolog vam može prepisati primenu gela, losiona ili sredstva za čišćenje na bazi benzoil peroksida. Sredstva za lečenje sa nižim sadržajem benzoil peroksida mogu se naći u svim drogerijama, a lako su dostupne i snažnije varijante ovog leka. Sredstva sa višim sadržajem benzoil peroksida popgodnija su za tretiranje akni na leđima. Gelove i losione pomenute sadržine preporučljivo je nanositi na čistu kožu leđa jednom ili dva puta dnevno. Sredstvo može uprljati vašu odeću, pa bi trebalo sačekati da u potupnosti osuši na koži pre nego što se obučete.

Antibiotici za akne na leđima

Lekar vam može prepisati i upotrebu topikalnih antibiotika. Poput sredstava na bazi benzoil peroksida, topikalni antibiotici primenjuju se na čistoj koži jednom ili dva puta u toku dana. Topikalni antibiotici uspešno eliminišu bakterije koje izazivaju bubuljice na ramenima i leđima U tu svrhu najčešće se upotrebljavaju topikalni retinoidi poput diferina.

Oralni antibiotici u kombinaciji sa topikalnim tretmanskim sredstvima obično se koriste za držanje težih vidova akni pod kontrolom. Nagla pojava akni može se sprečiti primenom oralnih antibiotika poput tetraciklina, doksiciklina (Dovicin) i eritromicina. Ukoliko uzimate kontraceptivne pilule, imajte na umu da unos navedenih antibiotika može umanjiti dejstvo pilula, stoga se preporučuje uvođenje rezervne metode kontrole začeća.

Povezano>>>  Soda bikarbona protiv bubuljica, akni i mitisera

Izotretinoin kao krajnja tretmanska opcija

Ukoliko prethodno sprovođeni tretmani ne pruže željene rezultate, lekar će vam prepisati upotrebu amosicilina ili trimetoprim-sulfametoksazola. U nekim slučajevima koristi se i akutan (izotretinoin), koji može dovesti do ispoljavanja ozbiljnih pratećih efekata, te primena ovog leka zahteva konstantan monitoring, posebno tokom trudnoće. Doakzano je da korišćenje akutana u drugom stanju može dovesti do pojave oštećenja ploda.

Lečenje akni na leđima kod kuće prirodnim lekovima

U nastavku teksta saznaćete par provereno efikasnih metoda za lečenje akni i sprečavanje ožiljaka od istih. Odaberite neki koji vam najviše odgovara.

Ovsena kaša

Ovsena kaša predstavlja odlično sredstvo za negu kako suve i masne, tako i ostarele kože. Ovsena kaša upija prekomerne količine sebuma i ulja sa kože pri tom vršeći dubinsko čišćenje i detoksikaciju kože, ujedno olakšavajući uklanjanje odumrlih ćelijskih slojeva iste.

Postupak: usitnite u blenderu tri kašike ovsenih pahuljica. Nakon toga sipajte još tri kašike ovsenih pahuljica u čistu čarapu ili kravatu, i zatvorite krajeve iste. Prethodno izblendani prah prospite po toploj kupki. Kada uronite u istu iz napunjene čarape istiskujte ovsene pahuljice po kadi. Ostanite u kadi sa kupkom. Proces ponavljajte redovno.

Magnezijum sulfat

Epsom so ili magnezijum sulfat uspešno eliminiše toksine iz tela istovremeno ublažavajući upalne procese, crvenilo i svrab. Epsomska so utiče i na aktivaciju enzima koji pomažu telu da apsorbuje kalijum, vitamin D i cink, ključnih za zdravlje kože.

Postupak: Napunite kadu toplom vodom i dodajte 1-2 čaše epsomske soli. Nemojte koristiti industrijski proizvedene sapune, gelove i šampone, umesto toga, primenjujte nežni piling lufa rukavicom. Potopite se u epsomsku kupku na 20-30 minuta. Budući da so apsorbuje dosta tečnosti, nakon boravka u slanom kupatilu unosite veće količine vode. Postupak ponavljajte redovno. Ne utrljavajte epsomsku so direktno na kožu; grubi potezi mogu iritirati kožu i izazvati ponovnu pojavu akni. Napomena: tokom tretmana na bazi epsomske soli, unosite veće količine kalcijuma i magnezijuma putem hrane.

Morska so

Morska so ima sposobnost apsorbovanja viška ulja i vlage sa kože, sprečava rast bakterija koje uzrokuju pojavu akni na leđima. Poželjno je koristiti organsku morsku so. Kuhinjska so sadrži jod koji može pogoršati stanje akni.

Postupak 1:dodajte toploj kupki 2-3 šolje morske soli. Provedite 20-30 minuta u kadi. Nakon boravka u slanoj kupki, namažite telo hidratantnom kremom (preskočite ovaj savet ukoliko imate izuzetno masnu kožu). Postupak ponavljajte dva puta dnevno, a u slučaju tretiranja akni na leđima jednom u toku dana.

Postupak 2:dodajte morsku so u vodu, ili pak napravite rastvor u spreju koji ćete nanositi dva puta dnevno. Sačekajte da se sprej osuši, pa se obucite.Morska so je pogodna samo za blaže akne na leđima.

bubuljice na ledjima lecenje

Ulje čajevca

Ulje čajevca poseduje antibakterijska, antimikrobna, antiseptična i antizapaljenska svojstva. Uspešno eliminiše bakterije izazivače akni. Ulje čajevca sadrži terpinen-4-iol, jedinjenje antimikrobnih karakteristika koje sprečava da se pojave bubuljice na leđima. U cilju sprečavanja iritacije, svraba, isušivanja ili plikova neophodno je razblažiti ulje sa vodom ili nekim drugim nosačem ulja. Idealna razmera bi bila 5:95, ili 5 ml ulja čajevca u 95 ml vode.

Proces: pomešajte 2-3 kapi ulja čajevca sa čašom vode. Dobijeno sredstvo nanosite pamučnom vatom na akne na leđima. Ostavite da se osuši. Dobijenu tečnost čuvajte do sledeće upotrebe u bočici.

Maska protiv bubuljica

Maska od ovsene kaše i meda imaju moć apsorbovanja ulja, nečistoća i drugih toksina. Med odlikuju antibakterijska svojstva koja se mogu ispoljiti u borbi protiv bakterija izazivača akni.Med je odličan prirodni lek za akne na ledjima. Antiinflamatorno dejstvo meda omogućava ublažavanje stanja ugroženog područja kože sprečavajući crvenilo i pojavu otoka.

Postupak: obarite u vodi tri kašike ovsenih pahuljica, dodajte četiri kašike meda i ostavite dobijenu smesu da se ohladi, zatim je utrljajte po leđima. Ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Postupak redovno ponavljajte.Akne na leđima neće brzo nestati ali uz primenu meda neće biti upaljene i bolne.

Saznajte više>>> Kokosovo ulje za akne i bubuljice

Ostali saveti

Znoj u velikoj meri može dovesti do iritacije akni na telu, zbog čega je neophodno istuširati se neposredno nakon upražnjavanja fizičkih aktivnosti. Sve odevne predmeti ili stvari koje mogu pregrejati telo ili dovesti do pojave trenja bi trebalo izbegavati, uključujući sportsku opremu, prsluke, grudnjake i tesnu odeću.

Kao i u slučaju akni na licu, izbegavajte samoinicijativno uklanjanje i ceđenje bubuljica na leđima, da ne bi došlo do pojave upale i ružnih ožiljaka.

Akne na leđima se nemogu ukloniti brzo.Za lečenje akni strpljenje mora biti verni pratilac. Tretman može biti dugotrajan i zahtevati permanentnu primenu medikamenata i nege kože. Ukoliko ne uočavate pozitivne efekte primenjivane terapije, predočite to lekaru. Isprobavanjem različitih tretmana, pronaći ćete adekvatan vid lečenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply